Nutriţioniştii spulberă mitul celor 2 litri de apă consumaţi zilnic. Medicii de la Societatea de Nutriţie din România consideră că, de fapt, necesarul zilnic de lichide se calculează în funcţie de masa corporală şi vârstă, activitate fizică, temperatura ambientală, starea de sănătate, pe care le avem fiecare.

Aşadar, pentru adulţi, nutriţioniştii recomandă un aport de 35 ml/kgcorp, la copii aportul este de 50-60 ml/kgcorp, iar la nou-născuţi, 150 ml/kgcorp. „La copii, necesarul zilnic de lichide este mai mare, din cauza capacităţii reduse a rinichilor de a limita diureza, a procentului ridicat de apă din compoziţia corporală şi a suprafeţei corporale mari”, explică dr. Cristina Lăcătuşu, membru al societăţii române de nutriţie.

În ceea ce le priveşte pe femeile gravide ori pe cele care alăptează, specialiştii susţin că necesarul lor zilnic de apă este cu 600-700 ml mai mare decât la ceilalţi adulţi, datorită nevoilor crescute pentru producţia lactată. De asemenea, necesarul este crescut şi pentru persoanele care practică efort fizic de intensitate crescută, dar şi în cazul celor bolnavi.  Ca sfat general, medicii recomandă consumul a cel puţin opt pahare de apă zilnic. În condiţii generale, un adult metabolizează până la trei litri de apă pe zi, cantitate care reprezintă echilibrul dintre aportul şi pierderea de lichid.

Apa este eliminată de organism prin rinichi, piele, plămâni şi intenstin, iar vara, pierderile de apă prin piele sunt însemnate. „Aproximativ 300 ml de apă se pierd zilnic la nivel cutanat, iar 100 ml se pot pierde suplimentar prin perspiraţie nomală. În condiţii de creştere a temperaturii mediului ambiant sau de efort fizic crescut, se pot pierde încă 250 ml sau chiar mai mult”, precizează medicul Lăcătuşu. Specialistul mai spune că, prin respiraţie, se pierd în fiecare zi aproximativ 350 ml de apă, cantitate care variază în funcţie de condiţiile climaterice, fiind mai redusă la cald şi umezeală şi mai mare la temperaturi scăzute. Cei mai mari „consumatori” sunt rinichii, un adult eliminând zilnic, prin rinichi şi intestin, peste 2000 ml de apă. La practicanții eforturilor fizice sportive pe timp de vară, cantitățile eliminate  pot crește de 3 ori în funcție de tipul de efort și dacă acesta se desfășoară la soare, în incinte aerisite sau nu.


Simptome ale deshidratării

Deshidratarea ușoară apare atunci când organismul are un deficit de aproximativ 2% din volumul total de apă al organismului, aceasta se manifestă prin sete și, uneori, prin pierderea apetitului și prin senzația de piele uscată. Dacă apa pierdută nu este recuperată prin consumul de lichide, deshidratarea se poate accentua.  Apă mai puțină, înseamnă mai puțină plasma sanguină, iar pentru a comensa scăderea în volum a plasmei sangvine ritmul cardiac  și cel al respirației cresc.  Apoi, din cauza transpirației mai reduse, organismul nu se poate răcori suficient și temperatura corporală crește.

Dacă deficitul de apa ajunge la 5-6% din volumul total de apă al organismului, pot apare stări de somnolență și de oboseală persistentă, amețeală, dureri de cap, iar mai rar chiar și amorțeala unuia dintre membre.
O greșeală pe care o fac multe persoane deshidratate este aceea că încearcă să o combată cu consumul de cafea sau alcool, deoarece cafeaua și alcoolul deshidratează suplimentar organismul (mai ales alcoolul distilat).

Devine destul de grav dacă organismul ajunge la un deficit de apă de 10-15%, în acest moment apar spasme musculare, pielea capătă aspect uscat și își pierde elasticitatea (atunci când o apeși cu degetul își revine greu la poziția inițială), vederea se încețoșează, apare starea de confuzie si chiar halucinații, transpirația și nevoia de a urina se reduc considerabil.
Depășirea unui deficit de apa de 15% duce la deces, viața nu mai este posibilă în asemenea condiții.


Analizează culoarea urinei să vezi dacă ești deshidratat

Culoarea unei urini normale este ușor gălbuie și limpede. Daca urina devine mai închisă la culoare, ar trebui sa tragem un semnal de alarmă, iar dacă aceasta devine maronie și tulbure, este necesară de urgență o vizită la medic.
Acest fenomen apare din cauza faptului că un deficit de apă în organism face ca rinichii să lucreze în mod deficitar. În consecință, este eliminată o cantitate mai mică de urină, care este însă foarte concentrată și care conține mai ales reziduuri.


Ce este de făcut?
  • Consumați apă plată, minerală sau orice fel de apă, astfel încât să nu apară senzația acută de sete;
  • Consumați zilnic fructe și legume proaspete, mari depozitare de lichide (roșiile, ardei gras, salata, struguri, pepene verde și galben, portocale, grappe fruit, etc.);
  • Suplimentați aportul de săruri minerale, mai ales cu Calciu, Magneziu, Potasiu și Sodiu;
  • Conferiți băuturilor de după efortul fizic un caracter izoton și glucidic, pentu a contracara atacul acid de după efort.
     

ADEVĂRURI!!
  • Nu vă abțineți să beți apă, apa nu îngrașă, apa nu conține calorii, surplusul se elimină prin urină;
  • Eliminând apa din organism nu slăbim, doar ne deshidratăm, masa adipoasă nu dispare dacât arsă în efort, și nici măcar în oricare efort;
  • Hidratarea și rehidratarea nu elimină și nu previn celuluita;
  • Aportul corect de apă ne ferește de infecții urinare;
  • Aportul de apă este direct proporțional cu cantitatea de glucide și de proteine ingerate;
  • În cazuri de deshidratare tensiunea arterială scade.