Bodybuilding vs Functional training

Bodybuilding-ul prin definitie, este cosmetic, referindu-se la un tip de modificare corporala ce implica cresterea in volum a muschilor (hipertrofia musculara). In competitiile de bodybuilding (Culturism), participantii sunt judecati dupa felul in care arata si nu dupa felul in care fac exercitiile sau se antreneaza. Este complet irelevant daca participantii, folosesc greutati mari sau mici, fac repetari lente sau rapide, au antrenamente lungi sau scurte, singurul lucru care conteaza este ca fizicul lor sa fie cel mai bun de pe scena in momentul concursului.

Prin urmare culturismul, nu se axeaza pe cresterea in forta, flexibilitate, viteza, sau orice alt atribut atletic. In culturism sunt urmarite simetriile musculare si marimea musculara, cat si grasimea corporala scazuta.

Functional Training este aproape opusul culturismului. Avand ca baza de pornire recuperarea medicala si fizioterapia, acest tip de antrenament are in compozitie seturi de exercitii care sa ajute in cresterea in fortei, rezistentei, vitezei, lucrand muschii principali solicitati in actiuniile de zi cu zi. Per total, un antrenament de acest gen, poate ajuta o persoana normala sa treaca mult mai usor peste o zi grea sau peste cele mai simple lucruri, cum are fi sa deschida o usa foarte grea, sa ridice lucruri grele sau sa care lucruri grele si toate aceastea fara riscul de a se accidenta.

Cele doua tipuri de antrenamente, se pot asocia, numai ca intotdeauna un antrenament de tipul Functional Training, va fi foarte productiv pentru un culturist, asigurandu-i definirea si masa necesara pentru concurs. Desigur, si un antrenament de bodybuilding, ar putea ajuta un atlet sa ajunga la o greutate optima si masa musculara necesara pentru dezvoltare, dar, doar daca este introdus cu grija in antrenamentele zilnice.

Functional training-ul a inceput sa fie din ce in ce mai popular in lumea fitness-ului. Avand ca si compozitie diferite elemente aerobice, folosindu-se o multitudine de accesorii de fitness, ex. minge medicinala, minge de fitball, bosu, TRX si alte elemente si aparate. Acest tip de antrenament poate deveni un antrenament foarte productiv, dar in aceelasi timp si solicitant.

Nu poate exista o comparatie evidenta intre cele doua tipuri de antrenamente, dar per total, pentru un om normal, cu o greutate normala, un antrenament de tipul Functional training, poate face minuni, atata timp cat este facut un un antrenor autorizat.

Ambele tipuri de antrenamente, au regimuri alimentare si stiluri de viata specifice. Fie ca vrei doar sa te mentii in forma sau vrei sa participi la concursuri de culturism, fie ca esti slab sau gras, atlet sau om normal, in timp, sportul va devenii parte din viata ta, din programul tau la fel ca somnul sau mersul la servici. Atata timp cat modalitatea de antrenament aleasa se realizeze impreuna cu un antrenor autorizat, rezultatele nu vor intarzia sa apara.