A venit toamna, sau sa zicem ca se apropie daca e sa fim pozitivi. Odata cu ea va incepe si sezonul imbolnavirilor. Stiti voi, nas infundat, tuse, ameteli, oboseala, „cadourile” sezonului racoros. Ce putem sa facem pentru a preveni aparitia racelii, gripei si alergiilor de sezon? In primul rand sa ne alimentam corect!

Ce mananc pentru preventi racelii, gripei si alergiilor?

Desi spalatul pe maini, practicarea sportului in mod regulat si vaccinul antigripal sunt metode dovedite ca fiind eficiente impotriva bolilor,, trebuie sa ne asiguram si un sistem imunitar betonat, iar asta numai cu alimentele potrivite se poate face.
Scaderea temperaturilor conduce la cresterea riscului de imbolnavire, insa putem sa fim cu un pas inaintea bolilor „lucrand” in bucatarie.
Pe scurt, pentru a preveni raceala si gripa ai nevoie sa iti asiguri cativa nutrienti esentiali precum vitamina C, vitamina D, vitamine E si zinc, in mod ideal prin alimentatie. Sa vedem o parte dintre alimentele ideale pentru prevenirea si combaterea racelii si gripei.

Ardeiul gras rosu
Stii ca vitamina C este esentiala pentru imbunatatirea sistemului iminutar, dar oare stiai ca ardeiul gras rosu contine o doza dubla de vitamina C fata de citrice? Consumul unei varietati mari de fructe si legume zilnic iti va putea furniza cam 200mg de vitamina C, imbunatatindu-ti astfel imunitatea.

Fenicul
Consumul regulat de fenicul, care contine cam 20% vitamina C, creste rezistenta corpului la bolile infectioase. Consumul permite celulelor albe de sange, cele care distrug bacteriile si virusii din corp, sa functioneze mai bine, din nou reducand astfel sansele de a raci.

Iaurtul
Multe iaurturi contin renumitele probiotice, cele care ajuta la cresterea rezistentei corpului la contaminari si il ajuta sa se recupereze mai des in urma infectiilor. Probioticele care se regasesc in iaurt sunt de fapt niste bacterii sanatoase care sustin digestia. Dat fiind faptul ca 60% din imunitate captuseste stomacul, mentinerea acestuia in parametri optimi reprezinta o cale defensiva ideala.
Tot din randul I al alimentelor cu probiotice merita mentionate kefirul, kombucha, castravetii murati, varza murata.

Ceaiul verde
Surprinde pe cineva ca panaceul universal se regaseste pe aceasta lista? Ceaiul verde nu numai ca ne ajuta in procesul de slabire, insa contine si antioxidantii necesari pentru sanatatea optima. Intr-un articol publicat in jurnalul National Center for Biotechnology Information, ceaiul verde se pare ca ne protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi si oxidantilor, care desigur ca ne deterioreaza sanatatea.
Ceaiul verde este si o sursa buna din amino acidul L-teanina, care ne ajuta la reducerea stresului mental si fizic.
Practic, ceaiul verde e sanatos, deci ne ajuta in preventia oricarei boli pentru ca face bine in general in corp, simplist gandit.

Cartofii dulci si morcovii
Nu spun ca traditionalii nostri cartofi albi sau rosii nu ar fi sanatosi, insa cartofii dulci se pare ca sunt ceva mai bogati in antioxidanti si imbunatatesc functionarea celulara.
Cartofii dulci sunt plini de betacaroten, care este transformat in organism in vitamina A (nu o parte foarte mare, ce-i drept). Vitamina A ne ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi care ne slabesc sistemul imunitar si ne ajuta si la imbunatatirea sanatatii ficatului, ca un beneficiu in plus.
Cartofii dulci mai contin si suficienta vitamina C, despre care am mentionat deja ca lupta cu radicalii liberi si creste imunitatea.
Din aceeasi categorie, dar cu mai putine glucide si calorii, merita mentionati si morcovii.

Usturoiul
Usturoiul nu este util numai pentru a da gust mancarii ci, atunci cand consumam cateva bucati, ne ajuta sa prevenim raceala. Alicina din usturoi are rol antimicrobian și antibacterial.
In plus, ingredientul iti sustine si flora intestinala, ceea ce va sustine eliminarea toxinelor din organism, a bacteriilor si virusilor. Usturoiul mai contine si calciu, potasiu si compusi sulfurici pentru eliminarea bancteriilor nedorite.

Turmericul
Mare moda a mai fost si cu turmericul asta acum cativa ani. Si pe buna dreptate. Curcuma (turmericul) este un condiment care ofera savoare curry-ului nostru dar care si lupta cu infectiile si inflamatia prin prevenirea pagubelor pe care le-ar putea cauza radicalii liberi.

Somonul
Abia asteptam sa ajung si la ceva mai elementar. Bogat in proteine, somonul este un superaliment ideal si pentru obtinerea nutrientilor esentiali precum acizii grasi omega 3, care sunt necesari pentru activarea celulelor T. Cu cat avem mai multe celule T, cu atat avem sanse mai mici de ane imbolnavi.
De asemenea, somonul mai contine si vitamina soarelui, vitamina d, care ne ajuta si ea la reducerea riscului de aparitie a bolilor respiratorii.

Scoicile

Scoicile contin vitamina C, vitamina E si o multitudine de antioxidanti care ne mentin celulele sanatoase.

Varza de Bruxelles
Nu numai ca varza de Bruxelles contine o tona de nutrienti la o incarcatura calorica atat de mica, insa poate preveni si daunele de la nivel celular.

Semintele de dovleac
Semintele de dovleac sunt pline de fier, proteine si chiar acizi grasi omega 3. Sunt unele dintre putinele seminte care au efecte alcaline in organism, alaturi de semintele de floarea soarelui si semintele de canepa. Culoarea lor verde indica un continut ridicat de clorofila, care intareste organismul, scade inflamatia si promoveaza alcalinitatea, care la randul ei scade riscul de boli si infectii.
Semintele de dovleac sunt si o sursa buna de vitamina E, care lupta cu radicalii liberi, iar continutul lor ridicat de amino acizi poate promova starea generala buna si un corp sanatos.
Semintele de dovleac au pana si efect antiparazitic si se spune ca ar ajuta pana si la eliminarea celor mai periculoase forme de bacterii din corp.

Supa de pui
Nu degeaba ni se dadea supa de pui cand ne imbolnaveam in copilarie. Acest “elixir” combina o multitudine de elemente care ajuta pentru o recuperare mai rapida. In momentul in care gatesti carnea de pui, aceasta elibereaza compusul denumit cisteina, care are actioneaza in acelasi fel ca si medicamentele pentru bronsita.

Concluzia este ca trebuie sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa si variata pentru a-ti asigura un sistem imunitar puternic.