Stim cu totii cat de importanta este prima masa a zilei si cat de esential este sa ii asiguram organismului energie pentru intreaga zi. Micul dejun este cel mai important, atat pentru creier si cat si pentru corp. In general, oamenii se trezesc greu, sunt adormiti, lenesi si se simt lipsiti de orice enegrie. De aceea o masa la prima ora a diminetii, ajuta organismul sa se puna pe picioare si ofera corpului energia de care are nevoie.

De cele mai multe ori ajungem sa sarim peste aceasta masa doar pentru simplul fapt ca nu avem timp sau, mai rau, pentru ca ne-am saturat de celebrul mic dejun: cereale cu lapte, omleta, sandwich si cafea. De aceea m-am gandit sa va impartasesc unele din retetele mele preferate si sanatoase pentru a va aseza cu placere dimineata la masa. Majoritate retetelor sunt inventate sau adaptate de mine, de aici reies titlurile ,, haioase''. Pofta buna!
 
,,Energie cu fructe''

Amestecati 250 g de iaurt organic cu continut redus de grasime  cu diverse fructe, intr-un robot de bucatarie sau daca va plac bucatile mari de fructe amestecati-le intr-un castron incapator.Alegeti patru sau cinci fructe dintre urmatoarele:
  • banane
  • kiwi
  • mango
  • fructe de padure (congelate daca este iarna)
  • pere
  • caise, piersici, nectarine
  • pasta de mere sau fructe uscate in special iarna cand nu avem multe optiuni.
Pasati totul in robotul de bucatarie  si spre finalul operatiunii adaugati seminte (in,floarea soarelui, dovleac) si o lingurita de ulei de seminte presat la rece. Nu uitati sa serviti imediat pentru a evita decolorarea sau oxidarea amestecului.


Musli de ovaz cu fructe
  • 2 linguri de fulgi de ovaz
  • 1 lingurita tarate de ovaz
  • 50 ml lapte degresat incalzit
  • 75g de iaurt cu continut redus de grasime
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingura suc de lamaie
  • jumatate de mar rosu/verde ras cu tot cu coaja
  • 150 g fructe de padure
  • menta
Inmuiati de seara taratele si fulgii de ovaz in laptele incalzit, dimineata, amestecati iaurtul si sucul de lamaie, merele rase si la sfarsit fructele de padure si menta.

Omleta impachetata
  • 3 oua de gaina(daca se poate ecologice)
  • 3 linguri de lapte degresat sau lapte de soia
  • 1 cub unt
  • umplutura:2 linguri muguri de fasole, 1 rosie taiata marunt, jumatate de ardei rosu taiat subtire,2linguri de porumb dulce la conserva)
Bateti ouale si laptele intr-un castron. Incalziti untul intr-o tigaie si turnati amestecul cu ou.Cand este aproape gata presarati umplutura, impachetati omleta si taiati in jumatate pentru a servi.

Fursecuri cu fulgi de ovaz si stafide
  • 500g faina de ovaz granuloasa
  • 250g zahar brun
  • 250 g margarina vegetala( eu o folosesc pe aceea bogata in grasimi Omega3 si 6)
  • 3 oua
  • 50 g stafide
  • 1 esenta vanilie
  • 1 portocala
Faina de ovaz de amesteca cu stafidele si cu un praf de sare. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, coaja rasa si zeama de la portocala, apoi adaugam acesta crema peste amestecul de ovaz. Se adauga si albusurile batute spuma, vanilia si se amesteca totul.

Se formeaza din aluat bulgarasi  care se aseaza in tava pe hartia de copt si se aplatizeaza, punem la cuptor 20 minute si servim impreuna cu o cafea neagra neindulcita.  

Pofta buna!