This article is available only in Romanian version
Aud tot mai multe persoane ca se plang de arsuri la stomac si acuza simptome ale gastritei. Fiind o afectiune atat de frecvent intalnita, era firesc sa apara si o multime de pareri, impresii gresite si idei nefondate. Astazi vreau sa separam realitatea de mit si sa vedem ce masuri trebuie sa ia o persoana care se confrunta cu aceasta problema extrem de deranjanta si chiar periculoasa.

Prin urmare, sa vedem impreuna care este dieta pentru gastrita, ce nu ne face rau sa mancam atunci cand ne ferim de arsurile la stomac si ce ne poate agrava o situatie deja existenta. O parte dintre aceste informatii le-am dobandit inca de pe vremea cand am facut cursul de Tehnician Nutritionist (https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3), cand am invatat despre dietele pentru anumite afectiuni, insa cercetarea trebuie sa fie un proces continuu.

Cauzele gastritei, greseli si dieta potrivita

Gastrita reprezinta procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale tractului digestiv, provocata adesea de un stil alimentar dezechilibrat si haotic, de inmultirea bacteriei Helicobacter Pylori in stomac, de obiceiuri nesanatoase precum fumatul si abuzul de alcool sau simpla predispozitia genetica.
Gastrita, netratata la timp, poate conduce la ulcer si la alte afectiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante masuri in algoritmul de tratament al gastritei este respectarea unei diete specifice. Daca ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune este absolut necesar sa adoptati un regim alimentar sanatos si potrivit problemei cu care va confruntati.
Dietoterapia in gastrita este o problema delicata si pe alocuri chiar controversata. As vrea sa incep prin a sublinia ca un regim pentru gastrita mult prea restrictiv si dezechilibrat va putea reprezenta o cauza pentru generarea altor probleme. Eliminati ideile in genul “mai bine nu mai mananc” sau “o sa rontai ceva mai incolo”, pentru ca nu reprezinta solutia.
Cel mai important va fi sa monitorizati felul in care reactioneaza organismul la diverse alimente intrucat unele pot fi iritante pentru anumite persoane, pe cand altele nu.

Idei gresite despre regimul pentru gastrita

Sa incepem prin demontarea miturilor pe care le auzim cel mai des in contextul gastritei.

Consumul de citrice provoaca gastrita
Citricele in sine nu cresc aciditatea din stomac suficient de mult incat sa cauzeze gastrita. Ceea ce se intampla de fapt este ca acidul din fructe poate determina reflux gastroesofagian sau GERD (mancarea se intoarce din stomac in esofag) si poate cauza acea senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului si balonare.
Fiind o multime de cauze pentru inflamatia si iritarea peretelui stomacal, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa acordati atentie felului in care organismul reactioneaza la diverse alimente.

Stresul este o cauza a gastritei
Stresul poate agrava o multime de probleme de sanatate insa nu exista suficiente studii care sa sustina ideea ca sanatatea psihicului genereaza gastrita cronica.
Grijile, nervii sau entuziasmul pot temporar sa creasca secretia de acid din stomac iar acest lucru poate inrautati durerile din partea superioara a abdomenului.

Infometarea si saritul peste mese cauzeaza gastrita
Nu in mod direct. Saritul peste mese poate determina sucurile gastrice sa irite captuseala stomacului. Mai mult, cand ne este foame, avem tendinta de a manca mai mult, ceea ce poate creste sensibilitatea sistemului digestiv.

Fumatul ne afecteaza numai plamanii, nu si stomacul
Gresit! Majoritatea persoanelor care fumeaza nu asociaza acest viciu cu gastrita, insa a fost dovedit stiintific faptul ca nicotina (https://www.medscape.com/viewarticle/516104_5) si toxinele din tigari pot creste productia de acid clorhidric din stomac, iar acest lucru poate cauza gastrita.

Cafeaua
(http://www.piwwe.com/index.php/home/coffee/511-coffee-and-digestion-did-you-know-get-the-facts) Consumata moderat, nu s-a dovedit ca ar produce simptome. Dimpotriva chiar, fibrele solubile din cafea contin o multime de substante benefice florei intestinale (antioxidanti, minerale si vitamine).

Gastrita este o infectie
Gastrita este provocata de infectie bacteriana. In anii ‘80, gastroenterologul Barry Marshall a descperit faptul ca majoritatea bacteriilor care traiesc in captuseala stomacului, denumite Helicobacter Pylori, sunt direct responsabile pentru majoritatea cazurilor de gastrita, ulcere si cancere de stomac, intrucat cauzeaza inflamatia permanenta a acestuia.
Tratamentul implica administrarea de antibiotice specifice care ataca microorganismele de la radacina.

Copiii nu fac gastrita
Studiile clinice au dovedit ca pana la 80% dintre copiii din tarile in dezvoltare au dezvoltat infectia cu Helicobacter Pylori mai devreme de varsta de 10 ani. Asta inseamna ca pana si copiii risca sa faca gastrita. In plus, copiii pot prelua obiceiurile proaste ale parintilor si se pot influenta negativ in anturajul de la scoala.
Toate snack-urile, chipsurile si fast food-ul la care adaugam si bauturile carbogazoase creeaza reteta pentru cresterea aciditatii gastrice si a secretiei acizilor din stomac.

