This article is available only in Romanian version
Laxativele sunt suplimente alimentare sau medicamente care stimuleaza  tranzitul intestinal, fiind utilizate in special ca remediu al constipatiei, insa multe persoane apeleaza la ele cu scopul de a slabi. Laxativle se gasesc sub mai ulte forme si pot fi administrate atat pe cale orala (capsule, tablete, solutii) , cat si intrarectal. Sunt laxativele periculoase pentru sanatate sau ne putem baza pe ele pe termen lung? Astazi raspundem intrebarilor legate de acest remediu controversat.
Cele mai cunoscute tipuri de laxative
Laxativele nu reprezinta o necesitate zilnica, nu sunt medicamente si nici macar suplimente pe care le recomandam spre a fi folosite in mod regulat. Cu toate acestea multi oameni le utilizeaza regulat. Unele persoane iau laxative pentru a combate constipatia, altii le iau regulat ca masura preventiva, desi nu sunt in realitate constipati si exista chiar persoane care iau laxative pentru a pierde cateva kilograme.
Asa cum am mentionat, laxativele se gasesc sub multiple forme, avand si o serie variata de efecte:
laxative de volum (fibre din tarate, metilceluloza, psyllium) – care se administreaza cu multa apa si actioneaza prin cresterea volumului bolului fecal si prin scaderea consistentei acestuia, facandu-l mai usor de evacuat. Acesta este un tip de laxative blande si pot fi utilizate pe termen lung. Agentii formatori ai scaunului, asa-numitele laxative naturale (Psyllium si metilceluloza) nu va stimuleaza sistemul digestiv, ci se expandeaza atunci cand vin in contact cu apa la nivelul colonului. Acesti agenti sunt de obicei siguri petnru utilizarea pe termen lung si pot preveni formarea scaunelor tari. Probabil le-ati si observat de multe ori fiind recomandate in diete.
Laxative emoliente – care stimuleaza secretia de apa si sodiu in lumenul intestinal (spatiul din interiorul intestinelor) si produc lubrefierea bolului fecal
laxativele lubrifiante (precum uleiul de parafina, docusat lactuloza) – care actioneaza prin inmuierea scaunelor
laxative iritante – care se administreaza doar pe durata scurta de timp, deoarece dau dependenta si irita intestinul
laxative osmotice (precum sorbitolul) – care au efect rapid, cresc volumul si scad consistenta scaunelor.
Laxativele administrate pe cale rectala:
supozitoarele cu glicerina – actioneaza osmotic si iritativ la nivelul colonului
clismele – efect de crestere a volumului si de scadere a consistentei scaunului.
De ce sunt laxativele un pericol pentru sanatate?
Desigur ca nicio solutie care pare miraculoasa nu va fi 100% sigura, iar laxative sunt probabil unele dintre cele mai periculoase astfel de „remedii”.
Printre efectele adverse frecvente ale folosirii laxativelor se numara balonarea, crampele abdominale, flatulenta. Ele pot fi diminuate prin reducerea dozei initiale si cresterea treptata a dozei laxativelor orale, insa administrarea lor pe termen lung poate crea dependenta si poate interfera cu absortia Calciului si vitaminei D, ducand la osteopenie si chiar osteoporoza.
Mai mult decat atat, abuzul de laxative poate conduce la paralizie intestinala, constipatie, sindrom de intestin iritabil, insuficienta renala, deshidratare, melanozis coli (coloratie maronie a mucoasei peretelui colonic ce poate predispune la cancer de colon).
Persoanele care sufera de constipatie episodica, lucru care ni se intampla tuturor de altfel, pot consuma laxative pana la reglarea tranzitului. Pentru cei cu constipatie cronica, tratamentul este complicat si de lunga durata, si de cele mai multe ori nici nu da rezultate pozitive, ba chiar se observa reactia adversa de dezvoltare a dependentei fata de ele.
Care sunt riscurile utilizarii excesive a laxativelor?
1. Atunci cand sunt consumate in exces, laxativele pot conduce la eliminarea vitaminelor si nutrientilor necesari inainte ca acestia sa ajunga sa fie absorbiti complet.
2. Laxativele contribuie de asemenea la o eliminare excesiva de apa, sodiu si potasiu.
3. Mai mult, utilizarea frecventa a laxativelor tinde sa slabeasca muschii intestinali si ii face mai putin capabili sa functioneze cum trebuie. Rezultatul va fi acela ca odata ce incetati sa mai luati laxative in mod regulat, constipatia nu doar ca va reveni, ci chiar s-ar putea inrautati.
4. De asemenea, administrarea de laxative in exces poate duce la aparitia sindromului de intestin lenes. Aceasta este o afectiune in care intestinul nu mai functioneaza cum trebuie deoarece a inceput sa se bazeze pe faptul ca laxativele fac toata munca de eliminare a materiilor fecale.
5. Partea si mai proasta despre care nu prea citim este aceea ca laxativele pot uneori sa interfereze chiar si cu anumite medicamente pe care medicul dumneavoastra vi le-ar putea prescrie, motiv pentru care este indicat sa discutati aceste detalii cu specialistul inainte de a urma orice fel de tratament.
Efectele adverse ale laxativelor
Sa trece in revista si efectele adverse extrem de grave pe care consumul excesiv de laxative le poate general:
1. Laxativele distrug intestinul si organismul nu mai functioneaza normal.
2. Favorizeaza o eliminare mult prea rapida a scaunelor, astfel ca intestinul nu mai are timp sa absoarba substantele nutritive.
3. Creeaza dependenta.
4. Determina o scadere brusca in greutate, multe persoane ajungand anorexice in urma administrarii laxativelor pe termen lung.
5. Nu mai poti sa mananci normal si este foarte greu sa renunti la laxative, deoarece vei avea senzatia de balonare persistenta si o mare greutate in stomac.
6. Poti sa faci atac cerebral
7. Afecteaza grav rinichii si cauzeaza aparitia sangelui in urina
8. Inima este foarte sensibila la substantele din laxative, iar daca este expusa pe termen lung ea poate sa cedeze.  
Laxativele naturale sunt mai sanatoase
O alternativa eficienta poate fi si consumul alimentelor cu efect laxativ, care au un continut crescut de fibre. Un exemplu elocvent ar fi prunele uscate: aproximativ 6 prune pe zi, consumate in doua transe, impreuna cu o cantitate adecvata de apa, pot creste volumul si scade consistenta scaunului.
Alte alimente cu efect laxativ mai sunt: migdalele, sucul de mere, cafeaua, sfecla rosie, strugurii, kiwii, sucul de portocale, bulionul, ceaiul de musetel, nucile, broccoli, uleiul de masline etc.
Si condimentele au de multe ori un efect laxativ eficient in egala masura si uleiul de cocos poate fi folosit cu incredere pentru un tranzit intestinal mai bun. Merge de minune dimineata pe stomacul gol sau in micul dejun alaturi de semintele de in (si ele eficiente pentru combaterea constipatiei) macinate.
Probabil ca va intrebati de ceaiurile „pentru slabit”, cele care actioneaza prin sustinerea digestiei, daca sunt permise. Ceaiul din frunze de senna sau de crusin sunt doua dintre cele mai renumite ceaiuri cu efect in combaterea constipatiei, insa intrebuintarea lor va conduce pe termen lung la aceleasi efecte negative ca si ale altor forme de purgative, chiar daca vorbim despre un produs natural.
Dieta echilibrata si sportul practicat in mod regulat ar trebui sa fie principalele elementele ale stilului de viata care sa va asigure un tranzit si o stare de bine optime.