This article is available only in Romanian version.
Astazi vom discuta pe larg despre ce roluri joaca vitamina C in organismul uman, iar intr-un material ulterior despre cele mai bune surse.

   Ce este vitamina C si care sunt beneficiile pe care le aduce organismului?
 Vitamina C este singura vitamina solubila, de care organismul are nevoie pentru a functiona in parametrii normali. Desi poate parea banala, ea ofera protectie organismului impotriva mai multor afectiuni, putand chiar fi capabila de preventia anumitor boli.

   Fiind o vitamina hidrosolubila, asta inseamna ca se dizolva in apa. Vitamina C este unul dintre principalii antioxidanti din corp si este necesara pentru sinteza colagenului.

     Rolurile vitaminei C in organism

   Cercetatorul Mark Moyad de la Universitatea din Michigan sustine ca “Vitamina C a primit foarte multa atentie in ultimii ani, si pe buna dreptate. Nivelurile mai ridicate din acest micronutrient regasite in sange ar putea fi un indicator bun pentru sanatatea generala. Cu cat este studiata mai mult vitamina C, cu atat se descopera metodele tot mai diverse de protectie pe care o ofera organismului, de la sanatatea cardiovasculara, la protectie impotriva cancerului, infarctului, sanatatea vederii sau imunitate pana la cresterea sperantei de viata.”

   Rolurile pe care vitamina C le joaca in organism

1.    Are actiune antioxidanta
Vitamina C are o actiune antioxidanta, prin care iti apara organismul. Corpul tau foloseste antioxidantii pentru a se proteja singur impotriva stresului oxidativ. Vitamina C este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organism.


2.     Sustine  sintetizarea hormonilor si neurohormonilor

 Vitamina C are numeroase functii in corpul uman, inclusiv faptul ca actioneaza ca un cofactor esential in reactiile enzimatice. In acest mod, vitamina C joaca un rol in productia de colagen din corpul nostru, productia de carnitina si productia de catecolamine (hormoni secretati de glandele noastre suprarenale). Catecolaminele sunt, de fapt, un grup de hormoni, iar acestia sunt dopamina, epinefrina si norepinefrina. Vitamina C (molecula de acid ascorbic) actioneaza tot ca un cofactor si in biosinteza neurohormonilor, o categorie speciala de substante chimice produse de celulele nervoase.

3.     Joaca rol in contracararea tensiunii arteriale

 Aproximativ 20% din populatie sufera de hipertensiune arteriala. Hipertensiunea este una dintre conditiile agravante pentru probleme serioase la inima si reprezinta chiar una dintre cauzele principale pentru mortalitate. Studiile au aratat ca vitamina C are capacitatea de a reduce tensiunea atat in cazul celor cu tensiunea ridicata cat si in al celor care nu o au ridicata. Vitamina C de fapt ajuta la relaxarea vaselor de sange care transporta sangele de la inima, ceea ce, in cele din urma, ajuta la reducerea nivelurilor tensiunii.

 Mai mult, o metaanaliza a peste 29 de studii asupra oamenilor a revelat faptul ca atunci cand consumam un supliment de vitamina C, in medie, reusim sa reducem presiunea sistolica (cea ridicata) cu pana la 3.84 mmHg si presiunea distolica (valoarea scazuta) cu pana la 1.48 mmHg.
Cu toate astea, desi rezultatele par promitatoare, inca nu este foarte clar daca efectele sunt pe termen lung. si, merita subliniat faptul ca vitamina C nu trebuie consumata ca tratament exclusiv pentru hipertensiune.

4.    Stimuleaza productia de collagen

 Vitamina C ajuta la formarea colagenului. Fara vitamina C, corpul nostru nu poate sa sintetizeze colagenul, principala proteina din tesutul conjunctiv. Drept rezultat, deficienta de vitamina C iti afecteaza pielea, tendoanele, ligamentele si oasele.

5.    Rolul vitaminei C in metabolismul aminoacizilor

 Rolul vitaminei C in organism este unul complex, iar aceasta vitamina indeplineste o functie si in metabolismul aminoacizilor. Studiile au aratat ca vitamina C, din surse autentice sau naturale, are un efect benefic asupra absorbtiei a trei aminoacizi (glicina, lizina si metionina). Rezultatele studiilor au fost ca acidul ascorbic a sporit absorbtia aminoacizilor, iar acest efect a fost maximum in cazul metioninei.

6.     Poate reduce nivelurile de acid uric si preveni atacurile de guta

 Guta reprezinta o forma de artrita care afecteaza aproximativ 4% dintre adulti. Durerile provocate sunt extrem de severe si implica inflamarea incheieturilor, in special cele ale degetelor mari. Persoanele care sufera de guta trec prin episoade de inflamare exagerata si prin atacuri severe de durere. Simptomele de guta apar in momentul in care este prea mult acid uric in sange. Acidul uric reprezinta un produs rezidual al organismului, care la niveluri mai ridicate se cristalizeaza si se depune pe articulatii.

 In mod interesant, multe studii au dovedit faptul ca vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sange, ia ca rezultat, poate oferi protectie impotriva atacurilor de guta.
De exemplu, un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304) realizat asupra a 1387 de barbati a descoperit faptul ca persoanele care au consumat cantitati mari de vitamina C au prezentat niveluri de acid uric mult mai scazute decat cei care consumasera doze mai mici.
  Un alt studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19273781) care a urmarit 46994 barbati sanatosi pe parcursul a 20 de ani pentru a observa daca un consum de vitamina C poate fi legat de dezvoltarea gutei. Interesant este faptul ca cei care au consumat un supliment de vitamina C au prezentat un risc de guta cu 44% mai redus.
In plus, o analiza (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418)  a 13 studii clinice a descoperit faptul ca vitamina C consumata sub forma de supliment pe parcursul a 30 de zile reduce semnificativ acidul uric seric, prin comparatie cu un grup de control placebo.

