Cum creezi un meniu pentru vegetarieni cu platouri de cruditati?
Atunci cand organizezi o petrecere si stabilesti meniul, trebuie sa iei in considerare preferintele culinare ale invitatilor, daca vrei sa fie o petrecere reusita. De aceea, daca vei avea vegetarieni printre invitati, trebuie neaparat sa le oferi acestora cateva variante fara carne si produse lactate.
Alege o varietate de legume
Ele vor fi vedetele platourilor pe care le creezi.
Parte buna este ca nu trebuie neaparat sa te duci la cumparaturi cu o lista, atata timp cat iti face cu ochiul un produs de calitate, poti linistit sa il adaugi in cos. Alege legume de culori cat mai variate pentru ca pana la urma masa trebuie sa ne atraga in primul rand privirea.
Nu trebuie neaparat nici macar sa te arunci la cele mai scumpe legume, desi probabil ca va exista tentatia.
Hai sa vedem ce sa alegi pentru platoul de cruditati:
alegerile clasice: morcovi, castraveti, telina, rosii, broccoli, conopida, zucchini, ardei gras
ceva mai interesant: sparanghel, anghinare, fasole verde, radicchio, mazare, ridichi, broccolini, napi, fenicul
te poti orienta chiar si catre niste legume mai exotice chiar preparate cumva: varza de brussels coapta, rosii prajite, anghinare murata
Ce sosuri sa prepari?
Creeaza sosurile in functie de legumele pe care le-ai ales. Hummus si sosul ranch sunt alegerile clasice insa mai exista si o multime de alte optiuni interesante precum sosul de branza albastra, ardei copti, usturoi aioli copt, salata de vinete, pesto.
Incearca sa prepari cel putin doua sosuri, dintre care unul sa fie vegan.
Nuci, masline si branzeturi
Un platou clasic de cruditati trebuie sa contina legume si niste sosuri. Asta nu inseamna ca nu iti poti folosi creativitatea pentru mai mult decat décor.
Maslinele kalamata, nucile picante sau mozzarella marinata sunt numai cateva optiuni din plaja larga pe care o poti alege.
Vor fi si foarte utile pentru umplerea acelor locuri goale dupa ce ai asamblat legumele si sosurile.
Iata cateva optiuni de platouri de cruditati pe care cu siguranta ca iti vei incanta musafirii:
Platou de cruditati cu sparanghel si hummus
sparanghel – usor trecut prin tigaie pentru a-l inmuia
ardei gras
castraveti feliati
morcovi
mazare
rosi prunisoare sau cherry
apio / cozi de telina
sosurile:
hummus
ranch
sare de mare
mai poti adauga si masline kalamata, nuci (precum fistic, aluneetc.)

Platou de legume crude 2 cu sos de avocado si iaurt
Ingrediente pentru sosul de avocado:
½ cana de lapte batut
1/3 cana de iaurt grecesc
1 avocado copt
2 linguri de patrunjel verde
2 linguri de marar verde
1 lingura de ceapa verde maruntita
1 catel de usturoi
½ lingurita de pudra de ceapa
sare si piper, dupa gust

Alte ingrediente pentru platou:
1 mana de masline kalamata
1 cana de ridichi taiate jumatati
1 mana de pastai
1 cana de rosii cherry intregi
4 castraveti taiati bete
4 morcovi taiati bete
1-2 cani de hummus

Mod de preparare:
Prepara sosul de avocado punand toate ingredientele in blender. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Pune apoi sosul obtinut intr-un bol.
Spala bine legumele, usuca-le si aranjeaza-le pe platou, dupa ce pui in mijloc bolul cu sosul de avocado si un bol cu hummus.

Platou de cruditati 3 cu iz mediteranean
4 lipii (sau turte) taiate in 4
1 conserva de inimi de anghinare
180 g de branza feta, taiata cuburi
1 castravete taiat pe lung
1 cana de rosii cherry
1 cana de masline verzi fara samburi
½ cana de migdale crude
½ cana de salata tabbouleh (patrunjel, bulgur, rosii maruntite fin, ceapa verde, ulei de masline, zeama de lamaie, apa si sare)
1 cana de hummus
1 cana de hummus cu ardei copti

Mod de preparare:
Aseaza pe un platou lipiile, anghinarele, branza feta, rosiile, maslinele, castravetele, migdalele, salata tabbouleh, dar si hummusul. Infige in unele ingrediente scobitori, pentru ca musafirilor sa le fie usor sa se serveasca.

Platou de cruditati 4 servit cu hummus
10 morcovi baby
10 rosii cherry
10 ridichi
4 castraveti taiati pe lung
1 telina taiata pe lung
1 cana de tzatziki
1 cana de hummus

Mod de preparare:
Aranjeaza doua sosiere in care pui hummusul si tzatziki pe mijlocul platoului. Apoi, in jurul acestora, pune legumele spalate si uscate.
Pentru a nu ii nemultumi pe cei care nu sunt la cura de slabire si vor un aperitiv mai copios, serveste alaturi de platourile de cruditati si unele de branzeturi si de preparate din carne ori fructe de mare. In acest fel, te asiguri ca exista preparate pe gustul fiecaruia si ca petrecerea ta va fi reusita.