Alimentatia in timpul sezonului rece

Corpul nostru are nevoie de energie pentru a supravietui in bune conditii. Alimentele pe care le consumam nu reprezinta altceva decat rezerve de energie stocata in legaturi biochimice, pe care organismul uman este pregatit sa le desfaca si sa extraga aceasta energie pentru a o folosi in interes propriu.
Interesul pentru alimentele pe care le consumam si modul in care acestea contribuie la o nutritie echilibrata este din ce in ce mai mare. Intr-o alimentatie optima trebuie sa existe un echilibru permanent intre aport si cheltuiala nutritionala.

In ultimul timp, in special in cadrul societatilor dezvoltate, deficitul unor anumiti nutrienti este asociat cu aparitia unor boli specifice sezonului rece, de aceea trebuie sa fim atenti la alimenele pe care le consumam in timpul acestui sezon
Sfaturi privind alimentatia in sezonul rece:

1.  Consuma destule proteine, atunci cand mananci produse alimentare bogate in proteine trebuie sa tii cont de faptul ca aportul lor depinde de cat de solicitata esti fizic si de greutate.  Un plan alimentar sanatos implica 40 la suta carbohidrati, 30 la suta proteine si 30 la suta grasimi alese cu atentie.

2. Evitati excesul de zahar, optati pentru un regim alimentar cu un aport glicemic scazut.
Zaharurile cresc nivelulul de insulina produs de pancreas acest fapt scazand puterea de aparare a organismului.
Consumul echilibrat de carbohidrati si proteine din peste vor regla organismul, iar tu te vei mentine mai sanatoas ca oricand.

3. Consuma destui acizi grasi esentiali. Nucile, semintele, pestele si unele suplimente din uleiuri speciale iti vor intari sistemul  imunitar.

4. Consumati  destula mancare organica. Aceasta este bogata in antioxidanti atat de necesari corpului tau. Consumati  in fiecare zi 30 de miligrame de beta-caroten din morcovi.

5. Consumati cat mai multe fruncte bogate in vitamina C. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie innoit permanent. Natura este foarte bogata in fructe care au particularitatea de a fi excelente surse de vitamina C: kiwi, clementine, grepfrut, portocale, lamai.

Cum selectam fructele din sezonul rece?

- Alege fructele care par mult prea grele pentru dimensiunea lor. Cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai suculente.
- Verifica mirosul fructelor. De regula, fructele ar trebui sa aiba un miros specific atunci cand sunt coapte, dar un miros prea insistent nu este un semn de prospetime.
- Verifica textura. Un kiwi care este prea moale la atingere este mult prea copt. Totusi, un avocado care la atingere pare spongios, este ideal.

Pe langa o nutritie sanatoasa, sportul trebuie sa devina al doilea element definitoriu. Rolul acestuia este de a furniza organismului energie, de a creste rata metabolismului, luptand mai  usor cu bolile si chiar de a scadea riscul contactarii de boli, de a ajuta oxigenarea unor organe, de a tonifia musculatura, de a imbunatati structura sistemului osos etc. Iata de ce nici macar in sezonul rece nu trebuie sa omiteti sportul din vietile voastre. In plus, exista salile inchise, unde se pot practica diverse sporturi: inot, tenis, fotbal etc.