In societatea actuala, in care timpul liber este un bun foarte pretuit, cautam diferite mijloace de a scurta drumul pana la birou, pana la cumparaturi, evitam deplasarile pe jos, uneori stam si cate 10 ore lipiti de un scaun. Corpul uman nu a reusit inca sa se adapteze la noul stil de viata impus de era in care traim. Daca ne gandim la omul primitiv, putem afirma ca a avut nevoie de milioane de ani ca sa se adapteze la mersul biped si la pastrarea unei posturi erecte.

Este posibil ca in tot atat timp homo sapiens sapiens sa fie adaptat perfect la statul pe scaun, omoplatii vor fi proiectati anterior pentru o mai buna manevrare a mouse-ului, tibia va fi mai scurta pentru a se potrivii cu lungimea picioarelor de scaun si multe alte modificari interesante. Dar pana atunci trebuie sa invatam sa corectam postura corpului nostru pentru a ne bucura de placerile vietii fara a resimti durerile cronice de umei sau spate ce apar odata cu inaintarea in varsta.

Haideti sa aprofundam un pic mecanismele interne ce duc la pozitia incorecta a spatelui.
Ce este centura scapulara? Centura scapulara este un ansamblu osos ce cuprinde omoplatii si claviculele. Principalul ei scop este acela de a lega bratele mobile de restul corpului prin articulatia cu humerusul(bratul).

Un alt aspect important este relatia muschilor antagonisti. Acestia sunt grupe musulare cu functie diametral opusa. Sa luam ca exemplu musculatura bratului superior: bicepsul si tricepsul. In momentul in care bicepsul se flexeaza(incordeaza), tricepsul este nevoit sa suporte o actiune de intindere pentru a permite flexia cotului si a putea astfel ridicao sticla cu apa de exemplu.

In momentul in care stam o mare parte a zilei intr-o pozitie fixa deasupra biroului, eventual chiar aplecati peste acesta, omoplatii ajung sa fie usor proiectati anterior(umarul adus in fata). Aici intervine din nou actiunea muschilor antagonisti: deltoizii si pectoralul capata un tonus ridicat datorita starii de incordare in care stau majoritatea zilei de lucru, iar pe de alta parte trapezul si romboidul(muschii din centrul spatelui) sufera o actiune de intindere, ceea ce le reduce din tonus si ii fac incapabili sa sustina retropulsia omoplatilor(retragerea lor spre inapoi).

Odata cu aducerea umerilor in fata apare si dezechilibrul intre partea anterioara a corpului si cea posterioara. Sa incercam sa ne imaginam ca ducem in brate un sac de ciment pentru 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Putem spune sigur ca va aparea o accentuare a cifozei cervicale(cocoasa spatelui), urmata de dureri de coloana.

Corpul uman este o masinarie bine pusa la punct, o masinarie supusa constant fortei gravitationale careia i se opune cu succes prin pastrarea unei pozitii paralele cu aceasta. De foarte multe ori aparita unei disfunctii la nivelul superior al coloanei poate provoca repercursiuni majore si asupra zonei inferioare, datorita dezechilibrului care se produce.

Ce trebuie sa facem in momentul in care observam dureri de spate si de umeri? Trebuie sa apelam la specialisti in domeniu care pot evalua dezechilibrul postural si pot lua masuri practice de combatere prin antrenament.