This article is available only in Romanian version
Curele de detox au devenit de cativa ani o moda si nu pot decat sa ma intristez cand aud ca o multime de persoane le considera o optiune excelenta pentru sanatate sau chiar pentru slabire. Nu spun ca nu exista si cateva beneficii, insa obiectivele unei cure de detoxifiere sau chiar si a postului nu sunt cele pe care multi si le propun. Prin urmare, astazi vreau sa va fac o prezentare obiectiva a avantajelor si dezavantajelor unei cure de detoxifiere.

Ce este o cura de detoxifiere? Are vreun efect benefic?

Detoxul este o perioada pentru organism cand lasam metabolismul sa intre in repaus, cand ii dam posibilitatea sa consume energia si in altfel de procese decat cele obisnuite. Asta va insemna ca ii oferim si un respiro pentru procesul de digestie. Digestia in organism si metabolizarea substantelor hranitoare presupun un consum de 70, 80 la suta din energie. si daca lucrul asta il usuram, respectiva energie poate fi folosita in alte scopuri.

Este necesara detoxifierea organismului?

Ceea ce multe persoane nu vor sa inteleaga este faptul ca la cate toxine ne-am supus in timp organismul, acesta a ajuns sa se priceapa destul de bine la eliminarea acestora pe cale naturala, deci detoxifiere este oricum un proces care are loc incontinuu.
Ficatul descompune orice substanta care nu se incadreaza in categoria alimentelor (gen medicamente sau aditivi alimentari) astfel incat sa fie eliminate de catre rinichi, cei care iti filtreaza sangele si produc urina. Protectie impotriva bacteriilor nocive si pesticidelor din diverse alimente iti ofera inclusiv stomacul.
Voi reduce si din entuziasmul celor care tin cure de detoxifiere ca sa slabeasca. Nu spun ca nu se vor bucura de cateva kilograme in minus insa dezavantajul este ca acest fenomen se intampla in principal datorita restrictiilor calorice mari. Aceste restrictii nu pot fi sustenabile pe termen lung, astfel ca toate kilogramele slabite se vor depune la loc odata ce reintroduceti alimentele consumate anterior. Ba chiar mai mult, riscati sa va introduceti corpul intr-o stare de infometare, care va veni insotita de o deteriorare aprofundata a starii de sanatate.
Mai mult, kilogramele pe care le veti pierde consumand numai fructe si legume vor fi in principal masa musculara si nu grasime, asa cum este dezirabil.
Dar sa dezvoltam putin subiectul…

Beneficiile unei cure de detoxifiere

•     reducerea balonarii si combaterea temporara a constipatiei
Dietele de detoxifiere pot reduce temporar balonarea, in mod incontestabil, insa trebuie indeplinite anumite conditii favorabile. Majoritatea dietelor de detoxifiere se axeaza pe consumul de sucuri de fructe si legume sau pe simplul consum al legumelor si fructelor proaspete, la care se adauga si alte lichide. Pentru o persoana care in mod normal consuma multe produse procesate (gen patiserie, fainoase, junk food etc.) si putine fibre, alegerile dintr-o dieta de detoxifiere normal ca vor avea un impact semnificativ. Prin cresterea cantitatii de fibre alimentare consumate, va ajutati organismul sa combata constipatia (si implicit, balonarea). Dar si aici vorbim despre un efect de scurta durata.

•     cresterea energiei
Un alt beneficiu al curelor de detoxifiere este faptul ca ne pot creste nivelul de energie. Dar si aici vorbim despre anumite conditii.
Cresterea energiei se realizeaza din doua motive principale.
Primul motiv il reprezinta, ca si in cazul beneficiului anterior, eliminarea cerealelor rafinate si produselor procesate din alimentatie timp de cateva zile si cresterea cantitatii de fibre consumate, eliminand astfel constipatia.
Cel de-al doilea motiv este unul usor surprinzator: efectul placebo. Simplul fapt ca va puneti incerderea ca dieta de detoxifiere va da rezultate, poate “convinge” corpul sa resimta anumite beneficii. Interesant, stiu, nu degeaba am mai vorbit despre efectele pe care felul in care gandim le are asupra corpului nostru.
Motivul real pentru care intr-adevar te vei putea simti mai bine si energizata este acela ca nu vei mai arunca in organism o gramada de alimente de proasta calitate, ci le vei inlocui cu unele mai sanatoase care, oricat de bio sau nebio ar fi, tot te vor hrani mai bine.

Dezavantajele curei de detoxifiere

•    eliminare macronutrientului de baza, proteinele si consumul insuficient de micronutrienti
In ciuda crezurilor din popor, consumul de fructe nu are un efect vitaminizant asupra organismului. Sau cel putin nu la nivelul la care multi isi imagineaza. Judecand dupa calitatea indoielnica a produselor de pe piata, fructele si legumele ofera organismului prea putini micronutrienti.
Si pe langa vitamine si minerale, curele detox mai vin si cu un alt dezavantaj major: eliminarea proteinelor. Si, desi stiu ca ma voi repeta, proteinele sunt un macronutrient care ne ajuta in dezvoltarea si repararea celulelor, cresterea si mentinerea masei musculare, buna functionare a multor procese organice, scaderea tensiunii si a poftei de mancare nejustificate etc.

