In cadrul cursului de Tehnician Nutritionist, in mod firesc,am discutat despre principalele diete care sunt vehiculate pe mai toate canalele, punand in balanta beneficiile si riscurile, avantajele si dezavantajele. Un „format” de plan alimentar pe care nu prea l-am abordat insa, a fost postul intermitent, acea „dieta” care da peste cap o parte esentiala a ceea ce noi credem ca este lege pentru slabire si viata sanatoasa: mancatul mai multor mese pe parcursul zilei. Stim cu totii ce inseamna sa tinem post, insa Intermittent fasting ne spune ca de fapt beneficiile cele mai mari pentru organism vin atunci cand ne alimentam numai intr-o fereastra de ore sau, practic, facand pauze mari de la o masa la alta. Dar sa discutam mai amanuntit despre cat de sanatos este sa ne alimentam conform acestor principii: principiile postului intermitent.
Ce este postul intermitent?
La modul general, postul intermitent nu este altceva decat un post structurat pe anumite intervale de timp zilnice. Aceasta inseamna ca veti tine post - nu veti manca -  pe o perioada de 16-36 de ore, in functie de ce format alegeti, fiecare aducand anumite beneficii. Ganditi-l ca pe antrenametul pe intervale la sala. Postul intermitent este ca si interval training, numai ca tine de felul in care te alimentezi.
Cel mai comun exemplu de intermittent fasting este rezervarea unei ferestre pentru alimentare, in functie de programul care ne avantajeaza, fie de la 12:00 la 20:00 sau de la 14:00 la 22:00. Fereastra in aceste cazuri va fi de 8 ore, cu 16 ore de ”post”, de pauza alimentara. Pare ceva complet nefiresc pentru noi care suntem obisnuiti sa auzim cat de important este sa mancam micul dejun sau sa avem 3 mese principale si 2 gustari, nu?
Practic, tinem post inclusiv pe parcursul noptii, la care daca mai adaugam si orele dinainte de culcare si probabil una de la trezire, ajungem tot la un fel de pauza de alimentare destul de mare, care nu ni se pare atat de cumplita.

Postul intermitent – cea mai naturala dieta?

Daca stam sa ne gandim la trecutul omenirii, stramosii nostri practic exact asta faceau, tineau un post fortati de imprejurari. Nu isi permiteau luxul unui program alimentar bine structurat. Chiar daca acestia nu aveau ca scop pierderea in greutate, tot nu mancau pentru ore intregi la rand sau zile din cauza lipsei alimentelor.
Oamenii se abtin de la alimentare si din cauze religioase – dupa cum fac unii crestini in prezent.
Postul intermitent poate fi mai „natural” pentru corpul tau decat o dieta cu 3-4 mese pe zi.
Dar sa vedem care sunt cele mai vehiculate (si studiate) efecte benefice ale postului intermitent.

Beneficiile postului intermitent:

1. Ajuta la slabire si la reducerea aparitiei altor boli (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20921964)
2. Reduce glicemia si nivelul insulinei (imbunatatind nivelul general al metabolizarii glucozei). Este aproape imposibil sa slabesti atata timp cat insulina este sus, insulina fiind garda cea mai buna a tesutului adipos
3. Scade tensiunea arteriala
4. Au rol in protectia neuronala (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556510001889)
5. Reduce inflamatiile si diminueaza problemele provocate de actiunea radicalilor liberi
6. Creste oxidarea acizilor grasi (adica eliberarea lor prin cresterea lipolizei)
7. Poate crea si conserva tesutul muscular
8. Reduce stresul oxidativ (micsorand acumularea de radicali liberi in celule – care contribuie la imbatranire si boli)
9. Creste protectia impotriva bolilor neuro-vegetative
10. Pastreaza metabolismul puternic si sanatos
11. Normalizeaza sensibilitatea la insulina si leptina, care este cheia pentru o sanatate optima avand in vedere ca rezistenta la insulina este principalul factor ce predispune la boli cronice, de la diabet la boli de inima si cancer.
12. Postul intermitent produce cresterea hormonului de crestere (HGH -care este o problema pentru barbatii trecuti de 30). Hormonii de crestere joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii, starii de fitness si longevitatii, inclusiv cresterea masei musculare si accelerarea slabirii prin activarea metabolismului.
13. Normalizeaza nivelul gherlinei, pe care poate il cunoasteti si ca “hormonul senzatiei de foame”
14. Consumul mai scazut de calorii si postul intermitent pot reduce riscul de cancer si rata dezvoltarii celulelor sanatoase
15. Reduce nivelul trigliceridelor
16. Intarzie imbatranirea

Mancatul putin si des este esential?

Ideea pe care se bazeaza aceasta teorie este aceea conform careia cu cat mancam mai des si mai putin, cu atat rata metabolica va fi mai crescuta. Studiile recente ne-au aratat insa ca numarul de mese este irelevant pentru cat de accelerat este metabolismul. Prin urmare, fie ca mancam putin si des sau mult si o data, metabolismul va functiona exact la fel.
Postul intermitent ar trebui sa functioneze in baza istoriei evolutiei omului. Homo sapiens dezvolta muschi si tesut adipos in timpuri de abundenta alimentara si contracara efectele negative in timpul unor perioade mai sarace. Perioadele de post accelerau detoxifierea reziduurilor celulelor afectate si moarte, proces denumit autofagie. Inexistenta procesului de autofagie conduce la o imbatranire prematura a organismului.
Postul ocazional se pare ca amplifica activitatea si dezvoltarea anumitor celule, in special a neuronilor. Acest lucru poate parea ciudat, insa ar putea fi explicat din punct de vedere evolutiv, astfel ca in momentul in care proviziile de mancare erau aproape insuficiente, selectia naturala ii favoriza pe cei ale carora memorii si cunostinte deveneau mai agere.
Inca din anul 1946 efectele pozitive ale postului intermitent au fost studiate atat pe animale, cat si pe oameni. In cadrul unei cercetari desfasurate la Universitatea din Chicago s-a descoperit faptul ca in momentul in care animalele nu erau hranite o zi din trei, acest lucru crestea rata de viata a sobolanilor masculi cu 20%, iar a femelelor cu 15%. Un studiu al Universitatii Berkeley, din 2007, a concluzionat ca postul la distanta de o zi poate:
- scadea riscul bolilor cardio-vasculare
- scadea riscul de cancer
- ar putea scadea riscul de diabet (studiile pe oameni nu sunt foarte concludente din cauza perioadei prea scurte pe care s-au desfasurat)
- imbunatati functiile cognitive
- proteja impotriva anumitor efecte ale bolilor Alzheimer sau Parkinson

Cine nu trebuie sa incerce postul intermitent?

Exista anumite categorii carora nu le este recomandat postul intermitent:

- tinerii sub 18 ani
- persoanele care sufera de diabet (cel putin pana se mai intreprind suficience studii)
- femeile insarcinate sau care alapteaza
- cei ce sufera de boli gastrointestinale

Merita sa incercam postul intermitent?

Per total, beneficiile postului intermitent se pare ca au inceput sa convinga tot mai multe persoane macar sa il incerce.
Desi nu va avea efecte benefice pentru orice persoana, exista insa suficiente dovezi care arata ca cei care tin acest tip de post se bucura de beneficiile atat fizice, cat si psihice pe care le aduce, fiindu-le imbunatatit nivelul de energie, de concentrare, dorm mult mai odihnitor si au o senzatie de bine totala sporita.
In concluzie, la fel ca in cazul oricarei alte “diete”, merita testat si analizate efectele sale asupra organismului nostru.