Glucoza este principala sursa de energie a organismului si singurul nutrient cu care creierul poate functiona. In timpul digestiei si metabolismului substantelor nutritive, ficatul transforma toti carbohidratii alimentari si jumatate din cantitatea de proteine din dieta in glucoza, pe care apoi o elibereaza in fluxul sangvin. Celulele utilizeaza acest substrat pentru producerea de energie, iar hormonul pancreatic numit insulina transforma cantitatea de glucoza ramasa neutilizata in grasime si o depoziteaza in tesutul adipos. In felul acesta, la 1-3 ore dupa masa, glicemia revine la valoarea ei de baza.

Stiati ca fumatul produce hipoglicemie? Deoarece consuma glucoza din sange, nicotina din tigari determina oboseala, slabiciune si scadere in greutate daca nu este asociata cu o alimentatie adecvata.

Cauzele principale sunt scaderea tensiunii arteriale (hipotensiunea), dar si hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei in sange) care se manifesta prin oboseala marcanta, cu slabiciune si ameteli.

Hipoglicemia apare atunci cand cantitatea de glucoza din sange scade sub nivelul de referinta (90-110 mg/dl) si poate fi urmarea unui effort fizic prelungit, stresul intens, aportului alimentar insuficient sau abuzului de alcool.

Simptomele care pot aparea sunt urmatoarele: senzatie de foame sau pofta de dulce, transpiratii reci, oboseala intensa, ameteli, vertij, slabiciune musculara, tulburari de atentie si, in cazuri extreme, pierderea cunostintei.

Oscilatiile bruste ale glicemiei determinate de consumul excesiv de zahar si dulciuri pot cauza simptome asemanatoare hipoglicemiei. Tot o hipoglicemie usoara apare si la alternanta  dintre perioadele de cura de slabire, sarace in carbohidrati, cu momentele de aport excesiv de zahar.

Cu cat consumam mai multe glucide simple, care se absorb rapid in sange si cresc glicemia, cu atat se descarca mai multa insulina, hormon cu efect hipoglicemiant. Scaderea glicemiei duce din nou la nevoie de dulce si ciclul se repeta. Este vorba de mecanismul vicios prin care zaharul cere zahar.

Indiferent de motivele scaderii glicemiei sau de variatiile acesteia, senzatia de slabiciune si oboseala poate fi evitata printr-un aport alimentar echilibrat, distribuit uniform pe intreaga perioada a zilei, care sa contina glucide complexe din amidon si cat mai putin zahar si alcool.

Carbohidratii din paine, paste fainoase si legume trebuie sa fie prezenti la fiecare masa pentru a asigura o crestere lenta, treptata a glicemiei, furnizand astfel, in mod constant, energia necesara functionarii organismului.

In cazul in care mancati dulciuri, nu o faceti pe stomacul gol, ci consumati-le la finalul mesei deoarece   prezenta celorlalte alimente impiedica absorbtia rapida a zaharului si crestrea brusca a glicemiei.

Fructele sunt desertul ideal deoarece fructoza din fructe, chiar daca are o valoare calorica similara cu cea a zaharului, este mai lent absorbita in sange si nu produce un varf de crestere glicemica.