This article is available only in Romanian version.

Retete de inghetata sanatoasa
Nu spun ca uneori nu ne putem delecta cu inghetatele din comert, vedem cu totii reclamele, iar la cate arome exista, cu greu ne putem abtine cand le vedem frumos ambalate.
Dar ca pe respectivul ambalaj vedem si cateva problema: ingrediente precum zahar, coloranti, tot felul de arome, E-uri... exact ceea ce nu ne trebuie daca vrem sa fim sanatosi si sa aratam si bine.
O inghetata delicioasa, rapida, fara cristale de gheata si sanatoasa, pe deasupra, ne-ar aduce o mare satisfactie in zilele toride de vara, cand nu vrem sa regretam alegerile zaharoase si artificiale. Mai ales ca inghetata poate fi chiar una dintre optiunile cele mai simplu de integrat in diete.
Nu ai nevoie neaparat de mari ustensile, nici de ingrediente sofisticate, nici de masina de inghetata, nici de timp! Iti voi oferi niste sugestii de inghetatae de casa supersimple dar si unele ceva mai sofisticate, o adevarata carte de retete cu inghetata :)) Multa bafta la preparat si pofta buna!
Sa incepem insa cu doua retete foarte basic si vedem ce ne imbie ulterior.

1. Inghetata de capsuni si mango
Pentru prima inghetata poti folosi capsuni si mango, cate doua maini din fiecare, dar poti incerca si alte combinatii de fructe. Nu este nevoie sa adaugi deloc zahar, pentru ca aceasta combinatie de fructe este foarte dulce in mod natural.

2. Inghetata cu iaurt si vanilie facuta in casa
Pentru cea de-a doua inghetata vei folosi mai multe ingrediente: 100 ml iaurt grecesc gras, 50 ml frisca lichida, 1 lingurita extract de vanilie si putina miere sau sirop de artar care să fie substitut pentru zahar. Odata ce ai facut baza amestecand bine ingredientele in blender, poti trece la a doua aroma. Poti opta pentru sucul de portocale si astfel obtii o aroma usor acrisoara, dar totodata cremoasa.

3. Inghetata de banane si mascarpone
Ingrediente:
•    1 banana feliata si congelata
•    200 g mascarpone sau iaurt gras sau iaurt vegetal (pentru cei cu intolerante)
•    150 g zmeura congelata sau alte fructe (afine, mure, capsuni, mango, etc)
•    1 pastaie de vanilie
•    1 lingurita de miere sau 2-3 curmale hidratate fara samburi (optional și doar peste varsta de 2-3 ani)
Mod de preparare:
Congelarea in avans a fructelor este secretul pentru o inghetata cremoasa. Acest lucru va preveni formarea acelor de gheata.Daca nu ai deja fructele congelate, spala zmeura, afinele, murele, capsunile, mango, cirese, caise sau orice fruct iti doresti, strecoara bine apa de pe acestea, las-le putin sa se usuce si pune-le intr-un recipient inchis etans, in congelator, pentru minim 3 ore. Curata banana si tai-o rondele. Pune-le intr-o punga inchisa etans si congeleaz-le pentru minim 3 ore.
Daca nu ai avut timp sa congelezi toate fructele, poti folosi numai ce ai pentru ca inghetata tot suficient de cremoasa va iesi. Scoate fructele din congelator, pune-le intr-un tocator electric, alaturi de restul ingredientelor si          mixeaza-le pana obtii o pasta fina, cremoasa.
Transfera compozitia in formele de inghetata. Baga inghetata in congelator pentru cel putin 3 ore si scoate-o doar cu cateva minute inainte de a o consuma.
Mai poti face si urmatoarele combinatii: banana si pudra de roscove sau banana cu unt de arahide.
Poti adauga si avocado pentru o textura si mai cremoasa.

4.    Inghetata dietetica din suc de grapefruit
Ingrediente:
•    sucul de la 4 grapefruituri
•    2 linguri de ciocolata alba dietetica razuita
•    50 g de indulcitor sau dupa gust
Mod de preparare:
Pune sucul de grefuri intr-o cratita, impreuna cu indulcitorul si lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, pana se evapora o parte din apa. Separat, pregateste recipientele in care vei turna sucul de grapefruit fiert. Dupa ce s-a racit complet, amesteca sosul obtinut cu fulgii de ciocolata alba si pune la congelator 2 ore.

5.    Inghetata cremoasa de pepene galben
Ingrediente:
•    1 pepene galben mic
•    1 iaurt mic 2-3% grasime
•    o lingura de indulcitor
•    3 picaturi de esenta de vanilie bourbon
Mod de preparare: Pune pepenele taiat bucatele la congelator peste noapte. A doua zi, adauga bucatile de pepene congelat in robotul de bucatarie sau blender si lasa-le la maruntit 5 minute. Apoi, amesteca rezultatul cu iaurtul, indulcitorul si esenta de vanilie pana obtii o compozitie omogena, pune inghetata in forme si las-o la congelator 1-2 ore.

7.    Inghetata dietetica din cocos si migdale
Ingrediente:
•    50 g de migdale crude
•    100 ml lapte degresat
•    doua iaurturi mici 2% grasimi (150 g fiecare)
•    3 linguri de cocos razuit
•    2 linguri de indulcitor sub forma de pudra (un indulcitor natural precum extract de stevia sau xylitol, de exemplu)
•    3 picaturi de esenta de migdale
•    4 linguri de esenta de rom
Mod de preparare:
Inmoaie migdalele in esenta de rom diluata cu putina apa si lasa-le o ora, pana se inmoaie si capata niste aroma de rom. Scurge migdalele, taie-le in bucatele mici si amesteca-le cu restul de ingrediente, pana cand obtii o consistenta omogena. Pune inghetata intr-un recipient incapator, da la congelator si amesteca din 3 in 3 ore, pentru a nu se forma fulgi de gheata.
Lasa inghetata peste noapte la congelator si serveste in cupe.

8. Inghetata de ciocolata cu unt de arahide
Ingrediente:
•    o jumatate de cana de iaurt grecesc integral
•    patru banane inghetate
•    un sfert de cana de sirop de artar
•    o treime de cana de pudra de cacao
•    doua linguri de unt de arahide
Primele patru ingrediente (iaurtul alaturi de banane, cacao si sirop de artar) se pun in blender si se amesteca pana la omogenizare. Se adauga untul de arahide si se mai amesteca foarte putin pana cand si acesta se incorporeaza.
Te poti infrupta din ea imediat.

Dupa cum vezi, bunatatile de casa nu trebuie sa fie complicate pentru a fi delicioase si dulciurile de casa nu trebuie sa aiba multe calorii pentru a ne bucura de ele. Eu ma pun deja pe treaba!