Tofu a tot castigat in popularitate in ultimii ani in special datorita curentelor vegetarian si vegan, reprezentand una dintre sursele cele  mai bune de proteine ale acestora. Dar este oare acest produs din soia atat de sanatos precum se pretinde sau il precede reputatia pozitiva?
Astazi vom afla adevarul.

Cat de sanatoasa este soia sau „branza” tofu?

Tofu este un produs din soia, iar, daca mai urmaresti stirile din domeniul sanatatii, probabil ai auzit ca soia este unul dintre produsele care sufera cele mai multe modificari genetice din lume, iar  tofu este realizat din boabe de soia, apa si agent coagulant.

De ce nu este bine sa mancam soia sub forma de tofu?

Dr. Kaayla Daniel, autoarea cartii „The whole Soy Story”, sustine ca soia nu reprezinta un aliment sanatos, nu previne nici o boala si nici macar nu a fost dovedita ca fiind sigura pentru consumul uman. Mai mult, numeroase studii stiintifice (https://www.thehealthyhomeeconomist.com/170-scientific-reasons-to-lose-the-soy-in-your-diet/) au gasit corelatii intre consuml de soia si probleme digestive, subnutritie, disfunctii ale glandei tiroide, declin cognitiv, probleme ale sistemului reproducator si chiar boli de inima si cancer.
Singura situatie in care este in regula sa consumam soia este atunci cand o gasim sub forma fermentata si mai ales cu certificare ecologica (ar trebui sa reprezinte o asigurare ca aceasta nu a fost modificata genetic).

Principalele motive pentru care NU este recomandat sa mancam soia si branza tofu:

1. A suportat modificari genetice
In momentul de fata, 90% din soia care se cultiva la nivel mondial este modificata genetic. Motivul pentru care acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze este acela ca produsele modificate genetic sunt banuite ca fiind cauza multor probleme de sanatate intrucat distrug bacteriile  bune din sistemul digestiv si, in acelasi timp, afecteaza modul in care functioneaza acesta.

2. Continutul de fitoestrogeni
Tofu contine  fitoestrogeni un grup heterogen de compusi nonsteroizi care se gasesc in plante in mod natural. Aceste substante blocheaza productia normala de estrogeni si, problema cea mai grava legata de acesti compusi este ca s-a identificat cel putin o corelatie intre acestia si cancerul la san. Unele studii stiintifice au demonstrat ca soia „hraneste” cancerul la san de vreme ce se comporta asemeni estrogenului.

3. Continutul de goitrogeni
Tofu este obtinut din soia care contine compusi goitrogenici, acestia nu doar ca blocheaza hormonii tiroidieni, ci si interfereaza cu productia de hormoni tiroidieni lucru ce cauzeaza in special hipotiroidismul. Astfel, soia modificata genetic poate fi unul dintre  alimentele  care pot conduce la functionarea precara a tiroidei.

4. Poate provoca probleme digestive
Soia nefermentata contine  inhibitori ai enzimelor care blocheaza actiunea enzimelor pancreatice si a altor enzime necesare digestiei proteinei. Mai mult, majoritatea oamenilor nu secreta enzimele potrivite pentru digestia produselor din soia nefermentata ceea ce ar putea conduce la probleme precum flatulenta, balonarea, indigestia etc.

5. Continutul de antinutrienti
Tofu contine  fitati, cei care contribuie  la  textura ferma a produsului. Acesti compusi reprezinta acidul fitic  legat de un mineral. Dar care este problema cu fitatii de fapt? Fitatii si acidul fitic reprezinta niste antinutrienti renumiti care blocheaza absorbtia anumitor minerale de care se leaga (zinc, fier, calciu). Pe langa acestia tofu, dar si alte forme de soia modificata genetic mai contin si:
lectine si saponine – legate de sindromul intestinului permeabil
oligozaharide – promoveaza balonarea
oxalati – promoveaza dezvoltarea pietrelor la rinichi si vulvodynia
inhibitori ai proteazei – interfereaza absorbtia proteinelor, ceea ce cauzeaza  malnutritie, incapacitatea de dezvoltare a corpului, probleme digestive si pancreatita

6. Soia poate provoca dementa
A fost gasita o relatie intre tofu si dementa sau Alzheimer.
Pe de alta parte, un studiu publicat in “Dementia and Geriatric Cognitive Disorders” a descoperit ca un consum de cantitati ridicate de tempeh, o   forma de soia fermentata, se pare a avut efecte protectoare asupra memoriei si contracareaza efectele negative ale fitoestrogenilor.
Tofu poate provoca probleme cu inima
Desi am putea vedea reclame, cel putin in occident, despre cum tofu reprezinta o varianta foarte sanatoasa pentru inima atunci cand vrem sa eliminam carnea din dieta, studiile ne spun altceva.
Se  pare ca o dieta bogata in consumul de soia are efecte asupra cardiomiopatiei hipertrofice, o afectiune in care muschii inimii se ingroaza excesiv si devine foarte dificil inimii sa pompeze  sange.
Un studiu publicat in Journal of Clinical Investigation a aratat efectele negative, de pronuntare, pe care consumul de soia le are asupra acestei afectiuni.