Importanța evaluării funcționale în antrenamentele de Pilates

Mișcarea este una din cele mai importante acțiuni pe care o persoană o poate face pentru a-și crește sau întreține sănătatea. V-am propus metoda Pilates fiind una din multitudinea de posibilități pe care le aveți, deoarece este o metodă creată strict pentru refacerea/recuperarea organismului bolnav.

Un prim avantaj al metodei este faptul că poate fi practicată de toate categoriile de persoane, de la copii la vârstnici, fie de bărbați, fie de femei, de la sportivi de performanța la persoane sedentare; Pe langă acest cadru larg, putem menționa avantajele metodei pentru doamne însărcinate sau care tocmai au avut o sarcină. Indirefent că e vorba de persoane care caută un plus de sănătate sau tonus, persoane care au suferit accidente sau alte probleme de sănătate și au nevoie de recuperare medicală, Pilates se pliază pe necesitatea fiecarei persoane.

Din ce în ce mai mulți medici sportivi, kinetoterapeuti, antrenori sportivi și kiropracticieni folosesc tehnica Pilates în recuperarea medicală. Antrenorii certificați Pilates lucrează în paralel cu aceștia, ajutând clienții și pacienții să obțină rezultatele optime ale recuperării lor.

  • Metoda Pilates ca instrument pentru recuperare înseamnă întărirea musculaturii corpului, fără a o suprasolicita. Se bazează pe impactul scăzut și pe eficientizarea mișcării, întinderea și întărirea coloanei, ceea ce participă holistic și intrinsec în tratarea și corectarea problemelor.
  • Metoda Pilates pune accentul pe dezvolatarea unui aliniament potrivit, a forței centurii abdominale (centrul puterii) și mușchilor posturali profunzi (multifidus), adăugând flexibilitate, conștientizarea corpului în mișcare și corectarea dezechilibrelor și slăbiciunii musculare sau scheletice, care duc la deformări osoase. Astfel, metoda Pilates nu este doar o foarte bună metodă de recuperare, ci este o foarte bună metodă de prevenire a accidentărilor, care poate fi utilizată în toate stadiile și activitățile din viața (noastră).

De asemenea, Pilates este o metodă foarte bună de întreținere corporală, care promovează un echilibru între forța musculară și flexibilitate, ce tonifică și întărește corpul din interior în exterior, în timp ce definește mușchii și îmbunătățește flexibilitatea, coordonarea, echilibrul, agilitatea. Este o metodă eficientă în profilaxia accidentărilor și poate fi inclusă în acivitățile zilnice de birou în rutina fiecărei persoane.

În concluzie, este recomandat tuturor care au posibilitatea și timpul necesar să încerce această metodă, care s-ar putea să le schimbe viața. Pentru a beneficia din plin de ea, o evaluare funcțională este necesară înaintea începerii acestei metode.

O evaluare bună permite o pregătire eficientă a programului de antrenament și o alegere bună a exercițiilor. Coprul uman este o masinărie foarte inteligentă care are ca scop mișcarea. Orice mișcare întreprindem are ca finalitate o acțiune finală: dus genunchi la fiept, deschis cartea, dus cana la gură, deschis ușa, etc. Noi nu ne gândim la ce mușchi acționează în momentul acțiunii respective sau nu suntem atenți la planul în care facem mișcarea sau la calitatea mișcării. Atât timp cât o ducem la bun sfârsit, eventual fără dureri, nu ne deranjează modul și aspectul, iar creierul nostru consideră comanda realizată.

Această acțiune poate sau nu să fie calitativă, adică putem compensa acțiunea unor mușchi cu alți mușchi, modificând astfel planul fiziologic al mișcării, (ieșim din poziția neutră) suprasolicitând unele fibre musculare sau chiar articulații implicate în acțiune. Astfel, randamentul mișcării poate să fie unul mic, adică un consum mare de energie pentru o acțiune simplă. Trebuie de ținut minte că prin antrenament orice dezechilibru se menține, iar mușchii puternici continuă să fie mai puternici, iar cei inactivi continuă să fie slabi.

Această lipsă a calității mișcării poate duce la accidentări sau, daca este vorba de sportul de performanță, atunci poate să facă diferența la rezultate importante. Luând toate acestea în considerare, o evaluare a fiecărei persoane în parte devine foarte importantă și necesară, trebuind să determinăm caracteristicile fizice ale fiecarui client.

Evaluarea urmăreaște descoperirea dezechiliblelor musculare. Acestea se verifică atât în evaluarea posturală (statică) cât și în evaluarea funcțională (dinamică) și biomecanică.

Înainte de a incepe un program de Pilates sau oricefel de alt antrenament, trebuie să identificăm dezechilibrele musculare, posturile vicioase, deoarece stresul repetitiv duce la traumatisme. Unde este un muschi slab, este și o articulație instabilă.

