Yoga Festival Romania, 19-20 Noiembrie 2016

COUNT-DOWN pana la inceputul festivalului

ALEXANDRA SOLOMON

Romania

Viata pentru ea a inceput sa capete cu adevarat sens in 2007 cand a intalnit-o pe Irene Zaarour si a descoperit minunata practica Ashtanga Yoga. Nu si-a putut imagina ce drum frumos se deschide in fata sa. Poate spune ca Yoga a ales-o pe ea, iar apoi a ales-o si ea landul sau. A fost uimita sa vada ca tot ce a invatat si practicat inainte de intalnirea ei cu yoga a curs in directia potrivita. A practicat zece ani de gimnastica ritmica de performanta, a invatat masaj terapeutic si a terminat Facultatea de Kinetoterapie, iar la prima ei clasa de yoga a ajuns prin intermediul dansului contemporan.

Preda si practica de peste 9 ani si ii place sa isi imbogateasca cunostintele mereu calatorind prin lume si studiind cu diversi profesori renumiti. Cei mai dragi ii sunt Tarik van Prehn si Lea Perfetti, Nancy Gilgoff si bineinteles R.Sharat Jois, directorul Institutului K.Pattabhi Jois Ashtanga Yoga care se afla in Mysore - oras situat in sudul Indiei.

Din dorinta de a oferi mai mult studentilor si colegilor, si nu numai, a calatorit in Tailanda si Nepal pentru a invata masajul traditional tailandez, terapie bazata pe aceleasi principii ca yoga, numita chiar yoga pasiva. In 2015 a absolvit The Institute For Integrative Nutrition, iar acum poate oferii studentilor si consiliere nutritionala.  
Dorinta ei e sa ofere o experienta cat mai completa si echilibrata pentru ca, la urma urmei, yoga e un mod de a trai.  

Clase / Seminarii

Ashtanga Yoga

Sambata, 19 Noiembrie - 09:00 - 10:15

Ashtanga yoga inseamna yoga celor 8 ramuri. Astou inseamna 8, iar anga ramura. Conform tratatului “Yoga Sutra” a lui Patanjali cele 8 ramuri ale sistemului yoga sunt: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi. Cand vorbim de practica Ashtanga yoga includem toate aceste ramuri, iar rezultatul va duce la indepartarea impuritatilor fizice si mentale, impuritati care ne impiedica sa realizam care este adevarata noastra natura
Practica începe cu ce este tangibil, adică cu exteriorul, accentul fiind pus pe primele 4 ramuri: yama, niyama, asana și pranayama. Acestea se referă la modul în care ne manifestăm în lume prin yama și niyama, controlul asupra corpului prin asana și controlul respirației prin pranayama.  

Ashtanga yoga are 6 serii de posturi. Fiecare serie constă într-o înșiruire de posturi / asane care sunt foarte benefice și terapeutice atunci când sunt practicate corect.
Prima serie numită Yoga Chikitsa = yoga terapeutică este considerată fundamentul întregii practici, toate celelalte serii fiind construite ulterior pe baza ei.

De ce se numește yoga terapeutică? Pentru că are un puternic efect de purificare/detoxifiere și apoi vindecare asupra întregului corp. Fiecare postură/asana în parte are un efect specific și pregătește corpul pentru posturile următoare. De aceea e important să practicăm aceste asane în ordinea prestabilită.

Specificul practicii Ashtanga yoga constă în metoda tristhana (tri înseamnă trei, iar sthana stabilitate), adică stabilizarea în 3 acțiuni: respirație, postură și punct focal. Metoda corectă este atunci când practicăm toate cele trei acțiuni simultan.

O altă componentă specifică școlii Ashtanga este vinyasa, un sistem de coordonare al mișcării cu respirația; legatura dintre posturi se face printr-o secvență de mișcări sincronizate pe respirație.

Un alt element prezent și important în practica este dezvoltarea unor “sigilii” energetice numite bandhas (a lega, a conserva, a redirecționa); ele implică anumite ajustări musculare care ajută la păstrarea sau redirecționarea energiei, prana, în corp.

Pe parcursul clasei punem accentul pe fluidizarea și coordonarea respirației cu mișcarea. Vom incerca sa patrundem cu respiratia in zone neexplorate ale corpului nostru, o vom tine sub observatie tot timpul urmarind indeaproape mesajele transmise de ea; toate acestea abordand o stare de detasare ;)

Facebook Messenger
WhatsApp