Te intrebi ce exercitii si ce programe noi sa mai încerci? Îti propun o noua provocare: CrossFit.

Mai intai trebuie sa stii ca nu este un program usor. Este pur si simplu un program hard-core. Combinatia de exercitii luate din programul de antrenament al unui halterofil, gimnast, atlet si alte cateva tipuri de exercitii care nu pot fi incadrate in nicio categorie cum ar fi urcatul pe sfoara sau trasul cauciucului, combinate si lucrate in sistem circuit la intensitate maxima fac din acest program o provocare pentru oricine.

Vrei sa treci la un nou nivel al rezistentei tale fizice sau vrei sa-ti modifici compozitia corporala intr-un mod agresiv si dramatic? Crezi ca ai rezistenta si forta? Incearca acest program prin care te vei testa si vedea rezultate mai repede decat credeai ca le poti avea.


Sala de fitness redefinita.
Practic o sala ideala de CrossFit are bare olimpice, funii atarnate de tavan, bare fixe si cadre pentru tractiuni, greutati, saci, discuri pentru genoflexiuni. Nu seamana cu o sala de fitness obisnuita, ci mai degraba cu o sala de haltere combinata cu o sala de culturism si una de gimnastica. Nu are aparate, oglinzi, nu are benzi de alergare, poate doar cateva aparate de rowing, inele atarnate de tavan si atat. Daca esti adeptul mersului pe banda, eventual cu tv si internet, atunci aceasta sala nu va fi pe gustul tau.
Dar, in orice sala de fitness poti gasit o bara olimpica, discuri si o bara de tractiuni sau poti folosi greutatea propriului corp, asa ca, oricand poti incerca acest program.

Program intensiv.
Trebuie sa stii de la inceput ca este un program controversat. Intensitatea si epuizarea fac parte din acest program de fiecare data cand il vei face. Nu exista compromisuri. Poti sau nu poti face. Te vei descoperi si iti vei descoperi limitele corpului. Sportivii de elita, trupele speciale sau armata folosesc acest gen de antrenament pentru pregatire, de aceea trebuie sa-ti alegi cu grija exercitiile. Trebuie sa tii cont de grupele tale musculare mai puternice sau mai slabe, sa folosesti cam 55% din greutatea corpului ca si incarcatura. Sportivii de performanta de asemeni folosesc acest program pentru pregatirea lor fizica si specifica sportului pe care il practica.

Slabire, tonifiere, masa musculara.
Indiferent care sunt obiectivele tale cu acest program le vei atinge mult mai repede. Cu siguranta vei pierde in greutate datorita consumului de calorii, intensitatii si epuizarii musculare. Binenteles trebuie sa ai o alimentatie corespunzatoare.
Datorita numarului de repetari pana la epuizare vei obtine tonifierea dorita. Vrei sa-ti cresti masa musculara? Nimic mai simplu: reduci numarul de repetari si cresti incarcatura.

Un program din ce in ce mai apreciat.

CrossFit are din ce in ce mai multi adepti deoarece:

1. De la simplu la complex.
   Pleaca de la exercitii de baza simple: flotari, genoflexiuni, tractiuni, sarituri, abdomene combinate in diferite variatii. De aici in functie de pregatirea fizica si de obiective exercitiile devin mai complexe.

2. Intensitate
   Orice tip de exercitii ai combina nu ar trebuie sa depasesti 20 de minute.

3. Durata
   Totul este contratimp. Iti fixezi un numar de repetari si iti notezi in cat timp ai terminat. Urmatorul circuit trebuie sa fie mai bun decat primul astfel incat tot timpul esti motivat sa-ti intreci timpul pe care-l scoti.

4. Varietate
  Niciodata nu te vei plictisi. Tot timpul poti adauga noi exercitii si provoca corpul la noi provocari astfel incat il vei suprinde si vei produce modificari mult mai repede.

5. Aparate de fitness
  Nu ai nevoie de clasicele aparate. Il poti pune in aplicare oriunde si oricand.

6. Neconventional
  Nu se incadreaza in anumite standarde. Poti folosi roti de tractor la fel de bine cum poti folosi un kettelbell sau o bara. Il poti face impreuna cu familia sau cu un coleg la birou.

7. Mix de miscari
 Dinamica corpului in miscare se va imbunatati datorita varitatii de miscari implicate in exercitii. Vei intelege ca nu poti ridica o greutatede jos fara sa ai spatele drept si 900 in articulatii.

Concret:
Un program pentru reducerea tesutului adipsos:
Burpees                                        20 Repetari
Flotari                                           10 Repetari
Genoflexiuni cu bratele ridicate       50 Repetari

Un program pentru tonifiere, dar care nu substituie pierderea tesutului adipos:
Tractiuni la bara fixa                     10 Repetari
Flotari                                          20 Repetari
Fandari cu pasire                          20 de pasi
Abdomene                                   30 de repetari

Un program pentru cresterea masei musculare:
Impins din culcat cu bara 70% din 1RM.     5 Repetari
Ramat din aplecat            50% din 1 RM.   8 repetari

Succes!