A venit momentul ca mancarea sa nu mai constituie o prioritate – caldura de afara provoaca indigestie doar la pronuntarea cuvintelor de genul carne, sosuri, prajeli si apare nevoia de produse racoritoare, parfumate, care sa hidrateze.

   Aveti grija sa consumati multe lichide, protejati-va pielea de soare, iar din punct de vedere alimentar multumiti-va cu preparate simple, adica legume si fructe proaspete, produse lactate degresate si carne alba (pui, peste, curcan). Din cauza caldurii, digestia este mai lenta si mai greoaie, prin urmare evitati grasimile, prajelile, branzeturile fermentate, mezelurile, carnea rosie, produsele fainoase (paste, orez) cu exces de sosuri, dulciurile elaborate cu multa crema, produsele de patiserie si “rontaielile” sarate.

   Reduceti si cantitatea de alimente de la fiecare masa – mai bine 4-5 gustari usor de digerat pe parcursul zilei decat 2-3 feluri de mancare consumate odata. Puteti manca fructe la micul dejun, salata, branza proaspata sau iaurt la pranz si lasati pentru cina pestele cu multe legume.

   Zilele sunt lungi si abia spre seara atmosfera devine respirabila, asa ca nu va faceti griji daca cina are loc spre ora 20-21; in aceasta perioada tendinta generala este mersul la culcare la ore tarzii. Pentru mai multa siguranta, evitati produsele fainoase, cartofii, painea, pastele, fructele si dulciurile dupa ora 19:00, ele fiind “dusmanii” siluetei.

   Zaharul, alcoolul si cafeaua in exces cresc deshidratarea, asa ca evitati-le in timpul zilei, cand este foarte cald. Consumati apa naturala, cu putina lamaie sau frunze de menta, ceai rece sau infuzii de plante neindulcite.

   Atentie la bauturile racoritoare, nu hidrateaza la fel ca apa, nu tin de foame, nu dau satietate si ingrasa (un pahar de suc contine 6 cuburi de zahar).

   Evitati excesul de bauturi foarte reci, cu multa gheata (cafe-frappe, granite), nu racoresc organismul mai repde decat produsele aflate la temperatura ambianta si, in plus, pot determina blocaje ale digestiei. Majoritatea sunt amestecuri de apa cu mult zahar si diferiti coloranti, deci au valoare nutritiva redusa.



   VINETELE sunt bogate in fibre si antioxidanti si sarace in calorii, cu conditia sa nu fie amestecate cu mult ulei. Datorita texturii spongioase pot absorbi o cantitate mare de grasime, de aceea consumati-le in tocanite, la cuptor sau coapte la gratar cu zeama de lamaie si foarte putin ulei.

  CAISELE, PIERSICILE SI NECTARINELE isi datoreaza culoarea portocalie cantitatii mari de betacaroten (provitamina A care protejeaza pielea si asigura o bronzare mai rapida). In mod surprinzator contin vitamina E, fiind sigurele produse neuleioase care au vitamine liposolubile. Pentru a intregi triada vitaminelor antioxidante contin si vitamina C. Aceasta alaturare de substante benefice confera o actiune protectoare la nivelul pielii si mucoaselor, dar si stimularea sistemului imunitar al organismului. Piersicile accelereaza activitatea intestinala, stimuleaza secretia de suc gastric si imbunatatesc digestia lenta sau dificila, in timp ce caisele, prin continutul de potasiu si calciu, inlatura insomnia si starea de astenie. Sunt fructe cu un continut caloric redus si cu indice glicemic mic, zaharul din compozitia lor se absoarbe lent si de aceea pot fi folosite in cura de slabire.

   ARDEIUL GRAS, indiferent de culoare, este o sursa excelenta de vitamina C, vitamine din grupul B (B6 si acid folic), potasiu, magneziu, fier si calciu. Este bogat in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul, antioxidanti si steroli vegetali cu efect benefic asupra sanatatii. Contrar unei pareri preconcepute, culoarea nu influenteaza aportul caloric. Ardeiul rosu nu numai ca nu ingrasa, dar are de 2 ori mai multa vitamina C si de 6 ori mai mult betacaroten decat cel verde. Consumati-l cu incredere pentru o piele frumoasa.

   DOVLECEII – cu 94% apa, sunt saraci in calorii, dar bogati in acid folic, vitamina C, potasiu si betacaroten (provitamina A). Ajuta la slabit si la eliminarea retentiei de apa din tesuturi, au actiune antioxidanta si de mentinere a sanatatii pielii si mucoaselor. Pot fi transformati rapid in salata daca ii taiati in lamele fine, ii puneti putin pe gratar si ii asezonati apoi cu ulei, usturoi si marar.

