Sursele miturilor

Cu toţii încercăm să ne informăm prima dată, despre orice subiect ar fi vorba, prin intermediul prietenilor sau grupului de la birou cu care ieşim în pauza de ţigară. Acest lucru nu e tocmai recomandat când vine vorba de corpul tău. Chiar şi sfaturile unei persoane bine intenţionate îţi pot face rău sau te pot face să stagnezi în atingerea obiectivelor tale de fitness. Aşadar astăzi discutăm despre cele mai întâlnite mituri în materie de nutriţie şi fitness şi cum stau lucrurile de fapt.


Mitul nr 1. Dacă nu te antrenezi până transpiri nu lucrezi destul de greu


A transpira nu este neapărat un indicator al efortului. Transpiraţia este modul corpului de a se răci. Este posibil să arzi un număr mare de calorii fără să transpiri. Încearcă să faci o plimbare sau un antrenament cu greutăţi mici, şi aceste modalităţi pot fi la fel de eficiente fără ca tu să transpiri.

Mitul nr 2. Exerciţiile la aparate sunt cele mai indicate pentru că execuţi mişcarea corect de fiecare dată

Cu toate că la prima vedere pare că un aparat îţi pune corpul automat în poziţia corectă şi practic te obligă sa faci exerciţiile respectând elementele de siguranţă, acest lucru se întâmplă doar dacă este ajustat pentru înălţimea şi greutatea ta. Dacă nu ai un antrenor sau pe cineva care să ştie care este setarea potrivită pentru tine, poţi face la fel de multe greşeli de formă şi funcţionalitate şi riscul să te accidentezi lucrând la un aparat este la fel de mare ca atunci când lucrezi cu greutăţi libere sau orice fel de antrenament care nu implică aparate.

Mitul nr 3. Poţi simţi diferit durerea in timp ce te antrenezi.


Nu ar trebui să simţi durere în timp ce efectuezi exerciţii de fitness, iar dacă doare, ori o faci greşit, ori deja ai o leziune. Cât despre “ trecerea peste durere” medicii şi experiţii în fitness nu o recomandă. Ei spun că dacă doare trebuie să te opreşti, să te odihneşti, apoi vezi dacă durerea trece. Daca nu se opreşte de la sine după ce ai făcut o pauză, este cazul să consulţi un doctor.
Mulţi oameni folosesc durerea musculară ca indicator pentru cât de bun este antrenamentul. Totuşi durerea musculară nu poate fi un indicator valid deoarece este cauzată de întinderi mici in fibrele musculare sau de schimbarea programului de lucru prea des.  Durerea resimţită după fiecare antrenament este un semn că nu îi dai corpului timp suficient să se recupereze.
Pentru a preveni durerea ar trebui să te încălzeşti înainte de fiecare antrenament şi să faci streching  după.

Mitul nr 4. Antrenamentul cu greutăţi îmi va creşte masa musculară?        
             
Unele femei evită antrenamentul cu greutăţi deoarece nu vor să crească volumul muscular. Acest lucru nu este recomandat deoarece antrenamentul de putere este un element critic în menţinerea unei greutăţi sănătoase şi a unui corp puternic. Femeile nu cresc în volum datorită antrenamentului  cu greutăţi, deoarece nu au hormonii necesari pentru a dezvolta masă musculară masivă. Chiar şi bărbaţii trebuie să muncească din greu, să îşi adapteze alimentaţia acestui scop şi să adauge o serie de suplimente regimului lor pentru a obţine  creştere musculară.

Mitul nr 5.  Pentru a pierde în greutate trebuie să fac ore de cardio şi să tai din calorii?

Alimentaţia hipocalorică însoţită de exerciţii  cardio nu reprezintă un program complet pentru arderea grăsimii. Ai putea să arzi lumânarea la ambele capete aşa. A. Dacă îţi restricţionezi caloriile la un nivel sub BMR (rata metabolismului bazal), metabolismul încetineşte şi forţează corpul să intri în modul de stocare a grăsimilor. Majoritatea femeilor nu ar trebui să consume mai puţin de 1200 -1300 calorii pe zi şi majoritatea bărbaţilor în jur de 1700-1800 calorii pe zi. B. Dacă faci doar cardio nu îţi defineşti musculatura, şi vei elimina mai multă apă decât grăsime. Cea mai sigură cale de a arde grăsime permanent, chiar şi în stare de repaos, este activarea fibrelor musculare prin antrenamentele cu greutăţi. 0.5 kg de muşchi arde de la 20 până la 100 de calorii pe zi, pe când 0.5 kg de grăsime arde doar 8 calorii pe zi.

