Avand in vedere ca este sezonul cald, majoritatea incepem in mod natural sa simtim „chemarea” coloratelor si delicioaselor fructe. Daca in anii anteriori citeam despre dieta cu pepene sau curele de detoxifiere cu sucuri de fructe (https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/la-ce-ajuta-o-cura-de-detoxifiere-si-cat-pot-sa-slabesc), am observat ca dezbaterea se indreapta mai mult spre cat de bine este mancam fructe cand vrem sa slabim. Prin urmare,astazi raspundem la intrebarea: fructele ingrasa sau sunt foarte bune la dieta?

De unde a pornit ideea ca „fructele ingrasa”?

Nu sunt putine persoanele care sunt absolut socate in momentul in care le spun ca „nu e chiar indicat sa mananci atat de multe fructe pentru ca te poti ingrasa”. Automat se erijeaza in specialisti si imi spun ca „dar fructele nu ingrasa, sunt foarte sanatoase!”. Ambele afirmatii sunt partial adevarate, insa incomplete.

Nu este corect sa consideram ca fructele sunt alimentul care nu are ce rau sa ne faca asa ca mancam un pepene pe zi si ne simtim satisfacuti ca am facut ceva bun pentru silueta si sanatatea noastra. Pe de alta parte, nici sa spui ca fructele ingrasa sau ca nu sunt nutritive nu este corect. Discutia este mai elaborata de atat si iti propun sa analizam mai in detaliu daca fructele ingrasa sau nu.

In primul rand, trebuie sa subliniez ca pentru o persoana sanatoasa care mai face si sport, consumul de fructe, chiar si peste limita recomandata zilnic (5 portii mici pe zi),nu vor exista prea multe probleme.
Pentru persoanele supraponderale, cele care au colesterolul ridicat sau sufera de diabet, situatia e putin diferita.

Una dintre problemele pe care multi dintre noi uita sa o ia in calcul atunci cand spun ca fructele nu ingrasa, este ca ele mai contin si calorii. Uneori am senzatia ca unii ar crede ca daca fructele contin nutrienti si antioxidanti, acest lucru face ca numarul lor de calorii sa fie irelevant. Din pacate nu este.
Sa mananci prea multe fructe poate fi la fel de rau ca si mancatul de prea multi covrigi, sa spunem. Sunt multe persoane care mananca sanatos per total dar nu slabesc pentru ca mananca prea multe fructe sau beau prea mult suc de fructe naturale.
Si nu tine de lipsa de control. Fructele sunt pline de fructoza (zaharul din fructe), iar aceasta nu ofera senzatie de satietate.
Atunci cand consumam fructoza, organismul elibereaza hormonul cunoscut ca insulina, care ii semnaleaza creierului sa se opreasca din mancat. Nivelul crescut de insulina reduce pofta de mancare, insa fructoza nu genereaza acest raspuns insulinic, asadar creierul nu primeste mesajul ca te-ai saturat.

Ce probleme de sanatate genereaza consumul de fructe in exces?

Ingrasarea nu este singura problema asociata consumului de fructoza in exces. Acesta poate conduce si la cresterea nivelurilor de trigliceride, un tip de grasimi regasite in sange, care sunt corelate cu bolile de inima.
Probleme pot aparea si la nivelul danturii, tot din cauza fructozei care este eliberata in cavitatea bucala, iar sucurile de fructe si smoothie-urile sunt chiar o problema si mai mare, intrucat stoarcerea si trecerea fructelor prin blender conduce la eliberarea unei cantitati si mai mari de zahar in gura.
Dintii sunt sensibili in special la fructele acide, ceea ce poate conduce la deteriorarea smaltului dentar (lucru despre care am vorbit si in articolul cu trucuri pentru slabit sanatos https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/15-trucuri-si-metode-pentru-slabit-sanatos-si-rapid-partea-a-2-a). Desi smaltul se va intari la loc in urmatoarele 30 de minute, daca ne spalam pe dinti imediat dupa ce am baut suc, atunci vom sterge si o parte din smalt, crescand riscul eroziunii dentare. Daca vrem totusi sa bem apa plata cu lamaie, atunci putem sa o bem prin pai, e mai safe asa.

Fructele uscate si ingrasarea

Fructele uscate sunt intr-o cu totul alta „liga”. Poate ca multi stim dar nu multi actionam in consecinta. Stiu ca smochinele, curmalele sau caisele uscate sunt minunate, insa ele contin de vreo 6-7 ori mai mult zahar decat echivalentele proaspete. Iar in cazul lor, probleme cu dintii generate de zaharul din ele devin cu atat mai mari, cu cat se lipesc de dinti si condduc inclusiv la cariile dentare.
Stafidele sunt la fel de nocive pentru dinti ca si dulciurile.

Fructele ingrasa sau nu?

Revenind la felul in care metabolizam continutul fructelor.
Felul in care digeram fructoza este diferit fata de cum digeram alte forma de zahar, precum glucoza. Daca in cazul glucozei, fiecare celula din corp o poate folosi, numai celulele din ficat pot folosi zaharul.
Atunci cand fructoza ajunge in ficat, ea genereaza o serie de reactii chimice, care pot conduce la stocarea de trigliceride, in special cand este consumata in exces.
Acest lucru poate creste tesutul adipos de pe ficat (poate ai auzit de „ficatul gras”), ceea ce poate conduce la rezistenta la insulina, cresterea tensiunii arteriale si cresterea colesterolului LDL. Schimbarile metabolice sunt si ele o cauza a ingrasarii si grasimii de pe abdomen.

Daca fructele nu ingrasa, atunci ce ne ingrasa?

Ideea de baza pe care o putem extrage din aceste informatii pe care le-am gasit, este ca un consum de fructe in exces, poate conduce la ingrasare si probleme de sanatate, nu si faptul ca mancam doua mere pe zi, cu amendamentul ca ne incadram in necesarul caloric zilnic.
De fiecare data cand port o discutie pe tema alimentelor care ingrasa, tin sa subliniez ca de fapt nu alimentul in sine ne ingrasa de cele mai multe ori ci excesul caloric pe care il poate genera in planul alimentar.
Daca mancam mai mult decat ardem, e ingrasam, e destul de simplu. E cea mai simpla teorie. Teoria se aplica indiferentde ce mancam. Nu exista vreun aliment pe care il putem consuma in nestire fara sa ne ingrase. Orice calorie ingrasa, indiferent daca este insotita de nutrienti si antioxidanti.
Diferenta intre fructe este ca unele au mai multe calorii (bananele, strugurii), iar altele mai putine (fructele de padure). Poti citi si o lista mai completa cu fructele si legumele cu continut mare de apa si calorii putine (https://www.fitness-scandinavia.ro/en/blog-post/legume-si-fructe-cu-continut-ridicat-de-apa-pentru-detoxifierea-corpului).

In concluzie, atata timp cat suntem sanatosi, regula moderatiei este cea care ne va dicta felul in care aratam si ne simtim. Doua mere nu ne vor ingrasa asa cum nici o mini prajitura nu o va face daca balanta calorica este negativa.