Ce sunt antioxidantii si radicalii liberi?
Antioxidantii reprezinta compusi produsi de organism si regasiti atat in alimente, cat si in suplimentele nutritive. Acestia ajuta la apararea celulelor impotriva daunelor provocate de moleculele cu potential nociv, cunoscute si sub denumirea de radicali liberi.
In momentul in care radicalii liberi se acumuleaza, acestia pot cauza fenomenul de stres oxidativ. Acesta ti-ar putea altera ADN-ul si alte structuri celulare importante.
Practic, antioxidantii sunt considerati un complex de elemente nutritive (vitamine si minerale) si enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi.
Pe de alta parte, radicalii liberi reprezinta atomi sau grupuri de atomi care pot afecta sistemul imunitar si pot conduce la boli de inima, pulmonare, mentale, degenerative, cancer si imbatranire prematura a organismului. Acestia provin atat din surse interne ale corpului nostru (ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism si inflamatorii), cat si din surse externe, din cauza factorilor de mediu precum poluarea, radiatiile, fumatul, stresul, lumina solara, alcoolul.
Din fericire insa, consumul unor alimente bogate in antioxidanti te poate ajuta sa sustii organismul in lupta pe care trebuie sa o dea.
Oamenii de stiinta au creat o serie de parametri si teste care sa masoare continutul de antioxidanti al alimentelor. Cel mai relevant astfel de test este analiza FRAP (ferric reducing ability of plasma), care masoara continutul antioxidant al alimentelor determinand puterea de neutralizare a radicalilor liberi.
Tipuri de antioxidanti
Exista o multime de substante care actioneaza precum un antioxidant, printre care vitamine, minerale si enzime.
Vitamine si minerale
Vitaminele si mineralele au actiune antioxidanta odata ce ajung in organism, acesta fiind si motivul pentru care se tot promoveaza ideea ca alimentatia bogata in legume si fructe este sanatoasa.
Despre  vitaminele si mineralele cele mai sanatoase, care au efect antioxidant, am discutat pe larg in materialul despre vitaminele si mineralele care ne sustin sistemul imunitar: vitamina E, vitamina C, betacaroten, seleniu.
La acelea, mai merita mentionate si elemente precum:
Flavonoide
Flavonoidele sunt compusi din plante care le ofera pigmentul tesuturilor. Acestea au capacitatea de a intarzia, preveni si chiar elimina daunele cauzate de stresul oxidativ in organism. Acestea se regasesc cel mai adesea in ceai, citrice, fructe de padure, vinul rosu, mere si leguminoase.
Omega 3 si Omega 6
Omega 3 are proprietati antioxidante, insa tototdata stimuleaza activitatea enzimelor antioxidante produse de organism pe cont propriu. Si Omega 6 este un acid gras ce detine proprietati antioxiante, in ciuda faptului ca este renumit pentru efectul sau proinflamator.
Urmareste ca raportul de omega 3 la omega 6 al alimentelor pe care le consumi sa fie undeva la 1:4.
Alti antioxidanti cunoscuti ar mai fi:
• Luteina
• Licopenul
• Manganul
• Zeaxantina
Enzime digestive
Enzimele reprezinta o forma de antioxidanti care provin din proteinele si mineralele ce fac parte din dieta noastra. Acestea sunt sintetizate in organism si dobandesc activitati antioxidante.
Pentru potentarea efectelor antioxidante ale enzimelor, e nevoie de asocierea lor cu minerale precum fierul, cuprul, seleniul, magneziu si zincul.
Surse concentrate de antioxidanti
Si am ajuns la partea care ne intereseaza pe toti cei mai mult: cum ne obtinem acesti antioxidanti esentiali sanatatii de fier.
Antioxidantii din condimente
Anumite plante medicinale folosite pe post de condimente sunt printre cele mai concentrate surse cunoscute de antioxidanti naturali. In top stau cuisoarele, oregano, rozmarinul, cimbrul si scortisoara.
„Antioxidanti vii”
Acesti sunt reprezentati de germenii de cereale si mugurii unor plante (brad, zmeur, jneapan etc.). „Secretul” acestora consta in enzimele continute (fara a trece insa cu vederea vitaminele si mineralele). Marele neajuns al acestor surse de antioxidanti rezida in faptul ca puterea lor se mentine, in cea mai mare parte, pe o perioada foarte scurta de timp.
Antioxidantii din surse animale
Produsele de origine animala ne furnizeaza in primul rand albumina, vitamina A (in fapt retinil esteri) si coenzima Q10. Din pacate, coenzima Q10 este distrusa (total sau aproape total, in functie de factorii temperatura si timp de expunere) prin prepararea termica, un pas absolut esential in cazul oualor si carnii.
Alimentele comune cu cel mai puternic efect antioxidant
•    Catina
•    Strugurii negri
•    Ciocolata neagra
•    Nucile pecan
•    Anghinarea
•    Goji si zmeura
•    Varza rosie
•    Merisoarele si afinele
•    Fasolea
•    Sfecla
•    Spancul
•    Kiwi
•    Ceaiul verde
•    Usturoiul