Analgezicele amelioreaza gastrita
Incorect. Analgezicele si antiinflamatoarele vandute la farmacie, la fel ca si antibioticele nu fac altceva decat sa scada sistemul de protectie al stomacului. Ar trebui consumate numai ocazional sau chiar mai rar pentru ca tot ceea ce fac este sa agraveze problema.
Cei care sufera de gastrita ar trebui sa consume analgezice in mod regulat numai pentru probleme de sanatate precum artrita, iar doza ar trebui prescrisa de doctor.

Antiacidele trateaza gastrita
Incorect, din nou. Antiacidele au efect numai pe termen scurt, intrucat amelioreaza problema insa nu o trateaza. Si nici nu sunt complet inofensive.
Un studiu olandez a concluzionat faptul ca antiacidele pot creste vulnerabilitatea in fata altor infectii, in timp ce aciditatea naturala a stomacului reprezinta un mecanism de defensiva impotriva patogenilor din mancarea pe care o consumam. Prin blocarea productiei de acizi, microorganismele sunt capabile sa cauzeze un numar mai mare de infectii.

Consumul unei cantitati mari de apa ajuta la tratarea gastritei
Din pacate nu este adevarat. Desi consumul de apa este foarte important, cantitatea de lichide de care corpul are nevoie se situeaza intre 2 si 4 l.
Daca beti mai mult de atat riscati pe mai multe planuri astfel. Daca rinichii nu sunt capabili sa filtreze cantitati mari de apa suficient de rapid, multe componente din sange (sare, potasiu, clorura) vor fi diluate, ceea ce va conduce la inflamarea creierului si la alte modificari ale organelor vitale.
Consumul unei cantitati prea mari de apa poate altera si PH-ul stomacului ceea ce va intensifica simptomele gastritei.

Ce reguli sa respectati daca suferiti de gastrita?

Plecand de la aceste observatii, se tinde ca regimul alimentar sa tina cont, in cea mai mare parte de caracteristicile individuale ale pacientului si de preferintele sale culinare in special.

Exista totusi cateva reguli aplicabile tuturor celor cu gastrita:
1. evitarea consumului unui volum mare de alimente la o singura masa, care implica efort
2. detasarea de stres si calmarea la momentul mesei, evitand certurile, privitul la televizor
3. mestecarea indelunga a fiecarei imbucaturi este esentiala. Se spune ca alimentele solide trebuie baute, iar cele lichide – mestecate. O cauza a aparitiei gastritei o constituie chiar masticatia incompleta, fie datorata unor probleme dentare, fie datorata grabei de a “infuleca”. Acestea determina o munca in plus din partea stomacului, accentuand suferinta
4. reducerea fumatului, bauturilor alcoolice (in special berea si vinul alb, dar nu inseamna ca restul sunt permise)
5. interzicerea atat a condimentelor agresive pentru stomac (piper, mustar, boia), muraturilor, ceapei crude si usturoiului, cat si a alimentelor bogate in celuloza dura, ce agreseaza mecanic mucoasa gastrica (fasole boabe, mazare, linte, naut, bame, fructe cu coaja si samburi, painea neagra – se prefera painea alba veche de o zi, de evitat si painea prajita)
6. eliminarea excesului de sare si a zaharului (cu efecte iritante), cat si a alimentelor cu aditivi sintetici (mai ales aromatizantii si colorantii), ce favorizeaza dezvoltarea bacteriei incriminate in aparitia gastritei, numita Helicobacter pylori. Aditivii perturba echilibrul intregului sistem digestiv, vulnerabilizandu-l
7. consumarea alimentelor la temperaturi prea mici sau prea fierbinti. Evacuarea stomacului este mai rapida (ceea ce este de dorit in cazul gastritei) atunci cand alimentele au temperatura apropiata de cea a corpului
8. evitarea oricarui gust puternic care poate determina o secretie marita de suc gastric (acru, picant, prea dulce sau prea sarat). Preferati in perioadele dureroase aromele mai blande.

Ce alimente sunt recomandate in dieta pentru gastrita?

*alimente bogate in fibre, in special fibre insolubile, care sustin transportul bolului gastric prin sistemul digestiv: fructe - mere, banana, portocale, zmeura, legume – morcovi, sfecla, broccoli, cereale integrale – orez brun, quinoa, orz
*alimente bogate in flavonoide precum: anumite ceaiuri (lemn dulce, musetel, extract de muguri de ulm), ceapa, usturoi, spanac, fructe de padure, telina, broccoli, patrunjel, salvie, leguminoase (linte, nauta etc.)
*grasimi sanatoase: avocado, nuci, seminte, oua, ulei de masline
*carne slaba de pasare, porc sau vita, peste, tofu organic
*lactate fermentate
*alimente care contin probiotice: kombucha, varza murata, kimchi, miso, tempeh

Ce alimente trebuie limitate sau eliminate din regimul pentru gastrita?

*grasimile hidrogenate (se gasesc in biscuiti, prajituri, gogosi, alimente procesate si margarina din comert), sosurile grase, patiseria
*bauturile carbogazoase, alcoolul, ceaiul negru foarte concentrat, cafeaua puternica, ciocolata neagra
*evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi painea alba, pastele sau zaharul
*nuci, seminte si alune (in cazul in care nu sunt tolerate)
*alimentele picante, prajite
*mezelurile

Dupa cum vedeti, totul tine de un proces de incercare si eroare in regimul cu alimente pentru gastrita. Nu exista motive de alarmare, solutii exista pentru orice, iar gastrita poate fi cu usurinta tinuta sub control.