Alimentatia copilului mic, mai ales atunci cand este inca sugar, ramane pentru mama principala preocupare. Pentru un copil in primele luni de viata, modul in care va accepta hrana va conditiona starea lui de sanatate, chiar sansa de supravietuire.

Organismul uman este in mod normal dotat cu un sistem natural de aparare contra tuturor agresiunilor microbiene din mediul lui. Se spune despre un copil de varsta mica care duce totul la gura ca este ,, imunizat contra microbilor”. Se subintelege din asta ca dispune de un sistem de aparare care sa-l apere de agresiunile microbiene.

Dar bebelusul nu are privilegiul acestei aparari imunitare: copilul, cand se mareste (dar si ca adult) pastreaza aceasta proprietate, iar organismul lui o pune in functie in fiecare clipa, ca sa-l ajute sa supravietuiasca in mediul microbian care il inconjoara. Totusi, consecinta unui organism slabit este ca apararea naturala devine mai putin eficienta, lasand organismul mai vulnerabil.

Multe boli sunt produse de slabiciunea trecatoare a organismului care, in majoritatea cazurilor are la origine o problema alimentara. Acesta este motivul pentru care alimentatia copiilor trebuie sa ramana, in permanenta, in atentia parintilor. Din nefericire, copilul din tarile noaste industrializate este hranit mai mult cantitativ si din ce in ce mai putin calitativ.

Iata deci principiile pe care vi le recomand in ceea ce priveste alimentatia copiilor dumneavoastra, avand ca obiectiv principal asigurarea unei bune sanatati, consecinta naturala a unei alimentatii sanatoase.

ALIMENTE SUB SUPRAVEGHERE

  • Painea

La fel ca adultul, copilul n-ar trebui sa manance paine alba, adica paine obisnuita, fabricata din faina rafinata. De altfel, am precizat ca prin rafinare dispar sarurile minerale si mai ales magneziul.

Vitamina B1 este si ea distrusa prin acest procedeu. Or, se stie ca aceasta vitamina este indispensabila pentru metabolizarea glucidelor.

Painea completa sau integrala, spre deosebire de ce spun unii, nu este decalcifianta chiar daca este fara drojdie. Contine numeroase saruri minerale si se potriveste foarte bine pentru un copil care ar trebui sa aiba o alimentatie bogata in lactate si deci in calciu.

  • Fainoasele

Cand copilul este dezvoltat normal, ceea ce ar insemna ca tolereaza bine glucidele, nu exista motive sa fie privat de unele fainoase. Dar asta nu inseamna totusi ca glucidele rele, cum se intampla foarte des, trebuie sa devina baza hranei sale (cartofii prajiti de exemplu). De foarte timpuriu copilul trebuie invatat sa aprecieze celelalte legume si leguminoase.

In ceea ce priveste pastele, nu este necesar sa li se dea copiilor paste integrale. Alegeti, mai degraba, spaghete si tagliatele pe care sa le fierbeti exact cat trebuie, ceea ce permite sa-si mentina indicele glicemic la un nivel relativ scazut. Evitati pastele facute cu faina de grau moale, la fel si macaroanele si ravioli, care nu sunt pastificate.

In privinta orezului, nu este deloc necesar sa fie complet. In schimb, este mai bine sa alegeti orez basmati. Obisnuiti sa asortati mereu orezul cu legume (rosii, dovlecei, vinete, mazare, varza etc.) asa cum se face in Asia. In India se serveste chiar cu linte, ceea ce este perfect.

  • Fructele

Organismul copiilor are resurse pe care organismul adultului le-a pierdut de multa vreme. Astfel, el suporta fara mari probleme aparente amestecurile alimentare care contin fructe.

Eventual, i-ati putea deci oferi copilului un fruct dupa masa. In schimb, imediat ce se va constata o anumita fragilitate digestiva (balonari, dureri de burta, gaze) este de preferat sa se suprime fructele in timpul mesei. La fel ca la adult, fructul va fi consumat pe stomacul gol si in special dimineata la trezire, seara la culcare sau chiar la momentul gustarii.

  • Bauturile

Apa este si ramane singura bautura potrivita pentru copil.

Tot ce seamana mai mult sau mai putin cu racoritoarele, sucurile de fructe sau extractele, limonada sau cola ar trebui suprimate in mod obligatoriu, caci ele constituie adevarate otravuri pentru copil.

