Privind dintr-o perspectiva ampla, motivele pentru care cei mai multi dintre noi nu reusesc sa se adune sa faca diverse lucruri, ceea ce le place sau le-ar placea, nu poti sa nu ajungi la concluzia ca  frica este motivul numarul unu care impiedica realizarea visurilor. Acelasi tip de comportament se manifesta si in ceea ce priveste primii pasi intr-o sala de fitness. Intre a alege sa te pozitionezi in postura unei persoane stangace prin sala si a nu merge deloc la sala, cei mai multi aleg a doua varianta. Lipsa de informatii si frica de stangacii fac foarte multe persoane sa evite sa incalte o pereche de pantofi sport si sa treaca pragul unei  sali de fitness.
Nu este vorba de frica de a pati ceva, ci mai curand frica de esec, deoarece corpul se vindeca mult mai repede din eventuale accidentari decat un orgoliu ranit. Desi orgoliul este vazut de cele mai multe ori ca avand o conotatie negativa, cred ca acest lucru poate fi valabil doar in cazurile cand te opreste de la a face ceea ce iti doresti sa faci.
Esecul face parte din procesul de invatare!
Daca am avea doar succes, cu siguranta la sfastitul zilei nu am avea cum sa invatam pe altcineva cum am facut sa ajungem la rezultatul respectiv.
Thomas Edison, in timpul procesului de inventare a becului, a fost intrebat daca este gata sa abandoneze dupa 999  „esecuri”, iar acesta a raspuns:
„Nu am esuat de 999 ori, am descoperit 999 modalitati de a nu inventa bulbul electric”.

Totul tine de perspectiva!
Cu siguranta exista persoane care au o inclinatie mai accentuata catre sport si persoane care nu fac parte din categoria celor cu abilitati motrice si dexteritate extraordinare, dar partea minunata in ceea ce priveste fitness-ul si sportul, in general, este ca totul se poate invata.
Daca am privi viata doar din perspectiva posibilitatii esecului, cu siguranta nu am mai face niciun pas in obtinerea lucrurilor pe care ni le dorim. Le fel si in ceea ce priveste fitnessul.
Daca fitness-ul ar avea ca rezultat doar schimbarea aparentei fizice de interactiune cu viata, cu mediile sociale, salile ar fi mai goale decat sunt in momentul de fata. Practicarea acestui sport implica mult mai mult decat superficialitatea data de aparenta fizica.
Chiar daca prima motivatie de a pasi in sala este data de o transformare fizica, poti constata ca dupa o anumita perioada de timp, schimbarea de ordin fizic este insotita de o schimbare de ordin psihic cel putin egala.

Nu exista esec ci doar experiente!
Orice lucru ia fiinta din actiune, iar actiunea sta la baza experientei. Tot ce a fost creat in lumea in care traim, a luat nastere ca urmare a puterii de a actiona, pe care au avut-o oamenii. In ceea ce priveste viata si sanatatea personala, ambele stau tot in puterea ta de a actiona. De multe ori, esuam sa vedem ca cei care au succes in anumite directii au plecat tot de la a nu sti mai nimic despre domeniul in care au succes.
Persoanele cele mai fit din salile de forta, admirate de toti ceilalti, au plecat tot din punctul din care nu stiau nimic despre fitness sau modelare corporala. Si, in ciuda unei aparente piedici, au ignorat ce ar fi putut sa-i impiedice sa plece in calatoria asta de transformare personala, ajungand la succes.
Daca este sa pui in balanta beneficiile colaterale ale salii de fitness cu beneficiile fizice obtinute, vei fi surprins sa constati ca primele sunt mult mai importante decat transformarea corporala tintita initial.
Cresterea gradului de incredere si al gradului de autocunoastere vin ca niste castiguri mult mai importante, care au o manifestare si influenta exterioara campului sportiv, mult superioara celei de transformare fizica. De asemenea, disciplina si responsabilitatea vin in continuarea remodelarii unei noi persoane, nu doar din perspectiva fizica. Iar acumularea de noi informatii care te vor ajuta atat pe tine, cat si pe persoanele apropiate, fie ca sunt membri ai familiei sau prieteni, completeaza cercul menit sa remodeleze o persoana din mai multe puncte de vedere decat cel corporal.
Contactul cu noi persoane si intrarea in cadrul comunitatii de fitness, legarea de noi prietenii, nasterea unor eventuale colaborari s.a.m.d. nu fac decat sa intareasca motivele trecerii pragului salii de fitness.
Nimic nu ar trebui sa te impiedice sa faci ce iti doresti, mai ales cand este vorba de a deveni mai bun, de a ajunge sa fii mai puternic  sau a avea succes, asa ca te invit sa pornesti in aceasta calatorie cu incredere.