În piața de fitness și aerobic mereu se întâmplă ceva interesant și mereu apare ceva nou. Cred că este una dintre industriile cele mai inventive și mai ”neliniștite” – probabil după cea a gadget-urilor electronice – iar asta se bazează pe apetența omului modern pentru mai mult, mai eficient, mai distractiv și mai puțin costisitor. Categoric este un sector care se mișcă în pas cu necesitățile consumatorilor de sport iar România nu poate sta departe de trend-urile urmate de piață la nivel mondial.

La nivel mondial milioane de persoane au decis că Bokwa Fitness® este noua senzație în materie de activitate cardio de grup iar sălile de sport din România se vor confrunta din primăvară cu o cerere de clase de Bokwa® din partea clienților. Tăvălugul Bokwa Fitness® a început în România în luna ianuarie 2013, a pornit de la două cluburi de elită din București și se va extinde în toată țara pe măsură ce vor apărea instructori certificați. Este o chestiune de timp, nu o chestiune de ”dacă”, pentru că reacțiile participanților la clase sunt mai grăitoare decât orice analiză făcută de la distanță, cu ochiul pe un fragment video sau pe geam.

Ce este Bokwa Fitness®

Este energie pură adunată într-o sală de aerobic. Este o formă de joacă, o metodă de a antrena mintea și corpul, este libertate de construcție și de mișcare, ieșire din tipare, singura recomandare pentru cei care se plictisesc repede și simt mereu nevoia de ceva nou.
Acest mic moment de filozofie nu este un derapaj al poetului ascuns din mine ci o încercare de a face cât mai ușor de înțeles din cuvinte scrise un concept care câștigă adepți de la oră la oră.

Tehnic vorbind, Bokwa® înseamnă 50 de minute de activitate cardio, bazată pe mișcări ce trasează litere, cifre și semne, executate pe fundalul sonor al unor hituri internaționale.

Literele și cifrele acestea sunt combinații de pași care se învață extrem de repede, în maxim două ședințe, și care nu se schimbă de la o săptămână la alta.

Literele, cifrele și semnele utilizate în Bokwa® sunt precum fundația unei case, elemente stabile cu care și pe care instructorul poate să construiască mereu altceva. Acestea sunt elementele fixe care le asigură participanților doza necesară de confort în execuție dar care permit totodată instructorului să jongleze cu alăturări simple sau combinații dificile, să se adapteze instant la nivelul celor prezenți în sală și să complice execuția. Astfel, la o clasă de Bokwa pot participa în același timp începători, intermediari și avansați.

Ca la jocul de lego, poți să faci adevărate opere de artă utilizând câteva cărămizi proiectate inteligent, îmbinate astfel încât să se asigure o clasă cursivă și dinamică.
La succesul orei de Bokwa® contribuie și muzica aleasă pentru fundal, pentru că ea dă tonul și ține ritmul, venind în sprijinul participanților și al instructorului cu beat-uri constante ce permit reluarea pașilor și a construcțiilor oricând se simte nevoia. Instructorul are libertatea să își aleagă piesele pe care le utilizează la sală, urmând ca acestea să fie mixate în sistemul special al Bokwa®.


Încruntare și efervescență

Ținând deja ore de Bokwa® (oră demonstrativă și ore normale adresate clienților), am observat că și în sudul și în nordul Bucureștiului privirile pot fi la fel de tăioase, aproape ucigătoare atunci când nu ies pașii, iar zâmbetele la fel de întinse atunci când totul se leagă ca pe roate.

Cei care au mai făcut aerobic se împrietenesc cu Bokwa® din prima, după ce deslușesc și rețin semnele de bază în primele 20 de minute ale orei.

Cei care au călcat mai rar prin sala de sport au nevoie de două sau trei ședințe până învață semnele instructorului și execuția pașilor. Totuși, le trebuie ceva mai mult timp până când își dezvoltă capacitatea cardio-respiratorie pentru a face o oră cap-coadă... însă asta este valabil pentru orice disciplină care presupune efort cardio.

Structura orei de Bokwa® nu este deloc una complicată și nu iese din regulile generale ale aerobicului, ceea ce îi asigură succesul pe termen lung.

Ora începe cu o încălzire din mișcări simple, cu impact redus, ce ”dezmorțește” articulațiile, activează grupele musculare mari și crește treptat ritmul cardiac. Totodată încălzirea îi ajută pe participanți să se familiarizeze cu muzica iar în etapa următoare se trece la descrierea în ritm lent a pașilor ce urmează să fie utilizați.

Fără sărituri, cu mișcări ample, executate cu acuratețe, cu repetiție până la fixarea mișcării și urmând o construcție clasică de la simplu la complex, instructorul face ”setările” pentru etapa dinamică în care se vor arde circa 1000 de kcal. Punctul maxim al efortului cardiovascular se atinge spre sfârșitul clasei, atunci când muzica poate urca la 150 BPM (bătăi pe minut) iar finalul orei aduce cu sine etapa de reducere a pulsului și etapa de stretching.

Acuratețe, progresie și repetiție sunt elementele cheie ale unei ore reușite, o oră în care nu ești legat de pași numărați și nu ești legat de coregrafii.

Simplu spus, Bokwa Fitness® se adresează tuturor celor care vor să se bucure de muzică și mișcare.


Bokwa Fitness® – Zumba Fitness®

Nu am folosit în acest intertitlu termenul ”versus” pentru că o concurență între cele două concepte este doar aparentă. Din punctul meu de vedere Bokwa® s-a așezat pe o zonă de nișă în care se pot regăsi cu ușurință și adepții Zumba® dar și persoanele care au ocolit Zumba® din cauza pașilor de dans. Vor fi atrase și persoanele care simt nevoia de stabilitate și repetiție în execuție, dar și persoanele care vor mai mult, toți cei însetați de schimbare.

Diferențele dintre cele două stiluri sunt semnificative și nu se pune problema că se vor ciocni în orarul sălilor de sport.
Dacă analizăm elemente de bază putem spune chiar că se completează reciproc:

  • Într-un caz avem pași de dans latino iar în celălalt mișcări de aerobic extrem de simple
  • Într-unul din cazuri se folosește muzică latino și coregrafiile sunt fixe, în celălalt caz se folosesc hit-uri mixate cu beat constant și combinații flexibile ce pot fi adaptate și schimbate instant
  • Într-unul din cazuri efortul cardio este așezat pe intervale, în celălalt caz efortul cardio este o curbă clopot.

În ambele cazuri important este că oamenii fac mișcare ;)