Fitness Scandinavia Blog

Archive: Septembrie 2018 (2 posts)

Cum te motivezi sa faci sport?

Thursday, 27 September 2018 / Posted by Fitness Scandinavia in: Healthy Lifestyle

Stim cu totii ca miscarea este buna si ca are o multime de beneficii pentru sanatate. Si cu toate astea parca intotdeauna reusim sa gasim scuze pentru a lipsi de la un curs de aerobic, de la o ora de sala sau chiar si de la un curs de dans. Ba nu avem timp, ba ne-am uitat echipamentul, ba sunte prea obositi si nu avem chef, toate aceste motive ne fac sa uitam cu usurinta sentimentul de incredere si starea de bine pe care ne-o ofera sportul practicat regulat. Asa ca am decis ca astazi sa vorbim despre principalele metode prin care ne putem motiva si mobiliza sa mergem sa ne antrenam sub orice forma care ne face placere, pentru ca da, sportul trebuie practicat si din placere nu numai din obligatie.
De ce este bine sa faci sport in mod regulat?
Inainte de toate, sa raspundem la intrebarea ce mai simpla, ca sa intelegi de ce nu e bine sa mai gasesti scuze, ci sa gasesti timp si motivatie sa practici sport.

•    iti creste nivelul de energie
•    sporeste secretia de endorfine (substantele care ne dau starea de fericire)
•    imbunatateste somnul
•    imbunatateste memoria
•    creste increderea in sine
•    creste capacitatea de concentrare
•    imbunatateste rezistenta fizica
•    creste imunitatea
•    activeaza sistemul limfatic
•    scade riscul bolilor de inima
•    prelungeste speranta de viata
Cum gasesc motivatia sa fac sport?
Dupa cum probabil stii, motivatia poate fi de doua feluri: extrinseca si intrinseca. In mod ideal, atunci cand ne apucam de sport sau vrem pur si simplu sa devenim mai sanatosi si mai fit, motivatia care ar trebui sa ne ghideze este cea intrinseca, adica cea care vine din interior, din dorinta personala, nu pentru ca vrem sa obtinem ceva sau sa impresionam pe cineva.
Motivatia care vine din interior este mai puternica si este mult mai sustenabila pe termen lung.
Dar sa trecem la modalitatile prin care o trezim si o si tinem vie.

1. Gandeste-te de ce vrei sa faci o schimbare
Primul pas este destul de evident. Fa-ti o lista cu toate motivele pentru care vrei sa faci mai multa miscare si incearca sa o tii pe aproape sau sa fie usor de accesat ca sa nu pierzi niciodata din vedere ce ti-ai spus cand ai inceput.
Incearca sa nu formulezi niste motive vagi insa, fii mai specific: vreau sa am mai multa energie, vreau sa nu ma mai chinuiesc sa imi gasesc un anumit numar la haine, vreau sa imi placa ce vad in oglinda, vreau sa am mai multa incredere in mine, vreau sa traiesc mai mult, vreau sa imi vad copiii si nepotii crescand si vreau sa pot sa ma joc cu ei.
2. Mergi la sala cu un prieten
Putem sa recunoastem ca e mult mai fun sa mergem la sala cu un prieten. O multime dintre persoanele cu care vorbesc sustin ca daca ar avea cu cine sa mearga la antrenamente, cu siguranta s-ar duce. Partenerul de sala te va motiva la fel cum si tu il vei motiva pe el.
Problema pe care o vad eu insa, este faptul ca atunci cand persoana cu care mergi nu are cum sa ajunga, e posibil ca nici tu sa nu mai gasesti motivatia necesara sa te mobilizezi. Si de asta am si sustinut ca motivatia trebuie sa fie in primul rand intrinseca.
3. Gandeste-te la antrenament ca la un moment pe care il petreci cu tine
Viata e agitata si oricat de mult ne place sa socializam (si este si foarte sanatos), uneori mai avem nevoie si de niste alone time. Acea ora de sport poate fi un fel de moment de respiro de la tot ceea ce se intampla in jurul tau, te deconectezi de la restul si te conectezi cu tine.
4. Inscrie-te intr-un grup
Probabil ca ai observat si tu cat de multe grupuri de sport exista. De la grupuri de biciclisti, la grupuri de pilates, yoga si fitness. Antrenorii personali si unele sali isi fac propriile grupuri si postarile de pe acestea te vor ajuta sa iti pastrezi motivatia vie.
5. Asculta un podcast
Desi consider ca atunci cand esti la sala, e bine sa fii prezent cu totul si sa te dedici antrenamentului, studiile Universitatii din Pennsylvania arata ca studentii care au avut acces la audiobook-uri numai la sala erau cu 29% mai motivati sa mearga la sala decat cei care aveau acces permanent la acele carti audio si cu 51% mai motivati sa faca sport decat cei carora li s-au oferit 25 de dolari sa practice sport.
Eu zic sa incerci metoda asta. Pare a da rezultate. Aloca niste timp exclusiv si pentru o placere auditiva cand te duci la sala.