   ROSIILE contin potasiu, vitamina C, fibre si sunt cea mai bogata sursa naturala de licopen, un fitonutrient care protejeaza pielea de imbatranire si de actiunea nociva a razelor ultraviolete. Nu lasati sa treaca nicio zi de vara fara sa mancati rosii; taiati-le marunt si amestecati-le cu putin ulei de masline ca sa cresteti absorbtia licopenului (e liposolubil). Bautura-vedeta a verii trebuie sa fie sucul de rosii cu gheata – are doar 60% din caloriile unui suc de portocale si mai multe minerale, vitamine si fitonutrienti.

   PEPENELE GALBEN SAU ROSU este constituit in proportie de 95% apa, fiind un aliment hidratant si racoritor pentru sezonul de vara. Desi nu contine foarte mult zahar (6-10% in functie de sortiment) are un gust savuros datorat substantelor aromatice din structura lui, care stimuleaza intr-un mod particular papilele gustative. Valoarea calorica a pepenelui este similara celorlalte fructe: 35 cal/100 g – pepenele rosu si 50-55 cal/100 g – pepenele galben.

   O felie de pepene galben (150 g) furnizeaza 2500 micrograme de betacaroten, adica intreaga doza zilnica necesara, dar si alte bioflavonoide si fitonutrienti benefici. In pepenele rosu, pe langa provitamina A, gasim si licopen, un pigment cu efect antioxidant si de protectie a pielii impotriva actiunii razelor ultraviolete. Atentie la cantitatea de pepene pe care o consumati, limitati-va la 1-2 felii/ zi daca aveti probleme cu silueta sau folositi-l pe post de gustare, neasociat cu alte alimente. Nu uitati de combinatia pepene galben-prosciutto din bucataria italiana, este delicioasa, sanatoasa si de sezon. Pepenele amelioreaza retentia de lichide si celulita prin continutul de potasiu.

   FRUCTELE DE PADURE – zmeura, mure, fragi, afine – sunt extrem de bogate in antioxidanti cu proprietati tonice, antibacteriene, anticanceroase si de combatere a imbatranirii. Continutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic si fibrele se recomanda pentru mentinerea siluetei, prevenirea constipatiei si a retentiei de lichide. Fructele de padure au un aport caloric redus, iar cantitatea mare de antioxidanti si bioflavonoide din structura lor le transforma din alimente in adevarate “medicamente”. Zmeura este eficienta in neutralizarea actiunii nocive induse de fumat.

   IERBURILE AROMATICE – faceti un obicei din a inlocui sarea din mancare cu condimente naturale: rozmarin, cimbru, oregano, patrunjel, marar, usturoi, ceapa, ardei iute, hrean etc. Acestea dau aroma si savoare superioara alimentelor, stimuleaza digestia si previn retentia de lichide pe care sarea o poate induce temporar. Nu in ultimul rand, ierburile aromatice au putere dezinfectanta asupra intestinului, segmentul cel mai sensibil in aceasta perioada a anului. Ardeiul iute stimuleaza vasodilatatia, intensifica transpiratia si ajuta la eliminarea excesului de caldura din organism.

   ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN consumat “crud” si in cantitate redusa (1-2 linguri) asigura aportul de vitamina E, un antioxidant cu rol esential in protectia celulelor impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Aceasta vitamina liposolubila impiedica deteriorarea pielii data de expunerea prelungita la soare si o gasim in uleiuri vegetale de orice tip, seminte, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale) si in galbenusul de ou.

   INGHETATA – nu numai ca dulciurile si zaharul ingrasa, dar metabolizarea lor necesita o cantitate mare de apa, care accentueaza deshidratarea provocata de temperatura ridicata. Amestecul de lapte si zahar din inghetata se absoarbe lent si furnizeaza organismului treptat toti nutrientii necesari (glucide, proteine, grasimi si apa) intr-o formula usoara si echilibrata. Inghetata poate satisface atat dorinta de dulce cat si nevoia de energie, iar variantele cu ciocolata sau cafea contin magneziu, un mineral tonic pentru sistemul nervos. Sorbetto este o varianta de inghetata fara lapte, in concluzie fara grasime, se obtine din fructe si zahar si este desertul ideal dupa o masa consistenta.

   CASTRAVETELE este bogat in apa (95%) si extrem de sarac in calorii (12 cal/100 g), fiind leguma potrivita pentru rehidratare si racorire pe timpul verii. Rontaiti-l proaspat, cu iaurt sau in salata.