In momentul in care te antrenezi si ai un stil de viata activ in mod regulat, e posibil sa observi cum incepi sa te simti mai putin stresat, anxietatea parca scade si parca ai o stare generala mai buna si esti mai fericit, nu?
Nu e numai o coincidenta!
Studiile au aratat ca exista o legatura directa intre exercitiile fizice si starea noastra de bine, iar asta se intampla din mai multe motive.
Hai sa vedem cateva motive pentru care sportul ne face mai fericiti.
Sportul elibereaza „substantele fericirii” in creier
Daca nu ai auzit niciodata de “dopamina”, aceasta este o substanta din creier cu rol de neurotransmitator care este necesar pentru a putea resimti sentimente precum placere si fericire.
Partea trista legata de aceasta substanta a fericirii este ca odata cu procesul de imbatranire incepem sa pierdem constant din rezervele de dopamina. Asta este si motivul pentru care trebuie permanent sa cautam diverse experiente care elibereaza dopamina sau care necesita secretare acesteia pentru a le indeplini. Si nimic nu sustine productia de dopamina in creier mai bine decat sportul.
Deci ideea este clara. Practica sport cat mai des si lasa substantele fericirii sa-ti inunte creierul si simturile! :)
Te ajuta sa te destresezi
Nu numai ca un antrenament intens te ajuta sa te eliberezi de griji prin toti porii, dar fitness-ul practicat in mod regulat te poate ajuta sa te destresezi pe termen lung.
Explicatia pentru asta ar fi aceea ca in momentul in care faci sport iti expui corpul la o anumita forma scazuta de stres prin cresterea pulsului si prin generarea de modificari hormonale. Atunci cand facem sport, corpul nostru arde hormonul stresului, cortizolul. Prea mult stres si niveluri prea ridicate de cortizol iti vor creste emotii precum anxietatea sau nervozitatea, in timp ce-ti vor scadea motivatia si functiile sistemului imunitar.
Expune-te acestui tip de stres suficient si corpul tau va dezvolta imunitate. In cele din urma el isi va imbunatati si capacitatea de a face fata celorlalti factori stresori ai vietii.
Mai putin stres echivaleaza cu o viata mai sanatoasa si fericita.
Sportul iti ofera mai multa energie
Poate ca asta pare un beneficiu destul de greu de crezut avand in vedere ca tocmai asta facem prin sport, consumam energie. Pe langa asta, de cate ori nu ne simtim mult prea obositi pentru a face un antrenament de orice fel si renuntam pur si simplu la idee pentru ca nu ne incredem in capacitatile acestuia de revergorare.
Studiile incearca sa ne arate ca e bine sa tragem de noi si sa ne straduim sa participam macar la o clasa mai simpla. Poate ai auzit si tu vorba: un antrenament prost este cel pe care nu l-ai facut.
Fitness-ul poate fi mai bun pentru cresterea energiei chiar si decat stimulentele mai clasice.
Cercetatorii in psihologia sportului de la Universitatea din Georgia ne sfatuiesc ca atunci cand suntem obositi si inactivi din punct de vedere fizic sa ne straduim totusi sa facem macar un antrenament scurt.
Oricat de paradoxal ar parea, sportul ne da mai multa energie si combate oboseala.
Iar in momentul in care ai mai multa energie pentru a face mai multe lucruri care iti fac placere – gen sa te joci cu copiii, sa iesi in parc, chiar sa iesi in oras cu prietenii – cu siguranta iti vei creste satisfactia totala a vietii.
Fitness-ul scade anxietatea
Studiile recente asupra legaturii dintre exercitiile fizice si persoanele care sufera de anxietate au aratat ca acestia pot beneficia realmente de pe urma efectelor de calmare si imbunatatire a starii de spirit pe care sportul le ofera, beneficii similare cu cele pe care le ofera medicamentele si terapia prin conversatie.
Doctorii Universitatii din Arizona chiar sustin ca sportul pare a functiona mai bine decat metodele de relaxare, meditatie, educatie pentru stres si terapie prin muzica pentru combaterea anxietatii.
Sportul poate combate depresia
Se estimeaza ca 1 din 10 adulti sufera de o anumita forma de depresie si probabil ca si mai multe cazuri nu sunt inca depistate. Decat sa ne indreptam catre medicamente antidepresive care vin cu o multime de efecte secundare la pachet, mai bine incercam sa ne cream un antrenament de fitness pentru a combate tristetile periodice sau care par a se fi permanentizat.
Studiile asupra soarecilor indica faptul exercitiile fizice mimeaza efectele antidepresivelor asupra creierului – si exista tot mai multe dovezi ca acelasi lucru se aplica si asupra oamenilor.
Odata ce vei incorpora sportul in rutina saptamanala, vei observa ca in momentul in care faci o pauza mai lunga incepi sa simti cum iti scade motivatia cam pentru orice.
Sportul combate insomnia
Traim intr-o era a nesomnului. Cel putin eu si cativa prieteni clar ne plangem permanent din cauza asta. Am remarcat insa ca in momentul in care fac un antrenament seara parca reusesc sa dorm ceva mai bine. Asta daca nu ma antrenez prea tarziu, lucru care ma mai mentine activa cateva ore.
Studiile arata ca persoanele care fac sport regulat isi imbunatatesc calitatea somnului in mod semnificativ. Un somn mai bun inseamna o calitate a vietii crescuta, iar asta va inseamna ca iti vei recapata dorinta de a face mai multe lucruri distractive sau utile.
Fara indoiala ca si asta te va face fericit.
Sportul imbunatateste increderea in sine si sentimentul de implinire
Pe langa imbunatatirea energiei, activitatea fizica le confera oamenilor un sentiment de implinire in atingerea obiectivelor de fitness. De asemenea, sportul ne ajuta sa ne atingem obiectivele legate de felul in care ne dorim sa aratam ceea ce ne va face sa ne simtim mandri de noi.
In plus, mai exista in anumite situatii si latura sociala de care ne bucuram in cadrul unor clase de sau cursuri de fitness, care la randul lor ne vor face sa ne simtim impliniti si fericiti.
Sportul are si efecte negative
Ma simteam obligata sa expun si latura negativa a sportului. Acesta poate contribui la o stare de nefericire in situatia in care devii dependent de sport. Ca raspuns la activitatea sportiva, corpul va elibera substante chimice care stimuleaza zona de recompensa a creierului si asta te-ar putea face sa dezvolti o adictie fata de emotiile placute pe care aceste substante chimice ti le confera.
Poate asta n-ar fi atat de rau numai ca pe multi i-ar putea determina sa faca sport chiar si in conditiile in care deja s-au accidetat, sufera de supraantrenament sau chiar exista riscul unui infarct.
In concluzie, practicat cu masura si intr-un mod inteligent, fitness-ul ne face mai relaxati, mai fericiti si mai productivi.
Ca incepator, ideal ar fi sa soliciti servicii unui antrenor personal care sa te ghideze in crearea unui program de antrenament personalizat. Iar daca esti antrenor personal, sfatul meu este sa urmezi un Curs de Antrenor Personal (http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/scoala/curs-autorizat-de-formare-antrenor-personal) pentru ca sfaturile date dupa ureche pot face mai mult rau decat bine.