Lumea fitness-ului este in permanenta evolutie si crestere. Trendurile se tot schimba, preferintele romanilor in materie de sport devin din ce in ce mai specifice si tot mai multe forme de antrenament par a prinde contur si adepti.
Se militeaza de cativa ani intens pentru un stil de viata sanatos. Asta cu certitudine implica si integrarea sportului in rutina saptamanala (daca nu zilnica). Asa cum am spus, trendurile in fitness sunt variate si se pare ca oricine isi poate gasi o forma de a-si antrena muschii si de a arde grasimile care sa se potriveasca atat obiectivelor, cat si stilului de viata.
Sa vedem cam care sunt formele de antrenament dintre care romanii pot alege in anul 2016 si, de ce nu, in urmatorii ani. Unele vor parea mai nonconformiste, iar altele par mai mult o reconectare a mintii la corp.

Trenduri in fitness pe care merita sa le incerci

De la antrenamente mai clasice la forme de sport inedite, acestea sunt optiunile cele mai “tentante” pe care lumea fitness-ului ni le pune la dispozitie.

1. Antrenamentele de conectare cu sinele

Tot mai multe metode de relaxare sau chiar de tratare a depresiei includ conceptul de “mindfulness” printre tehnicile de baza. Mai nou, se pare ca si lumea fitness-ului il incorporeaza cu succes. Asta pentru ca oamenii din ziua de azi cauta sa obtina mai mult decat un corp sexy in urma unui antrenament, ei vor sa isi dezvolte si anumite laturi de autocunoastere si reconectare cu sinele, fie prin tehnici de respiratie, meditatie, afirmare etc.
De fapt, cam orice sport ai face, ideal este sa creezi conexiunea minte-corp.

2. Yoga

In strainatate yoga (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/blog/-3.html) deja a devenit desueta, la noi abia prinde popularitate. Este unul dintre cele mai bune antrenamente pentru intinderi, slabire si tonifiere. O multime de vedete o practica, datorita capacitatilor sale de imbunatatire a nivelului de fitness, formei fizice si beneficiile mentale. Yoga ne ajuta sa ne destindem si sa ne destresam.
Un anumit tip de yoga se pare ca prinde tot mai mult teren, oricat de ciudat ar parea: Naked Yoga, o forma de yoga la care toti cursantii sunt dezbracati.

3. Clasele de stretching

Daca am mentionat yoga, nu se putea sa nu mentionez si clasele de stretching. Odata cu cresterea numarului adeptilor fitness-ului si sportului mai intens, necesitatea unor clase de recuperare a devenit din ce in ce mai crescuta si ea.
Oamenii obisnuiti devin din ce in ce mai puternici, dar si mai rigizi din pacate. Clasele pentru intinderea muschilor (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/blog/-2.html) ne sustin recuperarea fizica, dar si performantele viitoare.

4. Alergarea cu obstacole

Astea sunt tipuri de antrenamente pe care le vezi in general in boot camp-uri, iar in strainatate le poti experimenta chiar si in boutique studiuo-uri. Antrenamentele cardio deja trebuie aduse la un cu totul alt nivel, lumea a inceput deja sa se sature de alergatul pe banda sau de bicicleta eliptica, asa ca era absolut firesc ca noi trenduri sa isi faca aparitia.

5. Alergatul in picioarele goale

Acest trend din fitness a luat deja mare amploare in Statele Unite, iar promotorii acestui stil sustin ca alergatul in picioarele goale este mult mai natural si ca te fereste de accidentari cu mult mai mare usurinta. Se pare ca cei care alearga in picioarele goale lovesc suprafata de alergare intr-un mod mult mai sigur pentru sanatatea articulara.

6. Alergatul cu spatele

Ai crede ca beneficiul principal al alergatului cu spatele e iesirea din rutina. Ei bine, se pare ca alergarea cu spatele arde cu 20% mai multe calorii decat alergarea clasica, iar studiile arata ca acesta mai poate imbunatati postura si ne poate feri de accidentari.
Ai grija totusi sa nu combini alergarea cu spatele cu alergare cu obstacole daca te stii mai neindemanatic :)

7. Clasele de fitness intense

Tuturor ne place ideea de transformare corporala. Uita-te cat de bine prind emisiuni gen “The Biggest Loser”. Clasele extrem de intense de fitness sunt tinute in general de echipe de experti in fitness (insert link catre un antrenor maybe?!) si sunt menite sa te determine sa mentii un stil de viata activ pe termen lung, creand un fel de adictie pentru sport.
Fortarea participantilor sa lucreze la niveluri mult peste cele cu care sunt obisnuiti ar trebui sa reuseasca sa induca aparitia unor noi obiceiuri sanatoase.

8. Alergarea cu precizie

Asta este o alta inovatie in materie de cardio pe banda, este o forma de antrenament pe intervale, creata pentru arderea caloriilor prin echilibrarea vitezei, inclinatiei benzii si perioadei de recuperare. Toate aceste elemente te vor face mai puternic si mai rapid, ca sa nu mai vorbim despre caloriile arse cu mult mai mare eficienta, atat in timpul antrenamentului, cat si dupa incheierea acestuia.

9. Antrenamentul HIIT

Poate ca antrenamentul HIIT (antrenamentul pe intervale de intensitate crescuta) iti suna cunoscut, insa multi sportivi il practica deja de foarte multi ani. De exemplu, jucatorii de baschet au facut intotdeauna “drill-uri” sinucigase, jucatorii de fotbal fac alergari pe scari, iar ciclistii, inotatorii si alergatorii au practicat intotdeauna antrenamente pe intervale. Culturistii si powerlifterii au facut superseturi. Toate acestea sunt exemple de antrenamente HIIT.
Motivul pentru care este atat de bine cotat acest tip de antrenament este ca e o form de antrenament versatil, eficient si eficace, taxand atat sistemul aerob cat si cel anaerob, imbunatatind anduranta, dezvoltand masa musculara si forta, toate in acelasi timp. HIIT-ul creeaza acel renumit efect de ardere a grasimilor de dupa incheierea antrenamentului (EPOC). Asa arzi mai multa grasime si mai multe calorii, prin accelerarea metabolismul si la 48 de ore dupa rutina de antrenare.
Un studiu citat in Journal of Obesity din anul 2012 a aratat ca 27 de minute de antrenamente HIIT, practicate de 3 ori pe saptamana, ofera aceeasi imbunatatire aeroba si anaeroba precum 5 sesiuni de antrenament cardio la intensitate moderata pe o durata de 60 de minute.

10. Aqua cycling

Despre aqua cycling sau aqua gym (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/blog/beneficiile-antrenamentelor-aqua-gym-si-unde-il-poti-practica.html) am vorbit si noi. Este un antrenament usor pentru articulatii si extrem de eficient pentru arderea caloriilor in timp ce te distrezi maxim!

11. Exercitiile de tip foam rolling

In momentul in care ne antrenam la intensitati crescute, cu greutati mari, importanta pregatirii tesuturilor pentru exercitii este cruciala atat pentru performanta, cat si pentru recuperare. Cheia este maximizarea amplitudinii miscarii, imbunatatirea performantei si reducerea durerilor.