De ce antrenamentul multiplanar?

Inca de la inceputul erei moderne al pregatirii fizice, programele de antrenament dezvoltate au avut o abordare pe diferite parti ale corpului si pe marile grupe musculare. Antrenament pentru spate, piept, brate, picioare etc. Aceasta abordare a fost una usor de inteles si usor de pus in practica avand rezultate foarte bune in special cand vine vorba despre programele de bodybuilding.

Totusi aceasta abordare strategica are pretul ei ! Care ar fi acela ?

Luati in considerare urmatoarele:


  • Corpul nostru a fost creat pentru a produce miscare ... Pentru acest lucru el face tot posibilul si foloseste cat mai multe grupe musculare pentru a crea o miscare cat mai eficienta si efectiva cu putinta.
  • Activitatiile din viata de zi cu zi necesita un corp liber capabil sa se miste cat mai practic in spatiu si nu cu ajutorul unor masinarii care i-ar restritiona abilitatiile motrice. Deci, exercitiile izolate contrazic natura corpului uman si felul cum miscarile acestuia au evoluat.
  • Majoritatea antrenamentelor de forta favorizeaza miscarile in plan sagital. Acest tip de antrenament, favorizeaza miscari intr-un singur plan, dezovolta incapacitatea de a ne misca efectiv in orice directie data si in multe cazuri disfunctionalitati ale incheieturilor.
  • Antrenamentele bazate pe grupe musculare, in multe cazuri, contribuie la dezechilibru mucular, lipsa mobilitatii si flexibilitatii si deficiente de miscare in planurile neantrenate.


Pornind de la cele de mai sus incercati sa va imaginati ca nu exista muschi individuali deci nici antrenament pe grupe musculare. Lasand la o parte antrenamentul traditional bazat pe o abordare musculara si incrercand sa studiem cum corpul nostru se misca liber ca un tot unitar ar fii primul pas spre o abordare multiplanara.
 

Mult noroc !