Cu siguranță că există o mulțime de soluții rapide pentru a pune ceva masă musculară, însă ce nu știe toată lumea este că aceste soluții rapide nu funcționează pentru o lungă perioadă de timp, mai ales când ne bazăm pe suplimente care fac ‘minuni’ sau pe cine știe ce fruct-minune descoperit în America de Sud.

Una dintre cele mai greșite idei o formăm atunci când luăm în greutate, ca urmare a unei diete, a unor antrenamente, și anume că cele 5kg câștigate sunt de mușchi, când, de fapt, o mare parte din acese kilograme sunt din cauza unei retenții de apă ridicate.

O altă idee greșită, în care toți am crezut la un moment dat sau măcar am sperat că poate fi adevărată, este că poți să ‘te faci mare’ și să slăbești local în același timp, urmând același program de antrenament și aceeași dietă. Niciodată nu se va întâmpla asta. Cu siguranță vei arde ceva grăsimi, însă pentru a lua în masă musculară trebuie să respecți principii total opuse unui program de slăbit.

Orele întregi pierdute în sală, atunci când vrei doar să câștigi masă musculară, sunt de vină pentru lipsa rezultatelor pe care sperai să le obții. Vei obține, e adevărat, niște rezultate, dar niciodată nu vei fi mulțumit, ajungând la frustrări și multe haine de spălat!

Lucrurile stau în felul următor:
  • Mușchi vor crește atunci când nu te antrenezi
  • Antrenamentul descompune mușchii, în timp ce odihna îi repară
  • Hormonii au cel mai important rol în creșterea mușchilor sau slăbit
  • Antrenamentele ar trebui construite pe baza răspunsurilor hormonale

Cum din cauza dietelor bazate pe mii de calorii majoritatea oamenilor ajung să pună masă musculară, dar și mult țesut adipos, există și un drum mai bun, antrenându-te astfel încât să soliciți răspunsuri hormonale potrivite scopului tău, în principal, răspunsuri ale tesosteronului  și ale hormonului de creștere.
Supraantrenamentul, zecile de antrenamente pe săptămână, lipsa somnului, o alimentație nepotrivită, chiar și altele, fac ca nivelul de testosteron și hormon de creștere să scadă. Numărul antrenamentelor și intensitatea lor trebuie să solicite un răspuns hormonal de creștere, fără a-i supraantrena.
Poți să construiești (sau nu) mușchi 24 de ore pe zi. Depinde de tine.
Ideea e destul de simplă. Faci un antrenament bun la sală, urmând ca din momentul când ai terminat antrenamentul să intri în perioada de recuperare. Aici se întâmplă (sau nu) toate părțile bune și asta ține doar de tine. Ceea ce faci în perioada de după antrenament (alimentație, somn)  va determina rezultatele musculare. Simplu, nu?

Și atunci de ce atâta lume încă antrenează a doua/a treia zi aceeași grupă musculară sau introduce un antrenament cardio la sfârșitul unui antrenament de la care vrea ca rezultat creșterea în masă musculară?  E cel mai simplu mod de a nu obține rezultatele dorite.

Cel mai simplu mod de a le obține:
  • Mănâncă destul cât să susții nivelul energetic ridicat
  • Mergi la sală de 3 ori pe săptămână ( 45 de minute/antrenament sunt suficiente)
  • Fii activ în restul zilelor, nu doar stat la calculator/birou etc. Fă-ți somnul de noapte.

Oricât de împătimit ai fi, mai mult fitness/mai multe antrenamente nu reprezintă soluția. Cu siguranță antrenamentele de tip cardio/intervale sunt foarte utile, însă locul lor nu este la sfârșitul unui antrenament intens de creștere musculară, care, dacă a fost destul de intens, a solicitat toate răspunsurile de care corpul tău are nevoie.
Puteți fi activi în atâtea feluri diferite, fără să fiți 24/7 într-o sală de fitness!  Mersul, plimbările în aer liber, sunt foarte bune atunci când vreți să faceți mișcare după un antrenament intens sau o săptămână dificilă.