In trecut am tratat atat subiectul antrenamentului functional, cat si antrenaentul HIIT. Ambele forme de sport sunt foarte in trend de cativa ani si pe buna dreptate. Astazi vedem impreuna care sunt punctele in care cele doua tipuri de antrenament difera si se aseamana. La final ar trebui sa puteti decide care va atrage mai mult, asta daca nu va deschidem mintea catre ambele.
Ce este un antrenament HIIT?
HIIT, sau High Intensity Interval Training, este o tehnica de antrenament cardio si consta in alternarea intervalelor de antrenament de intensitate redusa si controlata, cu cele de intensitate crescuta (de ex alergarea pana la atingerea a 90% din nivelul maxim posibil al pulsului inimii).
Perioadele de antrenament de intensitate mare sunt foarte eficiente pentru arderea grasimilor, iar combinate cu cele de intensitate redusa permit recuperarea organismului.
Este vorba de un principiu diferit fata de antrenamentele cardio obisnuite, unde efortul este dozat constant la o intensitate medie sau chiar scazuta (alergat pe banda, bicicleta eliptica sau stationara etc), pe o perioada mai lunga de timp.
Initial, antrenamentele HIIT au fost concepute pentru cei care practica atletismul de performanta, dar a fost adoptat si de lumea fitness-ului pentru eficacitatea lor in arderea grasimilor, demonstrata in repetate randuri de studiile stiintifice.
Majoritatea acestor studii au concluzionat ca antrenamentele HIIT ard mai multe grasimi decat exercitiile cardio moderate, datorita efectului benefic pe care il au asupra organismului si la incheierea sesiunii de sport (efectul EPOC).
Corpul nostru continua sa arda calorii si dupa ce antrenamentul s-a incheiat - cu conditia ca intervalele de diferite intensitati sa fie facute in mod corespunzator.
Avantajele unui antrenament HIIT
Stimuleaza metabolismul. Stimularea metabolismului este datorata efortului maxim la care muschii sunt supusi in intervalele de intensitate crescuta. In astfel de conditii corpul va avea nevoie de mai mult oxigen, iar acest lucru va creste perioada de ardere a grasimilor cu pana la 48 de ore dupa finalizarea antrenamentului. Iar alternarea perioadelor de antrenament de inalta intensitate cu cele de intensitate redusa, stimuleaza considerabil mai mult metabolismul, decat un antrenament efectuat la intensitate constanta si moderata intr-un interval mai mare de timp.
Dezvolta masa musculara. Acesta poate parea un beneficiu exclusiv pentru barbati, insa corpul frumos sculptat ar trebui sa fie un deziderat si pentru femei. Daca atunci cand facem ore in sir de cardio riscam sa avem acel aspect de “skinny fat”, antrenamentul HIIT ajuta organismul sa produca niste cantitati mai mari de testosteron, care este critic pentru dezvoltarea musculaturii.
Antrenamentele HIIT sunt foarte eficiente pentru slabit. Cercetatorii au demonstrat ca antrenamentele HIIT stimuleaza productia de HGH, hormonul cresterii, esential pentru sanatatea optima a organismului. Acelasi hormon stimuleaza arderea grasimilor si spijina si dezvoltarea musculaturii. Nu mai putin de 24 de ore dupa efectuarea unui antrenament HIIT, corpul produce cu pana la 450% mai mult HGH.
Este un antrenament scurt si eficient. Este un antrenament ideal pentru cei care nu au timp sa includa sportul suficient de des in program. Un antrenament HIIT poate fi desfasurat in 30 de minute sau mai putin.
Poate fi realizat oriunde, chiar si fara echipament special de sport. Indiferent de locul in care te afli, acasa, la sala de fitness sau in parc, antrenamentul HIIT poate fi desfasurat fara vreun echipament special. Nu avem nevoie neaparat de un aparat cardio si nici de greutati libere sau aparate cu greutati.
Ce este un antrenament functional?
Exercitiile antrenamentului functional pun in miscare o gama foarte mare de muschi (inclusiv cei interni si de legatura) oferind un mai bun echilibru muscular si stabilitate si scazand in acelasi timp riscul accidentarilor. Prin antrenamentul functional se ajunge la un corp suplu, tonifiat si definit, prin multitudinea de planuri si unghiuri utilizate la fiecare exercitiu.
Prin definitie, antrenamentul functional reprezinta o clasificare de exercitii care implica antrenarea corpului pentru realizarea activitatilor zilnice.
“Antrenamentul functional isi are originea in procedurile de reabilitare. Fizioterapeutii au dezvoltat o serie de exercitii care mimeaza miscarile pe care pacientii le realizeaza acasa sau la job, in ideea de a-si relua viata in mod normal dupa ce au suferit o accidentare sau o operatie. Astfel, daca locul de munca al unui pacient implica ridicatul de obiecte grele in mod repetat, reabilitarea va targeta ridicarile si rezistenta moderate, iar daca pacientul este un alergator de maraton, atunci antrenamentele functionale vor lucra pentru redobandirea rezistentei.” - conform wikipedia.
Dupa cum putem observa, antrenamentul functional parea a fi dedicat exclusiv celor care urmareau sa isi revina la starea initiala de functionare dupa ce intrasera intr-o perioada de recuperare. Tehnicile nu par a fi potrivite pentru o persoana care urmareste sa isi dezvoltae masa musculara sau rezistenta fizica pornind de la un nivel considerabil de ridicat.
Problema cu antrenamentul functional intervine in momentul in care avem de-a face de exemplu cu un maratonist care are si copii mici acasa si muta mobila ca ocupatie. Ce facem atunci? Daca stam sa ne gandim, nu prea se intampla ca zilnic sa avem aceleasi miscari, doar nu ne vom schimba si antrenamentul in functie de ce miscam sau cum ne miscam intr-o anumita zi.
Argumentul pe care l-am vazut cel mai adesea folosit de catre pasionatii de functional training este acela ca exercitiile la aparate iti limiteaza gama de miscari a muschilor. Este adevarat, doar ca niciun pasionat de fitness si culturism nu se va duce la sala pentru a face un circuit de aparate. Exista o multime de exercitii cu greutati libere care ne lucreaza muschii din toate planurile.
Cand vorbim despre hipertrofia musculara (dezvoltarea musculara), ambele tipuri de antrenament, atat HIIT cat si cel functional, vor merge foarte bine in completarea unui antrenament de forta cu greutati, singurul antrenament care ne asigura acea crestere a muschilor. Dezvoltarea musculara nu se poate realiza fara incarcatura progresiva. Mai exact, muschii au nevoie sa resimta o crestere constanta a rezistentei la care sunt supusi – unul dintre motivele pentru care antrenamentul functional nu este cel mai eficient pentru hipertrofie.
HIIT-ul vine cu multitudinea de beneficii mentionate anterior, dar si cu alte, iar cei care se straduiesc sa isi mentina masa musculara cat mai intacta in faza de definire vor avea cu siguranta de castig de pe urma integrarii acestuia in rutina.
Antrenamentele functionale vor furniza acea agilitate de care poate ca uneori cei care “fac muschi” uita uneori.
Deci este clar ca fiecare antrenament isi are scopul sau, sustinatorii sai si adeptii sai, insa fara indoiala ca cele 3 tipuri de training nu se autoexclud.