Mitul nr 6. Dieta este de ajuns pentru a susţine pierderea în greutate

Acest lucru poate fi sau nu adevărat în funcţie de ce tip de dietă ţii şi de modul în care vrei să slăbeşti. Dacă ţii o dietă drastică, de la care te aştepţi la rezultate vizibile într-un timp scurt, lipsa antrenamentului va înlesni efectul de yo-yo de după încetarea dietei. Pe de cealaltă parte nu este recomandat nici să faci antrenament în timpul unei diete drastice, deoarece epuizezi resursele corpului foarte tare şi îl vei forţa să intre în stare catabolică. (va consuma mai întâi din ţesutul muscular şi organele interne înainte de a face apel la grăsime, care este considerată de către corp resursa cea mai preţioasă de energie şi este tratată ca atare). Ritmul sănătos de a da jos kilogramele dacă ai o dietă doar uşor hipocalorică, complexă şi variată şi  antrenament de 3-4 ori pe săptămână este de 4-5 kg pe lună. Această cifră poate fi varia spre 6-7 kg în cazul persoanelor care au o greutate cu mult peste greutatea lor normală. Primele kilograme de grăsime se dau jos mult mai uşor decât ultimele.

În ce priveşte modul în care vrei să slăbeşti, dacă nu îţi doreşti celulită şi vergeturi (în cazul femeilor) şi piele lăsată, atunci dieta nu este de ajuns pentru a pierde în greutate. Sportul va tonifia musculatură şi va reda elasticitate pielii, astfel încât la finalul programului după ce vei fi slăbit câte kilograme ţi-ai dorit vei avea şi un corp de care să fii mândru/ă. Acest aspect este de cele mai multe ori neglijat fie din dorinţa de a slăbi rapid şi fără efort, fie din lipsa timpului. Corpul unei persoane care a dat jos 20 kg doar prin dietă poate părea cu 20 – 30 de ani mai în vârstă. Cât de sigur/ă eşti că asta îşi doreşti?

Mitul nr 7. Nu există timp potrivit pentru antrenament


Dacă faci sport  pentru a fi sănătos sau pentru a ţine greutatea sub control, nu contează când o faci atât timp cât o faci. Dar dacă eşti atlet şi cauţi cele mai bune rezultate alege după -amiezile când temperatura corpului este cea mai mare, de pe tot parcursul zilei. Muşchii sunt încălziţi, timpul de reactivare este bun şi puterea este la nivel maxim.

Mitul nr 8. În zilele fără antrenament dacă bei shake proteic te vei îngrăşa

Chiar dacă bei shake de proteine în zilele în care nu faci exerciţii este în regulă, atât timp cât ţii cont de acest aport caloric şi păstrezi aportul caloric total în limitele metabolismului tău. Excesul de calorii determină luarea în greutate. Este înţelept să bei 1-2 shake-uri de proteine pe zi (chiar şi în zilele libere) pentru a încuraja un echilibru între nitrogen şi aminoacizi. Făcând asta o să te recuperezi mai repede şi o să îţi îmbunătăţeşti antrenamentul.

Mitul nr 9. Exista exerciţii pentru creşterea masei musculare şi exerciţii pentru a căpăta tonus muscular

Potrivit acestui mit unele exerciţii doar tonifică musculatură, fără ca aceasta să crească în volum. Acest concept este greşit. Cu toate că mişcările compuse sunt cele mai bune pentru masa musculară şi exerciţiile izolate pot fi la fel de eficiente. Creşterea musculară este indusă dacă muşchiul este forţat cu 75% mai mult faţă de capacitatea sa maximă într-un exerciţiu. În cuvinte mai simple un muşchi creşte dacă este suprasolicitat. Avantajul exerciţiilor izolatoare este că se lucrează doar muşchiul ales. Aşa cum sugerează şi numele, se izolează un muşchi specific. Un dezavantaj este că nu poţi folosi greutăţi mari în mişcări compuse, dar asta se datorează faptului că într-o mişcare compusă se solicită mai multe încheieturi şi grupe musculare.

Mitul nr 10. Dacă fac multe abdomene în fiecare zi ard grăsimea de pe talie

Acesta este încă un mit comun. Ţine minte că nu există nici un mod de a arde ţesutul adipos dintr-o singură parte a corpului. Făcând doar abdomene în fiecare zi, nu vei arde grăsimea de pe talie. Ţesutul adipos nu poate fi redus decât pe întregul corp. Aceast lucru poate fi realizat consumând mai puţine calorii decât arzi. Dacă vrei “pătrăţele” va trebui să ajustezi aportul de calorii, să faci regulat aerobic şi antrenament cu  greutăţi. Antrenamentul cu greutăţi te va ajuta la accelerarea metabolismului. Din păcate grăsimea din jurul taliei este cea mai dificil de pierdut. Abdomenele şi alte exerciţii pentru abdomen îţi vor face abdomentul tare dar dacă nu înlături stratul adipos “pătrăţelele” nu se vor vedea.

