De multe ori ma confrunt cu intrebari gen: „dar ce rau imi face daca mananc paine alba?” sau „si ce daca beau cateva pahare de Cola pe zi?”. Adevarul este ca nici nu stiu de unde sa incep. Desi in urma cursului de Tehnician Nutritionist am devenit mult mai putin incrancenata si consider ca orice este permis consumat in moderatie, este de datoria mea sa enunt de ce exista anumite reguli alimentare atat pentru sportivi cat si pentru cei care pur si simplu isi doresc un stil de viata sanatos.
De ce este important sa includem toate clasele alimentare in dieta?
Daca ene vom uita la felul in care sunt construite majoritatea dietelor „eficiente”, vom vedea ca majoritatea elimina o intreaga categorie alimentara si ne restrictioneaza extrem demult optiunile pentru ceea ce putem consuma.
Cred ca este de la sine inteles de ce acest lucru nu are cum sa fie sanatos si de ce ne-ar putea afecta functionarea organismului (da, pana si grasimile TREBUIE sa existe intr-un plan alimentar echilibrat).
Daca totusi lucrurile nu sunt inca suficient de clare, zic sa trecem in revista motivele pentru care trebuie sa consumam toate categoriile de macronutrienti (proteine, glucide/carbohidrati si grasimi/lipide).
Proteinele si slabirea
Proteinele sunt importante pentru urmatoarele procese:
•    formarea muschilor, oaselor, hormonilor din sange si celule
•    repararea tesuturilor
•    mentinerea sau creșterea nivelului de energie
•    imbunatatirea functiilor creierului
•    oferirea senzatiei de satietate
•    reglarea glicemiei
•    reducerea poftei de mancare, si in special de dulciuri si carbohidrati simpli

Carbohidratii si slabirea
Glucidele sunt si ele importante pentru o dieta echilibrata, in conditiile in care nu tinem o dieta high fat. Ce rol au glucidele in organism?
Glucidele reprezinta principala sursa de energie a organismului
Consumul in exces al carbohidratilor simpli reprezinta cauza principala pentru ingrasare
Carbohidratii complecsi furnizeaza organismului vitamine, minerale si fibre
Glucidele ajuta la formarea anumitor componente organice
Carbohidratii complecsi pot ajuta la reducerea aparitiei anumitor forme de cancer, a obezitatii, constipatiei, colesterolului, diabetului si a altor afectiuni
Retine insa ca excesul de carbohidrati se depoziteaza sub forma de grasime.
Grasimile si slabirea
Grasimile sunt esentiale pentru organism din urmatoarele motive:
•    protejeaza, lubrifiaza, construiesc si reproduc celulele
•    ajuta mentinerea sanatatii pielii, parului si articulatiilor
•    ofera energie organismului
•    mentin sanatatea optima a organelor
Grasimile trebuie sa reprezinte aproximativ 20-30% din totalul caloriilor zilnice.
Multe dintre sursele de grasime sanatoasa contine acizi grasi esentiali, omega-3 (antiinflamator) si omega-6 (proinflamator), acestia avand urmatoarele roluri in organism:
•    imbunatatesc transportul oxigenului si nutrientilor catre muschi si tesuturi datorita scaderii vascozitatii sangelui
•    imbunatatesc metabolismul aerob datorita cresterii capacitatii de transport a oxigenului catre celule
•    imbunatatesc eliberarea hormonului de crestere uman (HGH) ca raspuns la stimuli obisnuiti precum: sport, somn si foame, ceea ce ar putea avea un efect anabolic care imbunatateste efectele recuperarii de dupa antrenament
•    foarte important pentru cei care urmaresc cresterea in masa musculara – dar nu numai: sustin productia de testosteron
•    reduc inflamatia cauzata de obosirea musculara si suprasolicitare, ceea ce ar putea imbunatati recuperarea de dupa antrenament
•    posibila prevenire a inflamarii tesuturilor
Apa si procesul de slabire
Deja cred ca este redundant sa vorbesc despre cat de sanatoasa e apa, avand in vedere ca poti citi peste tot pe internet. Sa vedem totusi de ce este atat de important sa bem apa.
•    transporta nutrientii catre destinatiile finale
•    lubrifiaza articulatiile si coloana vertebrala
•    regleaza temperatura corporala si inlatura toxinele din organism
De ce sunt interzise anumite alimente? Cum iti afecteaza slabirea?
•    supun pancreasul unui stres suplimentar extrem de nociv
•    interfereaza cu absorbtia calciului
•    cresc sansele de depozitare a grasimii
•    produc aciditate suplimentara in stomac
•    elimina din organism minerale si vitamine esentiale vietii
•    afecteaza functiile creierului, modifica starea si comportamentele
•    consumul excesiv de zahar poate conduce la diabet, dar si multe alte afectiuni greu de controlat si tratat