In ultimii ani s-a tot pus in discutie cat de important este sportul din scoli si licee. Fara indoiala ca educatia fizica si sportul joaca un rol esential pentru intreaga dezvoltare a unui copil si a unui tanar. Schimbarile pot fi remarcate atat la nivelul dezvoltarii abilitatilor si performantei motorii, cat si din punct de vedere al potentialului educational. Asta arata relatia pozitiva intre implicarea in activitati fizice si dezvoltare psihosociala.
Sportul, fie ca este in echipa sau individual, reprezinta o activitate grozava pentru copii, oferind o multime de alte beneficii pe langa cele clasice ale miscarii fizice. Participarea la activitati sportive poate dezvolta increderea in sine, poate avea rol motivational pentru imbunatatirea educatiei si poate dezvolta chiar si abilitati sociale. Participarea poate invata copiii si cate ceva despre setarea obiectivelor si punerea acestora in practica.
Sportul si educatia fizica sunt fundamentale pentru dezvoltarea timpurie a copiilor si tinerilor si abilitatile invatate in timpul jocurilor, educatiei fizice si orelor de sport contribuie la o dezvoltare holistica. Tinerii invata cum sa isi aproprieze valori foarte importante precum:
-    Onestitate
-    lucru in echipa
-    fair play, corectitudine
-    respect fata de sine si cei din jur
-    aderarea la un set de reguli
Sportul ofera si un context potrivit pentru dezvoltarea competitivitatii si a felului in care facem fata situatiilor in care castigam sau pierdem. Aceste aspecte educationale subliniaza impactul pe care il pot avea educatia fizica si sportul asupra felului in care se dezvolta un copil si tanar din punct de vedere social si moral (pe langa abilitatile si competentele fizice mai evidente).
In ceea ce priveste aspectele fizice si cele legate de sanatate, au aparut o multime de studii cares-au concentrat pe efectele (in special cele pozitive) sportului si exercitiilor fizice asupra sanatatii, cresterii si dezvoltarii.
Studiile longitudinale au evidentiat faptul ca tinerii care participa la activitati sportive, in comparatie cu cei care nu joaca sporturi, dau dovada de urmatoarele puncte forte:
-    rezultate, asteptari si realizari mai mari
-    incredere si siguranta in sine mai mari
-    legatura mai stransa cu scoala – mai exact, o atasare si un sprijin mai mare venind din partea adultilor
-    relatii mai puternice cu colegii
-    prieteni cu o orientare academica mai mare
-    legatura mai puternica cu familia si o interactiune mai frecventa cu parintii
-    retinere mai puternica in evitarea comportamentelor riscante
-    implicare mai mare in munca de voluntariat
-    sportul deschide mintea copiilor: nu vor mai tine cont de nationalitate, religie, cultura sau culoarea pielii
-    sportul poate reduce stresul si creste starea de bine fizica si psihica
-    vor deveni adulti sinceri, responsabili si de incredere, ghidati de dorinta de a-i ajuta pe cei care au nevoie
Trebuie totusi sa mentionez si o posibila problema care ar putea aparea in momentul in care decidem sa ne dam copilul la un sport, iar aceasta problema este legata de atitudinea parintilor. Aveti grija sa NU impuneti asupra copilului niste asteptari prea mari sau sa aveti niste obiective nerealiste de la bun inceput. Copiii ar trebui sa participe in cadrul activitatilor sportive in primul rand pentru autodezvoltare fizica si intelectuala, nefiind ghidati de succes si rezultate. Daca un copil se va confrunta cu esecul, intr-un context in care este fortat sa performeze suprem permanent, exista riscul ca acesta sa dezvolte o aversiune fata de exercitiile fizice in general.
Lasati-va copiii sa se obisnuiasca cu activitatile sportive, sa le accepte si sa ajunga sa le practice din placere pentru a le integra in mod natural in viata de zi cu zi. Rezultatele, realizarile, medaliile si premiile pot veni mai tarziu, daca cel mic isi va dori sa depuna munca si sacrificiul si sa dezvolte disciplina necesare.
De asemenea, la fel de important este sa lasam copilul sa descopere si exploreze alte lucruri interesante pe langa sport, pentru a nu se simti sufocat de presiunea impusa si de ideea ca sportul este atat de sanatos. Lasati-i sa descopere pe cont propriu cat de valoros este sportul.