In ultimii ani apar tot maimulte stiri si tot mai mult adepti ai unui curent intrigant al fitness-ului, care combina beneficiile a doua forme de miscare eficiente: antrenamentul pe intervale cu weightlifting-ul olimpic. Aceasta noua nebunie a fitness-ului este Crossfit-ul. Poate ca nu este pentru oricine, dar cu siguranta este o metoda grozava de a ne mentine in forma si a mai aduce niste varietate in antrenamentele celor care deja au o baza solida in aerobic si forta.
De ce merita incercate antrenamentele Crossfit?
De la bun inceput precizez ca in momentul in care alegem un antrenament este esential sa ne ascultam corpul si nevoile sale, nu sa urmarim cele mai noi trenduri si sa facem ce fac prietenii. Desigur, orice noua aparitie tentanta merita incercata si testata pe propriul corp si analizat felul in care corpul nostru raspunde la acea forma de miscare. Nu exista un sport ideal pentru toata lumea, totul trebuie personalizat pana la gasirea formulei ideale de sport pentru corpul nostru.
Acestea fiind spuse, hai sa vedem care sunt plusurile si avantajele antrenamentelor Crossfit, ca macar la nivel teoretic sa decizi daca te tenteaza si merita sa il incerci.
1. Antrenament intens
Exercitiile de crossfit se desfasoara intr-un ritm rapid si iti ofera un antrenament intens chiar si in mai putin de 15 minute zilnic pentru ca acel sfert de ora va presupune miscare continua.
Poate ca acel antrenament va presupune numai 3-4 exercitii, gen burpees, o alergare si niste genuflexiuni, insa ideea este sa continui sa le executi incontinuu, fara pauze pe parcursul setului. Se poate spune ca Crossfit-ul este un shot concentrat de exercitii si iti va arde sistemul... intr-un sens cat mai bun, desigur :)
2. Un antrenament motivant
Cheia Crossfit-ului este intensitate, insa in spatele acestei caracteristici ai sta si o alta mult mai valoroasa. Implicit, va trebui sa tragi de tine cu toate fortele si sa dai tot ce ai pe intreg parcursul seturilor. Toti vrem sa vedem rezultate, insa nu toata lumea depune suficient efort pentru asta.
Daca ne uitam prin salile de fitness vedem cum o gramada de persoane triseaza la repetari sau fac pauze mai lungi decat e necesar. Asta nu prea se poate intampla la Crossfit. Felul in care a fost „croit” nu iti ofera o alta optiune in afara de a scoate maximul din ce poti oferi.
3. Folosesti timpul de antrenament eficient
Asa cum am spus, antrenament de Crossfit sunt scurte si intense. In acele 15-20 deminute o sa trebuiasca sa duci la bun sfarsit cat mai multe seturi din acel circuit. Cu siguranta ca spre deosebire de un antrenament clasic, aceasta forma de antrenament intens pe intervale va arde mult mai multe calorii atat in sala, cat si dupa incheierea antrenamentului.
4. Dezvolti noi relatii
Traim intr-o societate in care se cauta sa ne dezvoltam un network in toate domeniile, iar sportul nu face exceptie. Ba chiar pare si mai favorabil dezvoltarii unei comunitati decat oricare alta forma de fitness.
In sala de forta nu prea vezi asa ceva, cel mai des probabil ai vazut cateva persoane rasfirate prin toate colturile salii care-si vad fiecare de treaba lui. Crossfit-ul leaga comunitati. Te vei inconjura de un grup de oameni – chiar straini – care te vor incuraja si te vor impinge sa iti depasesti limitele, ei facand asta la randul lor. Chiar si daca nu termini printre primii tot vei primi laudele tuturor tocmai pentru ca ai incercat sa iti atingi potentialul maxim.
Pe taramul Crossfit, toti sunt frati de „suferinta”!
5. Antrenamente dinamice
Antrenamentele sunt de multe ori destul de greu de descris fiind multidimensionale, extrem de elaborate. Cand faci Crossfit nu poti spune ca mergi sa pui masa sau sa urci niste trepte, nu vorbim despre circuitele clasice de exercitii cu greutati, ci despre un program care combina mai multe forme de exercitii care iti solicita toate partile corpului pana isi ating si depasesc limitele.
Cum se spune, specialitate Crossfit-ului este sa nu specializeze. Se schimba permanent, ceea ce va preveni ca mintea si corpul tau sa se plictiseasca si sa atinga stagnarea prea rapid.
6. Imbunatatirea sanatatii si intarirea articulatiilor
Atata timp cat vei avea grija sa nu te accidentezi (Crossfit-ul chiar nu este un sport pe care sa-l practici fara indrumarea unui antrenor!), articulatiile vor deveni mai puternice si rezistente la uzura determinata de activitatile zilnice.
Crossfit-ul a fost creat pentru a se concentra pe cateva aspecte majore: putere, forta, coordonare, flexibilitate, putere, viteza, agilitate, echilibru, acuratete si rezistenta. Toate acestea se obtin prin promovarea adaptarilor neurologice si hormonale pe toate caile metabolice din corp.
Combinarea acestei varietati vaste de miscari conduce la completarea transformarii calitatii personale a vietii.
7. Vei beneficia de un antrenor personal permanent
Toate clasele de Crossfit sunt tinute de un antrenor care se va asigura ca folosesti forma corecta de executie, va aduce modificarile necesare, te va incuraja, te va motiva, te va determina sa iti cresti standardele si te va taxa atunci cand se vede ca nu esti implicat 100%.
Antrenor tau va fi inspiratia ta, consilierul, amicul, nutritionistul, sustinatorul si chiar majoreta ta!
8. Imbunatatirea stilului de viata
Fiind inconjurat de oameni care sunt trup si suflet implicati in domeniul fitness-ului si sanatatii, va fi foarte greu sa rezisti tentatiei (pozitive de aceasta data) de a te deda unor obiceiuri de viata noi si benefice. Poate chiar in mod inconstient vei renunta la rontaieli, junk food, produse procesate si le vei inlocui cu alimente integrale si nutritive.
Crossfit-ul este o optiune de fitness care merita incercata. Daca nu te atrage, nu este o problema, programele de antrenament si stilurile de fitness sunt variate si cu siguranta au ajuns sa multumeasca nevoile si gusturile oricui.