6. Lucreaza cu un antrenor personal
Antrenorul personal iti creste motivatia, dar el se asigura ca fiecare exercitiu este efectuat corect, si te ajuta la stabilirea si atingerea obiectivelor, fara a avea riscurile unor accidentari.
Indiferent de programul sau de preferintele pe care le ai in materie de exercitii, antrenorul personal iti va monitoriza evolutia in permanenta si iti va recomanda cele mai eficiente metode pentru ca rezultatele tale sa fie demne de invidiat.
7. Fa pasi mici si seteaza obiective SMART
Nu porni cu pretentii exagerate la drum. Exact ca si in momentul in care decizi sa faci o schimbare in alimentatie, incearca si cand faci sport sa o iei treptat, sa nu tii sochezi corpul si mai ales sa nu te accidentezi.

Nu te impacienta daca rezultatele nu apar imediat. Evolutia vine treptat, cu rabdare.

8. Asculta muzica preferata
Fa-ti un playlist cu muzica favorita pentur a-ti da energie si a te motiva si mai mult. Se spune chiar ca acest obicei reduce efortul perceput, astfel ca nu vei mai simti antrenamentul ca pe o corvoada.
9. Construieste-ti antrenamentele in functie de starea de spirit
Asa cum este firesc sa te apuci de un sport care iti place (nu trebuie neaparat sa faci sala), la fel de important ar fi sa ai si o oarecare flexibilitate in alegeri. Astfel ca daca ai chef sa alergi, fa asta, daca ai starea numai de relaxare, fa niste exercitii de incalzire si apoi stretching si exercitii de flexibilitate.
Daca simti insa ca esti plin de energie, atunci fa niste exercitii HIIT, pliometrice sau un antrenament cu greutati.
10. Fii disciplinat
Sa presupunem ca nu ai avut o zi atat de buna la lucru sau ca pur si simplu te simti prea obosit pentru a mai merge la sala. Ganduri negative nu vor face altceva decat sa iti dea o stare si mai proasta. Cu cat te gandesti mai mult la cat de obosit esti, cu atat subconstientul tau va procesa mai usor aceasta informatie si chiar vei ajunge sa te simti mai obosit decat erai. Sau gandeste-te la asta: „disciplina inseamna sa alegi intre ce iti doresti acum si ce iti doresti mai mult”.
11. Foloseste-te de gadget-uri si aplicatii pentru fitness
Asa cum se recomanda atunci cand mergem la nutritionist sa tine un jurnal alimentar, este foarte important sa tinem un jurnal al activitatilor sportive pe care le facem. Progresul pe care il vom observa va juca un rol catalizator pentru a continua sa facem ceea ce facem sau ne va determina sa aducem ceva diferit in program atunci cand rezultatele intarzie sa apara.
Mai mult, multe aplicatii de fitness ne pot pune la dispozitie si anumite provocari, “challenges”, care ne vor determina sa ne autodepasim.
Acestea sunt numai cateva idei, suntem farte curiosi sa stim daca tu ai alte metode prin care te motivezi sa faci sport, asa ca te invitam sa ne scrii in sectiunea de comentarii.
Ar mai fi de retinut si faptul ca indiferent de sportul pe care il faci, este esential sa acorzi atentie si alimentatiei pe care o ai. Nu poti compensa prin sport o nutritie care lasa de dorit.
Read more

Fructele care ingrasa. Mancatul seara. Dietel low carb. Miturile care ne afecteaza sanatatea si silueta

Thursday, 13 September 2018 / Posted by Fitness Scandinavia in: Nutrition

This article is available only in Romanian version.
Mancatul seara ma ingrasa? Fructele ingrasa? Dieta low-carb este metoda sigura de slabire? Or fi toate aceste idei numai mituri sau ar trebui sa devina litera de lege atunci cand avem grija de silueta si sanatate? Desi ar trebui sa stim pana in acest moment ca nu exista un set de reguli care sa guverneze buna functionare a organismului nostru si alimentatia si sportul trebuie adaptate nevoilor personale, exista cateva idei esentiale care pot fi tratate ca reguli de baza in nutritie si fitness. Pe de alta parte, insa, exisa si cateva idei preconcepute si „la moda” pe care ar trebui sa le „demascam”ca ceea ce sunt: mituri!
Read more
Facebook Messenger
WhatsApp