In ultima vreme am putut observa cum metodele de relaxare sunt din ce in ce mai cautate, iar in acest context yoga a devenit una dintre formele de activitate fizica extrem de promovate. Am scris si noi despre beneficii practicarii de yoga in contextul adultilor cu probleme posturale sau cu o nevoie acuta de calmare a corpului si mintii. De data asta incercam sa o scoatem din zona in care a fost incadrata si sa vedem cum s-ar plia programele de yoga si intr-o scoala, de ce ar fi potrivita si copiilor.
Scolile, indiferent ca sunt ele de stat sau private, hulite sau laudate, au ca principal scop sa asigure copiilor aproprierea cunostintelor academice de baza precum citirea, scrierea, stiintele naturii sau matematica. Dar oare nu ar fi extrem de util sa se incerce si gasirea unor metode de dezvoltare a unor relatii cu tinerii de aceeasi varsta si chiar cu profesorii?
Dar despre abilitatile necesare pentru a face fata unor situatii stresante atat in sala de clasa cat si acasa? In strainatate deja multe scoli publice isi indreapta atentia spre beneficiile pe care le poate avea yoga la scoala atat din punct de vedere fizic cat si mental.
Un studiu al Centrelor pentru Controlul Bolilor (Centers of Disease Control) a descoperit faptul ca este in crestere numarul elevilor care sunt implicati in gasti infractionale, al celor care sunt afectati emotional de destramarea familiei, al victimelor saraciei care ii conduce spre un drum plin de crime violente si multe alte aspecte negative. Multi dintre acesti copii nu primesc sprijinul familei si prietenilor si profesorii au simtit ca orietarea catre yoga pentru a-i ajuta pe tineri atat mental cat si fizic ar putea fi de bun augur.
Cum poate yoga sa ii ajute pe copii si pe tineri?
Yoga poate fi folosita in scoala ca o metoda de imbunatatire a functionarii comportamentale si academice. Cateva aspecte ale practicarii de yoga, posturile fizice, tehnicile de respiratie si meditatia sunt incorporate in programele de yoga din scoli. Acestea permit elevilor de orice varsta sa invete abilitatile necesare pentru a face fata situatiilor stresante, fie ca vorbim de o lucrare la matematica, de pierderea unui prieten apropiat, de relocarea jobului parintilor sau de decesul unui membru al familiei. Posturile fizice ajuta la eliberarea tensiunii din corp dar si la promovarea unui stil de viata sanatos si fit.
Tehnicile de respiratie permit elevilor sa invete cum sa isi regleze emotiile. Cu alte cuvinte, acesti tineri invata cum sa nu reactioneze in situatii stresante in baza emotiilor si stresului.
S-a descoperit ca aceste tehnici simple ajuta la reducerea stresului si tensiunii, ajuta la eliberarea de energie in exces, dar si a oboselii, intaresc atentia copiilor si imbunatatesc global calitatea vietii.
Program de yoga de succes intr-o scoala din Anglia
O noua scoala din Hebden Bridge invata copiii cum sa foloseasca tehnicile de yoga si meditatie. Comunitatea din Wet Yorkshire, renumita pentru abordarea creativa si progresista, a considerat ca ar fi foarte utile sesiuni de meditatie zilnica, clase de yoga de dimineata si pranzuri bazate pe legume si proteine de calitate.
Mai mult decat atat, modelul educational unic – care nu implica existenta unui director de scoala - presupune luarea unor decizii in mod democratic in fiecare zi de miercuri la o intalnire in cadrul careia sunt ascultate atat vocile copiilor cat si ale angajatilor scolii.
Totusi, oricat de libera ar fi gandirea in cadrul scolii, clasele de yoga si meditatie nu sunt optionale, la fel ca si invatarea prin mai multe metode, care incurajeaza crearea de conexiuni intre teorie si practica, intre mai multe subiecte. Un exemplu ar fi zaharul. Acesta va fi studiat din perspectiva mai multor discipline, inclusiv stiintific (ce contine si ce efecte are asupra sistemului digestiv), istorie (negotul cu sclavi), muzica (muzical scavilor si conexiunile cu alte genuri muzicale gen rock, soul, gospel, jazz sau R&B).
Ideea unei scoli progresiste ar trebui sa se ocupe nu numai de dezvoltarea potentialului academic al copiilor ci si al celui uman, atat al profesorilor, cat si al elevilor.
Vom mai discuta despre beneficiile pe care le poate aduce practicarea de yoga chiar si de catre copii pentru ca Occidentul deja vede aceasta forma de miscare ca fiind o metoda grozava de educare si modelare pozitiva a tinerilor.