Avem, deci, întrebarea săptămânii: de ce preferă bărbații să alerge pe bandă ca hamsterii în roată în loc să participe la orele de Zumba Fitness și să obțină astfel 3 rezultate într-o oră: cardio&tone&fun?

Voi încerca mai jos să sintetizez câteva dintre răspunsurile primite de-a lungul timpului la această întrebare și voi încerca să ofer contra-argumente pertinente cu speranța că mentalitatea se va schimba în timp. Vorbesc despre mentalitate pentru că toate răspunsurile se închid în educație și curaj iar punctul pe ”i” în răspunsuri a fost pus cu candoare de un puști de 10 ani.
Copilul a refuzat să meargă la o oră de Zumba Fitness® explicându-i mamei sale că ”Zumba este pentru grase”.
Fără să știe despre ce este vorba, fără să încerce vreodată, copilul a exprimat o percepție generală alcătuită (și propagată) pe baza unor informații incomplete. Nu-mi dau seama cum de și-a format el acea părere, însă Zumba Fitness nu este doar cardio, Zumba Fitness nu este doar pentru femei  și  Zumba Fitness  nu este doar pentru oameni grași.

Ce spun ei… de ce nu merg la orele de Zumba Fitness®:

1.Nu știu să dansez

Nici nu trebuie. Zumba Fitness nu este un curs de dans ci o formă de sport care folosește câțiva pași simpli de dans pentru a susține într-un mod eficient și amuzant o oră de cardio intens. În loc să alergi pe loc pe o bandă cu ochii într-un televizor și gândurile pierdute, mai bine pui pas lângă pas și îți dezvolți capacitatea motrică, abilitățile de concentrare și coordonarea în spațiu. Nimeni nu s-a născut dansând iar pașii se învață repede ajutandu-te apoi si in relațiile sociale (a se citi cluburi, petreceri, nunți, botezuri, etc) În plus, o oră de Zumba Fitness arde calorii cât două ore de fugă în gol.

2.Prea mult cardio, pierd din masa musculară

Nu spune nimeni să înlocuiești complet atrenamentul de forță cu antrenamentul cardio ci să faci cea mai eficientă combinație între cele două. Este mai eficient să faci o oră de zumba decât o oră de bandă sau bicicletă iar eficiența se măsoară nu doar în numărul de calorii consumate și în scăderea stratului adipos ci în forma per ansamblu a corpului. Componentele de fitness din ora de zumba lucrează grupe musculare mari iar mișcarea continuă ține corpul în tensiune permanentă lucrând totodată grupele mici. În condițiile unei alimentații potrivite și a unui program de forță conceput corect nu există riscul pierderii de masă musculară din cauza antrenamentului cardio.

3.Râd femeile de mine (cu variațiunea: prea multe femei)

Nu, cele 40-50 de femei de la ora de zumba nu râd de tine. Ești în centrul atenției lor, este adevărat, însă în timp ce tu te gândești că ele râd de tine, ele se gândesc că urmează să le vezi transpirate, cu machiajul întins, fluturând în toate părțile, etc. Ce vezi pe fața lor este mai mult un rictus de îngrijorare care trece după piesa de încălzire. Oricum, reprezinți o noutate doar la prima oră după care ești avansat la categoria ”răsfățatul grupului”.

”Prea multe femei”… ei, hai!

4. Zice lumea că sunt gay

Prea puține persoane judecă așa și de regulă sunt persoane care te-ar critica probabil și pentru simplul fapt că respiri. Poți să lași astfel de ”prieteni” să creadă ce vor. Fetele care trag de fiare nu sunt lesbi, bărbații bucătari nu sunt gay, piloții de avion nu sunt exclusiv bărbați, în armată sunt o mulțime de femei competente, etc. Lumea se află într-o schimbare continuă și este o chestiune de timp până când societatea românească va accepta cu naturalețe prezența bărbaților la orele de aerobic sau zumba. În plus, unii dintre cei mai tari instructori de Zumba Fitness  sunt bărbați cât se poate de hetero.

5. Programul fix mă îngrădește

Probabil cel mai puternic argument extras din răspunsurile primite până acum. Totuși, având în vedere avantajele aduse de Zumba Fitness și având în vedere că foarte multe săli au în program astfel de ore în cursul serii, cei care își doresc cu adevărat să arate bine vor găsi o combinație potrivită între fiare și cardio.

6. Presupune abonament de aerobic separat

Nu mai e de mult așa. Majoritatea sălilor au venit în întâmpinarea clienților cu oferte avantajoase de abonamente combinate fitness+aerobic.

7. Nu fac față, e prea obositor

Nu este o noutate faptul că rezistența se construiește în timp, de la antrenament la antrenament. La fel ca în orice activitate fizică, îți ajustezi efortul în funcție de nivelul la care se află organismul tău. La aceeași oră de Zumba Fitness o să vezi persoane care lucrează intens și persoane care lucrează mai domol, într-o oră de Zumba Fitness® o să ai piese alerte și piese de recuperare, coregrafii simple și coregrafii ceva mai complicate… În 60 de minute ai parte de diversitate din toate punctele de vedere.

O parte interesantă a acestor răspunsuri este că au fost date de persoane care nu au călcat niciodată la o oră de Zumba Fitness® sau la vreo oră de aerobic. O altă parte la fel de interesantă este că răspunsurile concrete au venit după o primă reacție categorică de respingere scurtă: ”E pentru femei”.

Zumba Fitness® nu este doar pentru femei.
Zumba Fitness® este pentru oricine vrea să aibă o formă fizică bună și are suficient curaj să treacă peste idei preconcepute, peste teama de nou, peste frica de a fi în centrul atenției, peste lene, peste comentarii și peste gura lumii. Rezultatele răsplătesc efortul.