Merita sa pierdem timp cu incalzirea  inainte de efort ?

Sa vedem ce se intampla  in organism in timpul incalzirii. Inca din debutul efortului,   contractia musculara  produce cresterea temperaturii  in muschii activi si apoi in intregul corp.

Cresterea temperaturii interne, are drept scop aducerea organismului intr o stare functionala superioara.
Efectele acestei stari sunt:

  • cresterea ratei  metabolice
  • intensificarea  activitatii cardio-respiratori
  • cresterea  vitezei si  fortei de contractie  musculara
  • cresterea  secretiei  lichidului sinovial, lichid ce actioneaza  in interiorul articulatiei ca un gel  care micsoreaza frecarea capetelor osoase in interiorul ei
  • la o temperatura  optima, toate reactiile biochimice se desfasoara mai rapid si cu eficienta crescuta. O crestere a temperaturii corpului cu 1 grad Celsius, intensifica procesele metabolice cu circa 13%
  • la nivelul Sistemului  Nervos Central prin cresterea nivelului de excitatie corticala , creste sensibilitatea receptorilor cutanati si a proprioceptorilor,  ce au un rol foarte important in reglarea si coordonarea miscarilor.
               
Studiile din ultimii ani au aratat ca sistemele organismului uman au nevoie de cel putin 7 minute de efort de intensitate medie   pentru a functiona la parametrii optimi.
                 
Durata si intensitatea  incalzirii, depinde de durata si intensitatea antrenamentului, de nivelul de antrenament, de momentul zilei si de temperatura mediului. Incalzirea nu trebuie sa produca oboseala precoce, ci sa duca organismul la un nivel optim de functionare.
               
Asadar timpul acordat incalzirii este un timp castigat, care ne ajuta sa ne atingem obiectivele din antrenament!

Incalziti-va bine ca sa va antrenati bine !