•    reducerea prea mare a caloriilor
Asa cum am mentionat si anterior, unul dintre pericolele cele mai mari ale unei cure detox este reprezentat de restrictia calorica mult prea mare. Aceasta poate induce in organism o stare de infometare. Infometarea aceasta conduce la randul ei la dezechilibre in corp, el va fi debusolat si panicat, ceea ce va genera un proces de depozitare de grasime de fiecare data cand il hranesti.
Probleme minore care mai pot aparea ar fi: balonarea si probleme de stomac, oboseala, dureri, respiratie urat mirositoare.

Detoxifierea NU este o cura de slabire

Detoxifierea este privita greșit ca o cura de slabire, nu este un stil de viata, nu putem manca asa in fiecare zi si atentie, nu este un tratament pentru foarte multe mici probleme incepand de la constipatie si pana la colesterol. Deci nu printr-o cura detoxifiere putem normaliza niste constante biologice pentru ca ea pana la urma este un episod tintit de scurta durata pentru a da un fel de restart.

Cand se recomanda detoxifierea

Detoxul de fapt isi gaseste rostul in doua perioade ale anului: toamna si primavara. Trecerea de la alimentatia din timpul iernii, care este bogata in grasimi si produse cu amidon si faina la alimentatia de vara seamana cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece. Aceasta tranzitie are nevoie de o perioada tampon, de readaptare.
La fel si toamna, pentru intrarea in starea de hibernare, pentru pregatirea organismului, din nou atunci putem sa-i oferim organismului o mica pauza, adica sa-i dam legume care in timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piata, tocmai pentru ca organismul sa poata face o curatare mai profunda.
Si acest cure nu trebuie sa dureze mai mult de 3,5 sau maxim 7 zile.

Cand avem nevoie de o cura de detoxifiere?

Printre semnele de alarma pe care organismul ti le trage pentru ca tu sa iti dai seama ca ai nevoie de o cura de detoxifiere ar fi: balonarea, constipatia, durerile de cap, nivel scazut de energie, irascibilitate, astenie (atat psihica, cat si fizica), insomnii, un aspect nesanatos al pielii.

9 reguli pentru detoxifierea organismului

Pana sa ne apucam de orice cura trebuie sa stim ca exista cateva reguli simple care trebuie sa fie respectate :

1. calcularea necesarului zilnic de calorii cu ajutorul formulelor de pe internet. Desi probabil mai auziti pe alocuri ca fructele nu ingrasa, ei bine, orice aliment in exces ingrasa, fie el fructa sau leguma. Da, este mai greu sa ne ingrasam din mancat rosii sau mere, dar daca ne depasim necesarul zilnic, ne putem trezi cu kilograme in plus. Astfel ca daca mancam 3000 de calorii de fructe si legume nu se va putea spune ca oferim repaos organismului.

2. asigurarea ca nu mancam prea putin. Detoxul poate reprezenta si o anumita zi a saptamanii in care mancam mai putin. Aveti insa grija sa nu mancati mai putin de 500 de calorii in acea zi.

3. renuntarea la alimentele procesate de tip patiserie, fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase si energizante, mezeluri, afumaturi, prajeli

4. renuntare la alcool si tutun.

5. consumare unor alimente cat mai putin preparate termic, punand accentul pe legume si verdeturi (broccoli, conopida, spanac, varza, sparanghel, anghinare, patrunjel, marar, ardei gras, rosii, usturoi, ceapa etc.), dar si pe fructe proaspete sau congelate (fructe de padure, ananas, portocale, mere, kiwi, mango, rodii, lamai, pepene, papaya, merisor), precum si pe seminte si nuci (migdale, alune de padure, nuci, fistic, seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de chia, seminte de floarea soarelui)

6. pentru sustinerea florei intestinale trebuie consumate alimente cu pre si probitoice precum iaurt, kefir, sana, varza murata, usturoi

7. asigurarea unei hidratari optime. Hidratati-va cu apa, cu bors, dar si cu ceaiuri (asiatice - alb, verde, negru, pu-erh, oolong, roiboos sau medicinale - soc, anghinare, papadie, armurariu, galbenele, coada-calului, matase de porumb, cozi de cirese, fenicul, sunatoare, urzica, mesteacan, brusture, ienupar)

8. consumarea sucului de aloe vera natural, orz verde

9. cresterea activitatii fizice

La incheierea dietei de curatare a organismului, este important sa reintroducem treptat alimentele in dieta si sa nu ne aruncam cu disperare in aceleasi produse procesate. Riscam sa ne socam organismul iar acest lucru nu ne poate face decat mult rau. Axati-va pe alimente sanatoase, integrale si evitati orice fel de produs procesat cu orice pret!
Va puteti intoarce la obiceiurile meselor mai dese pe zi insa consumati in continuare un suc zilnic, in general ca gustare. De asemenea, adaugati si o sursa buna de proteine precum nucile sau carnea de curcan sau pui. Si nu uita de apa calda, lamaie si ghimbir de dimineata, dar nici de ceaiul de plante de seara!
Si nu uitati ca pana la urma omul are nevoie de o alimentatie diversificata, nu de diete restrictive, prin care eliminam intregi grupe alimentare. Asa cum am invatat si in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist (http://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3&event=110) , important este sa mancam echilibrat si, eventual, sa imprumutam practicile benefice ale fiecarei diete.