Analiza posturii poate să ne aducă informații în ceea ce privește forma corpului,  dar nu și despre forță, control motor sau despre emoții și dacă clientul/pacientul își conștientizează sau nu corpul/postura.

Aceste informații culese din analiza posturii pot să fie concludente și ne informează în ceea ce privește simptomul. Ceea ce urmează să identificăm rămâne cauza. Unele disfuncții musculare pe care le presupunem a fi cauza problemei s-ar putea să nu fie ceea ce ne gândim.

Multe persoane nici nu realizează că au o postură proastă sau că au vre-o problemă.  Rolul nostru este de a ne asigura, înainte de a începe un program de antrenament că nu sunt probleme care să se agraveze în timp.

Analiza posturală se face atât din față, cât din profil și spate.

  • In timpul analizei posturale, clientul este rugat să stea confortabil, cum obișnuiește să o facă în mod normal, preferabil cu picioarele apropiate și paralele. În acest moment se urmărește simetria: din față, capul să fie orientat către înainte, fără răsuciri sau înclinări, exact deasupra umerilor, la mijlocul lor, distanța dintre gât și umeri stânga-dreapta să fie egală, la fel și distanța dintre umeri și urechi stg-dr să fie egală.
  • Se urmărește linia claviculei, ambele să fie la fel orientate si la aceeași înălțime, distanța dintre spinele iliace anterosuperioare și ultima costă să fie egală stânga dreapta, genunchii dacă sunt simetrici (extensia genunchiului egală, rotația femurului dacă este sau nu, genum valgum si varrum), maleolele interne dacă sunt pe acceași în îlțime, piciorul iversie/eversie sau platfus/normal, etc.
  • Din spate se urmărește din nou poziția capului, a umerilor, a scapulelor, a spinelor iliace posterosuperioare, a genunchilor, a maleolelor.
  • Din lateral se urmărește capul (dacă e în față/spate, normal) curburile naturale ale coloanei vertebrale (lordoză lombară și cervicală și cifoză toracală), forma abdomenului, forma bazinului (retrovesrie, anteversie) , răsurice în ax, etc.
  • Teoretic ar trebui să analizăm toți clienții noștri amănunțit. Dar, cum timpul nu ne permite trebuie sa ne adaptăm la condițiile noastre și facem această evaluare din mers, analizand–o în paralel cu analiza dinamică.

Ora de Pilates începe în picioare și se termină în picioare, automat, avem oportunitatea ca fugitiv să ne facem o părere despre corpul clientului, urmărind toți parametrii menționați mai sus în ceea ce privește analiza posturală.

Analiza funcțională se face în timpul mișcării. Este foarte important să evaluăm clienții în timpul mișcării, pentru că astfel putem evita accidentarile, microtraumatismele șI agravarea stării de de boală incipientă. (daca este vorba de o hernie de disc in fază incipientă, continuarea exercițiilor intr-o poziție incorecta poate provoca pusee algice).

Evaluarea dinamică are la bază o bună cunoaștere a biomecanicii corpului uman. Ca antrenor Pilates (și nu numai) trebuie sa știm să identificăm tiparul de mișcare corectă. Odată ce acesta este însușit, trebuie să invatam cum sa corectăm persoanele in timpul exercițiilor. O ghidare verbală bună, cu stimuli vizuali, auditivi, chinestezici, chiar și tactili va va ajuta clientul sa iși gaseasca cea mai bună metoda de execuție a exercițiilor, astfel încât să-i aduca multe beneficii și nu prejudicii.

Din analiza dinamică putem evalua ce mușchi suplinesc mișcarea altor mușchi. Prin identificarea acestora, putem să ne adaptăm programul de exerciții astfel incât să stimulăm mușchii care nu lucrează eficient. O simpla corectare a poziției corpului sau a membrelor, poate activa mușchii slabi, diminuind astfel dezechilibrele.

Daca timpul vă permite, se pot face un set de teste musculare ce vă vor ajuta să identificațI exact muschii care sunt mai slabi. După identificarea acestora, ei se pot active prin mici contracții izometrice. Acest lucru va va garanta o execuție mai eficientă a exercițiilor in general și un randament maxim al programului de Pilates.

Metoda Pilates ne oferă o gamă largă de unelte pentru reeducarea posturală globală, un lucru foarte important pentru îmbunătățirea respirației, a tonusului, reducerea durerilor, creșterea flexibilității și îmbunătățirea metabolismului.

În concluzie, o analiză anatomică, biomecanică șI fiziologică a corpului ne ajută să recunoaștem și să aplicăm cele  mai potrivite tehnici care să se potrivească clientului șI să-I ajute la îmbunătățirea funcționalității și să-l ajute să-și depășească limitările.