Mitul nr 11. Poţi mânca orice atât timp cât faci sport

Antrenamentul şi dieta sunt două aspecte diferite. Pentru a dezvolta masă musculară şi a rămâne slab trebuie să te şi antrenezi şi să şi urmezi o dietă potrivită. Dacă vrei să acoperi o dietă deficitară prin exerciţiu, vei fi dezamăgit de rezultate. Ar trebui să ai o dietă sănătoasă pentru a oferi corpului energia necesară pentru exerciţiu şi recuperare. Cel mai bun mod pentru a obţine rezultate este să ai un echilibru între o dietă sănătoasă şi antrenament. Bineînţeles poţi avea o zi pe săptămână în care să trişezi cu dieta, dar doar dacă ai grijă la cantitate. Chiar dacă vrei să dezvolţi masă musculară sau să pierzi ţesut adipos ar trebui să urmezi regulile de bază în nutriţie.

Mitul nr 12. Dacă consumi alimente cu un nivel ridicat de zahăr, te încarci cu energie înainte de antrenament

Zaharurile simple ca zaharoza (se găsesc în alimentele care conţin zahăr şi făină albă, orez alb şa)  nu trebuie descompuse de enzime pentru a fi folosite pentru energie, precum carbohidraţii complecşi (carbohidraţi însoţiţi de fibre care se găsesc cel mai adesea în fructe). Aşadar ele provoacă o eliberare rapidă a insulinei, hormon care reglează zahărul din sânge. Problema este că introducerea rapidă a unui influx de zahăr în organism cauzează eliberarea insulinei într-o cantitate mai mare decât necesarul, pentru metabolizarea zahărului. Ca urmare nivelul zahărului din sânge scade la un nivel sub cel pe care îl aveai înainte să consumi carbohidraţii simpli, ceea ce te face mai epuizat decât ai fi fost în mod obişnuit. Prin urmare corpul tău este nevoit să intre în rezervele de glicogen pentru a corecta dezechilibrul. Pentru a te asigura că ai destulă energie pentru antrenament mănâncă alimente nutritive cu un indice glicemic mic.

Mitul nr 13. Dacă nu te antrenezi muşchii se vor transforma în grăsime

Un alt mit comun este că o rutină de fitness obişnuită transformă grăsimea în muşchi şi dacă renunţi la antrenamente muşchii se vor transforma în grăsime. Ambele afirmaţii sunt false, muşchii şi grăsimea sunt două tipuri diferite de ţesut. Este imposibilă convertirea unuia în celălalt tip de ţesut. Este adevărat că dacă te întorci la obiceiul de a mânca mult şi nesănătos, o perioadă prelungită fără exerciţii poate duce la pierderea masei musculare. Ce se întamplă în această perioadă este de fapt  încetinirea metabolismului şi scăderea masei musculare lucru care dă aparenţa că muschii se transformă în grăsime. Cât despre transformarea grăsimii în muşchi, este un proces de asemenea imposibil. Putem pierde grăsime prin antrenament, dietă şi aerobic.  

Mitul nr 14. Restricţionând numărul de mese este cel mai bun mod să pierzi în greutate

Fals. Făcând asta atragi mai multe probleme. Când sari peste mese corpul începe să stocheze mai multă grăsime ca măsură de protecţie şi în acelaşi timp reduce enzimele care ard grăsimi. Astfel după o perioada vei lua şi  mai mult în greutate. Cel mai bun mod să menţii o greutate sănătoasă este să ai 5-6 mese pe zi, să mănânci încet, să  mesteci mâncarea bine şi să bei multă apă.

Acum că ştii adevărul despre aceste mituri populare, nu te mai lăsa păcălit data viitoare când îţi vor spune prietenii despre ultimul moft în materie de fitness. Cu cât înveţi mai repede adevărul despre antrenament şi nutriţie cu atât mai aproape eşti să  obţii rezultatele dorite.

Valentin Vasile este un prestigios antrenor personal cu peste 12 ani de experienţă în fitness şi nutriţie. De-a lungul anilor s-a remarcat datorită dăruirii cu care îşi face meseria, astfel fiind antrenorul mai multor vedete şi al managerilor de top. În prezent este specialistul în nutriţie a mai multor publicaţii şi portaluri de renume, susţine seminarii de fitness şi nutriţie, este antrenor personal în cadrul World Class Downtown şi scrie pe blogul său - www.valentinvasile.ro, unde puteţi găsi recomandările acestuia cu privire la slăbire, creştere musculară, un program de fitness eficient sau un stil de viaţă sănătos.