7.     Regleaza nivelul de zahar din sange in tratarea diabetului

  Administrarea unor suplimente cu vitamina C ar putea imbunatati controlul asupra glucozei (zaharului) din sange, in cazul persoanelor cu diabet, dar rezultatele studiilor intra uneori in conflict, pentru ca aportul mai mare de vitamina C din surse alimentare nu este asociat cu un risc mai scazut de a dezvolta diabet.

8.     Previne aparitia carentelor de fier prin imbunatatirea absorbtiei acestuia

  Fierul reprezinta un nutrient important care are o gama larga de functii in organism. Este esential pentru crearea celulelor rosii si pentru transportarea oxigenului prin corp. Se pare ca studiile au dovedit faptul ca suplimentele de vitamina C au reusit sa imbunatateasca absorbtia fierului din dieta. Acestea asista la convertirea fierului care este prost absorbit, precum cel din surse vegetale, in forme mai usor de absorbit.
  De fapt, simplul consum a 100mg de vitamina C ar putea imbunatati absorbtia fierului cu pana la 67% (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377) .
Unul dintre rezultatele cele mai importante este ca vitamina C ar putea astfel reduce riscul de anemie in care persoanelor susceptibile la carente de fier.
In cadrul unui studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785) , 65 de copii cu anemie slaba au primit un supliment de vitamina C si au putut fi observate rezultate notabile.

9.    Sustine sistemul imunitar prin imbunatatirea functiilor celulelor albe

Probabil ca imbunatatirea imunitatii este unul dintre principalele motive pentru care ai auzit ca oamenii iau supliment de vitamina C. Aceasta este implicata intr-o multime de parti ale sistemului imunitar.
 In primul rand, vitamina C incurajeaza productia de celule albe, cunoscute si ca limfocite si fagocite, care ajuta la protectia corpului impotriva infectiilor.
   In al doilea rand, vitamina C ajuta ca aceste celule albe sa functioneze mai eficient in timp ce le protejeaza impotriva daunelor provocate de moleculele daunatoare, precum radicalii liberi.
   In ultimul rand, vitamina C reprezinta o parte esentiala a sistemului defensiv al pielii. Este transportata in mod activ spre piele, unde poate actiona ca un antioxidant eficient si poate intari barierele dermei (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/s0891584998001324) . Studiile au aratat si faptul ca vitamina C poate scurta timpul de tratare a ranilor.

  Mai mult, nivelurile scazute de vitamina C se pare ca au fost asociate cu rezultate nefavoriabile asupra sanatatii. De exemplu, persoanele care sufera de pneumonie au tendinta sa aiba niveluri mai scazute de vitamina C.

10.      Protejeaza memoria si gandirea

  Dementa este un termen umbrela folosit pentru descrierea multor simptome legate de scaderea capacitatilor cognitive. Afecteaza peste 35 de milioane de indivizi in intreaga lume si apare in general la batranete.
    Studiile sugereaza ca stresul oxidativ si inflamatia din jurul creierului, coloanei si nervilor (cunoscute si ca sistemul nervos central) poate creste riscul de dementa.
    Vitamina C este un antioxidant puternic, iar nivelurile sale scazute au fost puse in legatura cu o abilitate scazuta de gandire si memorare. De asemenea, multiple studii au descoprit faptul ca persoanele care sufera de dementa prezinta niveluri mai scazute de vitamina C in sange.

11.     Amelioreaza simptomele afectiunilor respiratorii

  Vitamina C este probabil eficienta si in ameliorarea unor probleme respiratorii, cum ar fi in cazul infectiilor respiratorii superioare, cauzate de un efort fizic intens. Folosirea vitaminei inaintea exercitiilor fizice solicitante, cum ar fi participarea la un maraton, ar putea preveni infectiile cailor respiratorii superioare, care pot sa apara dupa un efort fizic intens de acest gen.

      12.   Joaca rol esential in sanatatea dintilor si gingiilor

 Vitamina C este folosita de corpul nostru si pentru vindecarea ranilor, pentru repararea tesuturilor, si, poate ceva mai surprinzator, inclusiv pentru mentinerea sanatatii dintilor, datorita capacitatii sale de crestere a absorbtiei fierului in organism. In plus, vitamina C poate fi utilizata si pentru mentinerea gingiilor sanatoase.

      13.  Sustine eliminarea metalelor grele din organism

   Vitamina C ar putea trata intoxicatia cu plumb, iar unii specialisti sunt de parere ca ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele de acest gen din organism. Desi oamenii cu intoxicatie cu plumb par sa aiba valori scazute ale vitaminei C in corp, nu exista dovezi solide de pe urma studiilor efectuate pe oameni care sa arate ca vitamina C poate trata intoxicatia cu plumb.

    14.   Incetineste procesul de imbatranire

  Probabil ca deja ai observat o multime de produse de pe piata de beauty care aclameaza beneficiile vitaminei C pentru ten.
   Fiind un antioxidant puternic, vitamina C este recunoscuta pentru faptul ca blocheaza o parte din daunele cauzate de actiunea radicalilor liberi. In timp, acesti radicali liberi pot accelera procesul de imbatranire si pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni. Astfel, un rol important al vitaminei C este legat de incetinirea procesului de imbatranire.