Cum arata antrenamentul ideal pentru femei? Cum ne tonifiem corpul si ce exercitii sa folosim pentru slabire? Ar trebui noi femeile sa folosim numai greutatile roz si sa ne plictisim facand zeci de repetari din fiecare exercitiu? O sa devin prea musculoasa ca un barbat? Astazi aflam raspunsul la aceste intrebari.
Este surprinzator cum in ciuda tuturor studiilor care sustin beneficiile antrenamentului cu greutati mai mari pentru femei, majoritatea tot se orienteaza spre cele mai mici obiecte pe care le pot ridica sau impinge... asta daca nu aleg sa petreaca minute in sir pe aparatele de cardio.
Recunosc ca si eu am fost vinovata de aceeasi greseala insa in timp, citind si punand chiar in practica, mi-am dat seama cat de gresita e ideea ca “ma fac prea musculoasa” daca fac antrenamente cu greutati mari... De fapt chiar ma chinuiam (si in continuare ma straduiesc!) sa pun masa musculara pentru a fi intr-o forma de invidiat si pentru a avea niste forme cat mai feminine.
Asta se intampla in primul rand pentru ca suntem construite extrem de diferit fata de barbati. Hormonii pe care noi ca femei ii secretam nu ne permit sa ajungem la o dezvoltare musculara nici macar apropiata de cea a barbatilor. Testosteronul pe care noi il secretam este intr-o proportie atat de scazuta incat grijile ca ne transformam in barbati sunt aproape hilare. Femeile pe care le vedem pline de muschi nu obtin rezultatele acelea de care unele dintre noi se “feresc” in mod natural, ci cu ajutorul anumitor substante.
Voi detalia totusi care sunt cele mai importante beneficii ale antrenamentului cu greutati pentru femei.
Beneficiile antrenamentului cu greutati:
-dezvolti masa musculara feminina si atragatoare, atat cat iti permite sistemul hormonal si geneticul desigur
- ti se accelereaza metabolisul si arzi mai multe calorii tocmai datorita acelei cresteri in masa musculara
- iti intaresti intregul corp, pe langa muschi, si oasele si tesutul conjunctiv
- iti imbunatatesti puterea articulatiilor
- iti protejezi sistemul cardio-vascular
- iti protejezi si imbunatatesti densitatea osoasa, scazand riscul de osteoporoza
- iti imbunatesti postura si reduci durerile
- scade riscul de depresie si iti imbunatesti starea generala
- slabesti
Kilogramele slabite nu sunt relevante
Un program eficient de scadere in greutate trebuie sa includa atat un antrenament cardio (care vine cu beneficiile sale evidente), cat si un antrenament de forta, coroborate si cu o dieta si un program de odihna adecvat.
Un lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca muschii cantaresc mai mult decat grasimea pe cantar, din acest motiv greutatea corporala nu mai este foarte relevanta cand iti propui sa treci printr-o schimbare inspre zona mai fit. Cantarul este posibil sa nu arate o scadere in greutate, insa daca iti vei face masuratori constante, eventual si poze, schimbarile in bine vor deveni mult mai evidente.
Greutatea corporala devine irelevanta in momentul in care corpul tau prinde o forma armonioasa si ai un aspect tonifiat.
Nu vreau sa devin prea musculoasa!
Hai sa abordam problema asta pe care o aud mult prea des.
Multe femei sunt reticente la antrenamentele cu greutati mari din cauza ideii gresite ca s-ar face “mari” si musculoase. Realitatea este ca dupa numai cateva saptamani de antrenamente cu greutati, orice femeie va ramane placut surprinsa sa vada rezultate pozitive semnificative atat la nivel fizic, cat si psihic. Te vei simti mai puternica si plina de incredere, ceea ce cu siguranta este un bonus considerabil!
Teama de a dezvolta o masa musculara masculina persista in mod nejustificat. Femeile nu au o secretie suficient de mare de hormoni necesari pentru ca dezvoltarea musculara atat de semnificativa. Spre deosebire de barbati, femeile au cu 10-30 de ori mai putini hormoni care determina hipertrofia (cresterea) muschiului - in special testosteron. De fapt, chiar si barbatii trebuie sa munceasca un timp indelungat pentru a castiga masa musculara iar acesta este motivul pentru care steroizii sunt atat de cautati.
Daca iti vei construi un program de antrenament de forta moderat, muschii tai nu pot creste ca cei ai barbatilor, ci vor fi tonifiati si bine definiti. Totusi poti obtine o usoara crestere a tesutului muscular, dar acest lucru este chiar dezirabil datorita tuturor beneficiilor deja mentionate. Asa ca nu zabovi prea mult la ganterele roz. Dupa ce te-ai obisnuit cu aceste greutati este bine sa le cresti progresiv.
Antrenamentele cu greutati scad colesterolul si tensiunea arteriala

Vedem tot mai multe studii stiitifice legate de antrenamentul cu greutati si modul in care poate modifica factorii de risc cardio-vasculari: profilul lipidelor si colesterolului (scade LDLc - colesterolul rau), tensiunea arteriala, distributia tesutului adipos (de tip abdominal) si metabolismul glucozei.
Medicii ne recomanda sa introducem aceasta activitate in primul rand in profilaxia (prevenirea) bolilor cardiace la persoanele cu risc crescut (de exemplu, care au parinti cu hipertensiune arteriala si lucreaza intr-un mediu stresant). Exercitiile cu greutati protejeaza inima in special pentru ca scad tensiunea arteriala si frecventa cardiaca atunci cand ridicam si caram obiecte.
Si pe principiul ca mai mult nu inseamna mai bine, nici nu trebuie nici sa stai cateva ore in sala de fitness. Beneficiile antrenamentelor de forta se pot observa si facand numai 20-60 de minute de exercitii cu greutati.