Dezbaterile despre antrenamentul functional si antrenamentul specific culturismului inca sunt aprinse. Toti incearca sa se subscrie uneia dintre tabere atunci cand vor sa dea de cap celei mai bune si rapide metode de crestere a masei musculare, hipetrofiei musculare.
Sunt foarte multi asa-zisi experti care considera ca numai un antrenament de tip culturism poate ajuta la dezvoltarea masei musculare unui sportiv. Ca sa fie totul clar de la bun inceput, antrenamentul orientat spre culturism ar trebui sa fie predominant numai pentru cei care urmaresc clar sa fie culturisti. Incercam in acest articol sa discutam despre diferenta intre antrenamentul functional si antrenamentul non-functional pentru a vedea cum e bine sa te antrenezi pentru cresterea masei musculare chiar si atunci cand faci fitness la nivel de amator si practici sport pentru sanatatea corpului.
Ce este antrenamentul functional?
Dar pentru inceput sa vedem ce este un antrenament functional.
Antrenamentul functional incearca sa adapteze si sa dezvolte exercitii care ne permit sa executam activitatile zilnice cu mai multa usurinta si fara riscul accidentarilor.
Daca este executat corect, antrenamentul functional va crea o mai buna mobilitate si stabilitate articulara, dar si metode de miscare mai eficiente. Imbunatatirea acestor factori scade potentialul de accidentare la care ne supunem in momentul in care facem sport de performanta sau pur si simplu suntem in sala de forta. Antrenamentul functional poate fi:
•    integrat – ar trebui sa includa o varietate de exercitii care sustin flexibilitatea, zona de core, echilibrul, forta si puterea, punand accent pe multiple planuri de miscare
•    pregresiv – antrenamentul progresiv creste treptat dificultatea exercitiilor
•    periodizat – in principal printr-o practica de antrenament distributiva si cu exercitii variate
Gandeste-ti antrenamentul ca pe un vehicul pentru imbunatatirea performantei, nu numai pentru imbunatatirea fortei. Multi sportivi au neglijat antrenamentele de forta pentru ca nu au inteles valoarea reala pentru cresterea fortei a unor sporturi precum baseball, tenis sau fotbal. Dupa cum ai observat si din definitie, cheia spre un corp sanatos si o viata mai buna de altfel este de a integra in cadrul sesiunilor tale de activitate fizica si exercitii care iti antreneaza muschii intr-un fel util, functional.
In fond, daca stam sa ne gandim, la ce ajuta pe cineva sa puna multa masa musculara insa ajunge sa isi piarda mobilitatea, isi raneste articulatiile si isi mai si sacrifica capacitatea cardiovasculara. Scopul antrenamentului functional este de a-ti creste forta, a-ti mentine agilitatea si flexibilitatea, a-ti creste viteza de reactie si de a-ti mentine mobilitatea la cote maxime.
Ideea sportului si hipertrofiei musculare nu este numai de a arata bine ci si de a te putea folosi de corpul tau la capacitate optima. Masa aia musculara trebuie sa fie acolo pentru mai mult decat un selfie reusit.
Beneficiile antrenamentului functional
Miscarea conteaza. Corpul nostru este creat pentru a se misca, nu pentru a sta cocosat in fata unul calculator intreaga zi. Cu cat te misti mai putin, cu atat corpul tau foloseste mai putin zahar din sange. Exercitiile functionale se concentreaza pe tipare de miscari mai mult decat pe izolarea muschilor individuali. Daca iti petreci intreaga zi pe un scaun la birou, ma gandesc ca nu e chiar ideal sa iti petreci intregul antrenament pe cate o banca sau un alt scaun.
Imbunatatirea posturii. Antrenamentul functional poate corecta postura incorecta si dezechilibrele musculare cauzate de tensiunile zilnice, locul de munca stresant si stilul de viata haotic.
Arderea grasimii. Antrenamentul functional poate lua forme de antrenamente grozave pentru arderea grasimilor, folosind exercitii pentru intregul corp care imbunatatesc forta, rezistenta si accelereaza metabolismul.
Tonifierea musculara/densitatea. Exercitiile functionale dezvolta corpuri puternice si fit. Gimnastii folosesc permanent tipare de antrenament si isi ridica greutatea propriului corp, fara a se gandi macar sa execute flexii pentru biceps sau sa petreaca nenumarate ore saptamanal pe banda de alergare.
Stabilitatea. Fiecare sesiune de antrenament include principii pentru flexibilitate, mobilitate, stabilitate a zonei de core, echilibru si forta pentru a-ti mentine permanent corpul intr-o stare de provocare a tuturor zonelor unui corp puternic, sanatos si vibrant.
Eficient pentru sportivi. Antrenamentul functional furnizeaza exercitii esentiale pentru conditionarea si pregatirea pentru anumite sporturi. Imbunatateste relata dintre sistemul nervos si musculoscheletal, furnizand tipare de miscare rapide, reactive si puternice – indiferent ca sportul ales este golful, rugby-ul sau MMA.
Dezvoltarea zonei de core (abdomen, zona lombara, fesieri). Un antrenament functional implica activarea muschilor zonei de core, educand-o sa stabilizeze coloana impotriva unei forte exterioare printr-o multime de tipare de miscare diferite si pozitii corporale.
De ce este important sa antrenezi abdomenul (si intreaga zona de core)
•    lucrezi mai multe grupe musculare simultan
•    reduci durerile de spate
•    imbunatatesti postura
•    imbunatatesti performanta fizica
•    creste nivelul energiei generale
•    iti aduci corpul la un alt nivel de sanatate