Idea de dieta a inceput prin anii 20 cand un japonez filozof suferind de o boala, si-a creat o dieta ce avea avea ca principii de baza natura si mediul inconjurator, alimentele principale fiind orezul brun, apa si algele. Observand ca aceasta alimentatie da roade si fiind convins ca pe termen lung vor fi numai efecte pozitive, acesta a creat mai multe tipuri de astfel de diete macro, iar alimentele pe care de baza erau cerealele integrale, alimentele sarace in grasmi si anumite fructe si legume. Idea nu a fost rea, pentru in acest fel au inceput oamenii sa diferentieze produsele sanatoase de cele mai putin sanatoase. Oricum in acea perioada toate alimentele era mai naturale iar prin prisma putinelor procese prin care treceau, oamenii traiau mai mult dar si cu mai putine griji in privinta imbolnavirii.

Dieta vs alimentatie sanatoasa!

Din punctul meu de vedere cuvantul "dieta" imi suna a restrictie, ceea ce nu va duce in final decat la efectul de yo-yo. Adica ce vei da jos acum vei pune mai tarziu inapoi, pentru ca la un moment dat nu te vei mai putea abtine, iar de la o prajitura astazi, vei ajunge la un platou la sfarsitul saptamanii. Nimeni nu spune sa te izolezi in casa iar sotia sau prietenul sa-ti puna pe masa doar salata si piept de pui, pentru ca asa cum mi se intampla si mie, la un moment dat, simtim nevoia de o "altfel de mancare" dar hai sa nu facem din asta un obicei zilnic si nici sa nu o repetam la 3 zile, poate ca o data pe saptamana ar fi suficient. Dupa o perioada nu-ti va ma cere nici corpul, pentru ca la un moment dat el se va adapta cu noul stil de alimentatie, dar sa ne intoarcem la diete.In mare parte ele au in plan renuntarea la unele alimente, spre exemplu dieta vegana (renunti la carne si tot ce inseamna produse animaliere), dieta Dukan (renunti la legume si inclusiv tot ce inseamna carbohidrati), dietea disociata (care este bazata pe consumul alimentelor individual, fara asocierea lor cu alt produs)etc.

Evident ca mai sunt multe altele, dar gandeste-te altfel; cineva a lasat pe acest pamant fel de fel de plante si animale, pentru a fi consumate cat mai aproape de starea lor naturala, prajiturile, chipsurile, shaworma si burgerii nu au fost dintotdeauna, dar pe langa acele alimente tot acel cineva, a lasat omului si mai mult, puterea
de a gandi spre deosebire de alte vietati, tocmai pentru a selecta o gama cat mai mare de produse ce impreuna ii pot creste durata de viata. De ce sa ne restrictionam doar la anumite alimente, cand putem lua cate putin din tot ce a fost lasat pe pamant intr-un mod de preparare astfel incat acel aliment sa ramana cat mai aproape de starea naturala.

Efecte

  • Majoritatea dietelor reduc numarul de calorii undeva intre 800 si 1000, fiind practic cea mai grava consecinta a lor. Este imposibil ca intr-un numar atat de mic de calorii sa acaparezi tot necesarul de nutrienti de care organismul are nevoie, zilnic. Lipsa aportului de vitamine, minerale, fibre, grasimi, carbohidrati si proteine, vor duce la afectarea functiilor corpului, totul pentru a pastra resurse de energie. Corpul are o capacitate de autoaparare incredibil de complexa.
  • Astfel incat prin deficienta mare de nutrienti el isi va pastra resursele, diminuand o parte din functia cognitiva (creierul) fiind foarte sigur ca nu ai nevoie de a gandi prea mult pentru a supravietuii, astfel incat fiind foarte bine stiu de toata lumea ca mintea consuma foarte multe calorii, mai ales atunci cand esti la job si trebuie sa creezi, sa vi cu idei sau sa gasesti solutii.
  • Alta functie afectata este cea de reproducere, lipsa "combustibilului" va inhiba secretia de testosteron (la barbati) si (estrogen) la femei, ce vor duce practic la diminuarea drastica a libidoului, avand o singura consecinta, infertilitatea.Organismul va alege tot timpul sa investeasca resursele energetice in functiile de care el simte ca are nevoie, iar functia de reproducere nu este una dintre ele.
  • O alta consecinta a deficientei de hrana zilnica, este incetinirea metabolismului, asta insemnand ca odata cu inceperea dietei, majoritate iti impun un aport zilnic de pana in 1000 de calorii, tu fiind obisnuit sa mananci 2000-2200, pe zi.Acest salt de la 2200 la 1000 calorii, nu-ti va provoca decat o reducere de functionare a organismului.Ceea ce inseamna ca se va pastra si nu va mai procesa atat de mult, tocmai pentru a reusi sa supravietuiasca si sa-si pastreze resurse de energie cu cele 1000 de calorii, pe care tu i le oferi!Pe langa fapul ca acest "salt" iti va afecta glanda tiroida, mai precis secretia de hormoni tiroidieni, efectul se va vedea
  • atunci cand vei incerca sa revi la un stil de viata echilibrat crescand numarul de calorii din alimentatie si ajungand la 2000.Cum tu erai obisnuit/a sa te menti la acest numar de calorii, vei vedea un lucru destul de ciudat.Si anume ca vei lua in greutate, desi tu nu mananci mai mult decat inainte sa incepi dieta, acesta fiind rezultatul ritmului slab la care a ajuns corpul tau dupa tratamentul dur la care l-ai supus prin dieta, fiind nevoit sa fie invatat cum sa traiasca cu putin.Fiind invatat in acest fel ii va lua ceva timp pana sa-si intensifice arderile, dar timp in care, surplusul de alimente pe care tu il vei da, va ramane in corp nefiind procesat si transformandu-se in grasime.

Concluzie!

Dietele sunt facute pe un anumit numar de oameni, lucru ce tie nu-ti va garanta ca te va ajuta in a-ti obtine un corp armonios.In marea lor majoritatea iti vor provoca deficiente de nutrienti (vitamine, minerale, enzime, grasimi sanatoase...etc) toate acestea datorita numarului mic de alimente ce va trebui sa-l consumi, atat cat sa nu depasesti restrictia de calorii impusa de dieta. Tocmai de aceea trebuie sa te informezi ce inseamna de fapt, alimente sanatoase si incearca sa-ti concepi singur/a un program alimentar, care sa contina si nutrienti, sa-ti dea energie astfel incat sa organismul tau sa fie capabil sa functioneze la capacitate maxima.