Odata cu apropierea festivalului de yoga (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/conventii/yoga-festival-romania-19-20-noiembrie-2016) ma gandeam ca am putea discuta despre cat de eficienta este practicarea exercitiilor de yoga atat pentru aspectul nostru, cat si pentru psihicul nostru. Este gresit sa asociem yoga cu vreun fel de religie, chiar daca face parte din una dintre scolile traditionale (astika) ale hinduismului, fiind bazata pe meditatie. Ea reprezinta calea spre eliberarea de griji si autocunoastere.

Practica imbunatatirii conexiunii minte-corp se spune ca ar putea reduce stresul si imbunatati starea generala, insa ne ofera si o multime de beneficii pentru sanatatea fizica si psihica.

Beneficii fizice ale exercitiilor de yoga:
•    imbunatatirea flexibilitatii
•    imbunatatirea fortei musculare si tonifierii
•    imbunatatirea respiratiei, energiei si vitalitatii
•    mentinerea unui metabolism echilibrat
•    slabire
•    imbunatatirea densitatii osoase
•    reducerea glicemiei
•    sanatatea sistemului cardiovascular si circulatory
•    imbunatatirea performantei sportive
•    protectie impotriva accidentarilor

Beneficii pentru psihic

Pe langa beneficiile fizice, unul dintre avantajele cele mai importante ale practicii exercitiilor de yoga este ca ne ajuta sa ne controlam stresul. Si, dupa cum tot citim, stresul reprezinta una dintre cauzele principale ale majoritatii problemelor de sanatate cu care ne confruntam, are efect devastator asupra corpului si mintii.
Stresul poate lua o multime de forme si se poate manifesta in multiple feluri, de la dureri de spate si gat, migrene pana la probleme cu somnul, probleme de concentrare si chiar dependenta de medicamente. Yoga poate fi foarte eficienta in dezvoltarea capacitatii de coping cu aceste probleme si pentru mentinerea unei perspectiva mai pozitive asupra vietii.
Faptul ca yoga incorporeaza tehnici de meditatie si respiratie poate imbunatati starea de liniste psihica de care avem cu totii nevoie. Practicarea exercitiilor de yoga creeaza claritate mentala si calm, imbunatateste relatia minte-corp, reduce tiparele de stres cronic, relaxeaza mintea, centrii atentiei si imbunatateste concentrarea.

Yoga ofera un sprijin emotional

Este dovedit faptul ca orice forma de exercitiu ajuta oamenii in lupta cu depresia si anxietatea (http://www.everydayhealth.com/depression/yoga-as-depression-treatment.aspx) si pentru a se simti mai bine, iar yoga nu face exceptie. Chiar s-a facut un studiu (http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyt.2012.00117/full) la Centrul Medical al Universitatii Duke prin care a fost sugerat ca yoga ar putea fi folosita ca remediu pentru depresie, schizofrenie sau alte afectiuni psihiatrice sau probleme de somn.
Un beneficiu in plus il au cei care practica yoga in cadrul unei clase de grup, fiind stimulata productia de oxitocina, hormonul dragostei si apropierii. Practicarea constientizarii prin yoga si a meditatiei rezulta si in niveluri mai crescute de serotonina (hormonul fericirii), iar practicantii pe termen lung prezentat o dezvoltare mai buna a zonei creierului asociata satisfactiei si pacii.

Pe langa sprijinul psihic si emotional detaliate anterior, mai merita mentionate si o multime de alte motive pentru care merita sa practici yoga:

-tratament pentru durerile de spate – in numai cateva luni, practicantii de yoga au raportat o functionare mai buna a intregului spate (http://annals.org/article.aspx?articleid=1033130). Dupa numai o saptamana se observa imbunatatirea -flexibilitatii si reducerea dizabilitatilor.
-sustine fertilitatea – in ultimii ani tot mai multe cupluri s-au orientat spre yoga pentru reducerea stresului si -imbunatatirea fertilitatii. Yoga deschide canale energetice, imbunatateste circulatia spre organele reproducatoare, imbunatateste functiile organelor si sistemul hormonal. Desigur ca si reducerea stresului are un aport semnificativ pentru eforturile de a ramane insarcinata.
-remediu pentru mahmureala – dupa o noapte in care nu prea ne-am pus frau placerilor ce implica alcool, nu prea e indicat sa facem sport, cel putin nu la un nivel prea intens. Yoga in schimb este o metoda grozava de detoxifiere. Yoga sustine si metabolismul, iar pozitii precum “lumanarea”, “plugul” sau “pozitia-peste” te ajuta sa scapi de mahmureala mai rapid.
-sustine sanatatea inimii – intr-un studiu desfasurat pe pacienti ce sufereau de insuficienta cardiaca, numai 8 saptamani de exercitii de yoga adaugate tratamentului medicamentos au reusit sa imbunatateasca la peste jumatate dintre participanti capacitatile sportive, sanatatea inimii si imbunatatirea calitatii vietii.
-tratament pentru astm – un alt studiu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734746/) s-a dovedit ca adultii care sufereau de o forma moderata de astm si-au imbunatatit dramatic simptomele in numai 8 saptamani de yoga.
remediu pentru artrita artritei – iyengar yoga (http://iynaus.org/sites/iynaus_files/pages/research/Evans_RA_pilot_10.pdf), o forma de yoga la care se foloseste recuzita gen centuri sau caramizi, ar putea ajuta persoanele cu artrita reumatoida. Si bikram yoga poate aduce la ameliorarea semnificativa simptomelor de artrita.
-remediu pentru insomnie – practicarea asanelor si posturilor relaxante de yoga precum uttanasana sau ridicarea picioarelor pe perete vor duce la imbunatatirea circulatiei si la calmarea corpului si, poate chiar mai important, a mintii.
-tratarea sclerozei multiple – pierderea functiilor musculare, coordonarii si alte probleme care apar odata cu scleroza multipla pot fi frustrante, insa anumite cercetari indica faptul ca yoga ar putea sustine ameliorarea simtomelor sclerozei multiple prin imbunatatirea functiilor fizice si starii generale.
-imbunatatirea memoriei – beneficiile yoga pot fi extinse si asupra functiilor creierului. Se poate spune ca yoga ne ajuta sa ne curatam creierul si mintea. Imbunatatirea functiilor cognitive are loc atunci cand dam un “refresh” mintii. Putem fi mult mai eficienti atunci cand suntem calmi si linistiti.

Nu cred ca mai avem nevoie de motive in plus pentru a incerca macar o clasa de yoga. Daca am reusit sa te conving, inscrie-te inclusiv la festivalul de yoga al scolii Fitness Scandinavia. (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/conventii/yoga-festival-romania-19-20-noiembrie-2016)