Nu sunt recomandate nici siropurile diluate cu apa, pentru ca ele contin o foarte mare concentratie de zahar. Astfel se obisnuieste copilul cu gustul de dulce creandu-i o adevarata dependenta. Copiii vor putea bea sucuri de fructe stoarse in momentul consumului (ca sa nu-si piarda vitaminele).

Laptele poate fi baut in timpul meselor, dar este de preferat sa se aleaga laptele semidegresat, tinand cont de grasimile pe care le contine.

  • Zaharul si dulciurile

Stiu ca este greu sa obligi copiii sa se comporte ca niste consumatori marginali cata vreme traiesc intr-un mediu care ii solicita in permanenta. Dar nu este un motiv suficient pentru a renunta, sustinand ca nu este nimic de facut. Ceea ce e posibil, in orice caz, este sa existe un control riguros acasa, determinandu-i astfel pe copii, de la cea mai frageda varsta, sa nu se obisnuiasca cu gustul dulce, ca sa evite ca, pe termen lung, sa devina sclavii lui. Pe de alta parte, chiar daca le ingaduiti sa consume o cantitate mica de dulciuri, trebuie interzis in mod obligatoriu consumul lor inainte de masa. In acest caz, zaharul joaca nu numai un rol in scaderea apetitului, dar contribuie in plus la perturbarea glicemiei, facand-o sa creasca anormal la inceputul mesei.

MESELE

Micul dejun- recomandarea mea este sa faceti micul dejun al copiilor o masa in care vor domina glucidele bune. Vor putea deci exista in amestec: paine, de preferinta completa, pe care se va pune putin unt; cereale (daca este posibil brute, evitand fulgii de porumb si toate cerealele care contin orez expandat, porumb, zahar, miere sau caramel); fructe proaspete; lactate (iaurt, lapte)

Pranzul- se pune accent pe proteine si va contine obligatoriu carne sau peste. Alaturi de carne si peste ideal ar fi sa se evite sa li se ofere sistematic glucide cu indice glicemic ridicat, asa cum se face de obicei. De aceea ar fi mai bine sa fie evitati cartofii prajiti, cartofii la cuptor si chiar piureul. Cartofii fierti in apa, in coaja sunt totusi acceptabili.

Celelalte legume pentru garnitura vor fi si ele alese dintre legumele cu indice glicemic scazut (fasole alba, linte, mazare, naut etc) sau orez mediu (orez basmati, gris etc.). Tinand cont de continutul lor slab in glucide, morcovii preparati nu vor face obiectul nici unei restrictii pentru copii.

Obisnuiti sa le serviti ca garnitura legume care contin fibre (fasole verde, conopida, ciuperci).

Nu dati de mancare copiilor dumnevoastra mereu acelasi lucru, trebuie obisnuiti sa aiba o alimentatie variata.

Gustarea- I se va putea da copilului un baton de ciocolata, cu conditia sa aleaga o ciocolata de buna calitate, care sa aiba o cantitate de cacao ridicata (minim 70%). Evitati ciocolata cu lapte care contine prea mult zahar.

Cina- se va baza pe carne, peste, oua sau chiar un aliment cu glucide bune care sa reprezinte singure un fel de mancare (linte, orez basmati, paste). Dar indiferent de optiune, primul fel al cinei copilului ar trebui sa fie o supa de legume (praz, rosii, telina etc.).

In general copiii, nu mananca suficiente legume proaspete. Acestea contin totusi asa cum stiti fibrele alimentare indispensabile bunei functionari a tranzitului intestinal si sunt bogate in vitamine, saruri minerale si oligoelemente. Cel mai bun mijloc de a-i face sa le manance este, deci, sa le dati o supa buna de legume.

Exista totusi un tip de mancare pe care va recomand sa-l excludeti din casa: hamburgerul si hotdogul.

Rezervati acest tip de mancare pentru ocazii, cand va constitui un mijloc practic de alimentatie, ceea ce se intampla cand nu va aflati acasa. Hotdogul si hamburgerul au fost inventate in America pentru ca oamenii sa se poata hranii repede, fie la locul de munca daca lucreaza toata ziua fie in deplasari, mereu lungi intr-o tara imensa la Statele Unite. Evitati sa cadeti, din comoditate in aceasta jalnica extrema in care a ajuns multa lume din numeroase tari, dintre cele mai civilizate, unde copii nici macar nu stiu ce este o masa adevarata.

MIHAELA MURGU www.homeaerobic.com