Organismul nostru functioneaza diferit nu numai pe parcursul unei zile, ci si in relatie cu modificarile de clima, lumina sau temperatura din fiecare anotimp. Glandele endocrine secreta hormonii responsabili de succesiunea somn-veghe, apetit, productia de caldura, transpiratie, capacitatea de munca si rezistenta la effort.

Este recomandat sa respectam ritmul metabolismului si sa adaptam dieta zilnica cerintelor corpului, folosindu-ne de alimentele de sezon pentru a satisface de proteine, glucide si lipide, dar mai ales pe cel de vitamine, minerale si fitonutrienti-elementele cheie pentru sanatate.



PRIMAVARA



Primavara este cel mai potrivit moment din an pentru a va recapata tonusul, buna dispozitie si forma fizica, eforturile pe care le presupune o cura de slabire vor fi minime iar rezultatele maxime.

Cresterea temperaturii exterioare si prelungirea perioadei de lumina din zi au o influenta pozitiva asupra creierului si sistemului nervos. Caldura inhiba centrul nervos al foamei, iar schimbarea anotimpului si trezirea naturii la viata creeaza un stres pozitiv reflectat in nevoia de a face miscare in aer liber. In plus bucuria si starea de usoara excitatie reduc mancatul compulsiv, atat de prezent in timpul iernii.

Profitati de legumele si fructele de sezon, care reincarca organismul cu mineralele si vitaminele de care au nevoie. Asociate cu o buna hidratare si cu un consum redus de zahar, sare si carne rosie, ajuta la ameliorarea constipatiei, imbunatatirea calitatii pielii si pierderea surplusului de kilograme.

Ajutati-va organismul sa fie in forma si sa elimine toxinele consumand cantitati mari de apa si ceai verde cu proprietati antioxidante.

CUMPARATURI PENTRU PRIMAVARA

1. TOATE VERDETURILE SI CRUDITATILE pe care le gasiti in piata: spanac, salata verde, stevie, loboda, urzici-sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten (precursor de vitaminaA), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu) fibre si fitonutrienti antioxidanti, cu efecte benefice pentru organism.

  • Usturoiul si ceapa verde au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale, scad colesterolul si presiunea sangvina, au efect antioxidant (de neutralizare a radicalilor liberi) si de crestere a imunitatii.
  • Spanacul si urzicile contin doze mari de fier si trebuie asociate cu substante acide (otet, zeama de lamaie), sau carne, care cresc absortia si biodiponibilitatea fierului non-hemic (vegetal). Spanacul poate fi consumat proaspat, ca salata, cand pastreaza intact aportul de vitamina C.
  • Mararul si patrunjelul pot fi folosite nu pe post de condimente, ci de alimente: descoperiti salata de patrunjel (tabuleh) din bucataria libaneza ssi faceti sosuri de rosii cu foarte mult marar pentru carne sau legume. Sunt bogate in vitamina C, fibre, fier si antioxidanti, au proprietati diuretice si detoxifiante. MARARUL AMELIOREAZA CELULITA SI POATE INLOCUI SAREA IN MANCARE.

2. MAZAREA NOUA este o sursa de proteine vegetale, vitamina C, potasiu, fibre, vitamine din grupul B si fier. Cu cat este mai proaspata, cu atat este mai frageda si mai dulce, asa ca mancati-o cruda sau fiarta cateva minute in putina apa.

3. FASOLEA VERDE este foarte saraca in calorii si contine mult betacaroten (provitamina A), acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fier si calciu. Aportul mare de fibre solubile si insolubile o face extrem de eficienta pentru stimularea tranzitului intestinal. Este leguma cel mai usor de digerat si datorita efectelor ei benefice poate fi folosita cu succes in cura de slabire sau pentru detoxifiere.

4. SPARANGHELUL, chiar daca este un produs putin utilizat in bucataria romaneasca, are reale proprietati diuretice si laxative, iar asparagina, subtanta activa din structura lui, stimuleaza regenerarea celulelor din organism.

5 VARZA este un reputat agent antiinflamator, amelioreaza simptomele ulcerului si gastritelor, care recidiveaza frecvent primavara. Previne retentia de apa, combate constipatia si stimuleaza sistemul imunitar prin continutul bogat de antioxidanti (vitamina C, betacaroten), fier, vitamine din grupul B si fibre.

6 CAPSUNILE- datorita continutului crescut de minerale (fier, potasiu, fosfor, calciu) si oligoelemente (zinc, iod, sulf) au proprietati tonice.

7 CIRESELE sunt diuretice, laxative si contin pectine, fibre solubile care scad colesterolul sangvin si amelioreaza constipatia. Flavonoidele antioxidante din compozitia lor au proprietati antiinflamatorii de aceea ciresele sunt eficiente impotriva gutei, durerilor articulare si sindromului premenstrual. Atentie la ciresele de iunie, au un continut crescut de zahar de aceea sunt foarte dulci.

8 PRODUSELE LACTATE degresate si iaurtul probiotic. Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, capra sau oaie are cea mai inalta valoare nutritiva, deci profitati si consumati in aceasta perioada cas, urda, lapte, iaurt, lapte batut, branza proaspata. Sunt bogate in calciu, vitamina A si D, minerale si proteine cu inalta valoare biologica.

9 CARNEA DE MIEL este o carne fina, savuroasa si usor de digerat, care nu da alergii. Grasimea ovinelor contine acid linoleic cu efect benefic, de prevenire a aterosclerozei- in consecinta, carnea de miel este de preferat celei de vita.

10 PESTELE ALB DE ORICE FEL- este un aliment cu multiple valente dietetice, usor de digerat si foarte nutritiv, datorita continutului bogat de proteine de calitatea I , vitamine si minerale.

11 OUL contine proteine etalon, vitamine liposolubile A, D si E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) si oligoelemente. Are continut caloric scazut si proprietati anorexigene, adica inhiba eficient foamea cu doar 80 de calorii.





VARA



Vara este momentul ca mancarea sa nu mai constituie o prioritate- caldura de afara provoaca indigestie doar la pronuntarea cuvintelor de genul carne, sosuri, prajeli si apare nevoia de produse racoritoare, parfumate care sa hidrateze.

Aveti grija sa consumati multe lichide, protejati-va pielea de soare, iar din punct de vedere alimentar multumiti-va cu preparate simple, adica legume si fructe proaspete, produse lactate degresate si carne alba (pui, peste, curcan). Din cauza caldurii digestia este mai lenta si mai greoaie prin urmare evitati grasimile, prajelile, branzeturile fermentate , mezelurile, carnea rosie, produsele fainoase (paste, oua) cu exces de sosuri, dulciurile elaborate cu multa crema, produsele de patiserie.

CUMPARATURI PENTRU VARA

1 ROSIILE contin potasiu, vitamina C, fibre si sunt cea mai bogata sursa naturala de licopen, un fitonutrient care protejeaza pielea de imbatranire si de actiunea nociva a razelor ultraviolete. Nu lasati sa treaca nici o zi de vara fara sa mancati rosii.

2 DOVLECEII- cu 94% apa, sunt saraci in calorii, dar bogati in acid folic, vitamina C, potasiu si betacaroten (provitamina A). Ajuta la slabit si la eliminarea retentiei de apa din tesuturi, au actiune antioxidanta si de mentinere a sanatatii pielii si mucoaselor.

3 CASTRAVETELE este bogat in apa si extrem de sarac in calorii, fiind leguma potrivita pentru rehidratare si racorire pe timpul verii.

4 ARDEIUL GRAS indiferent de culoare este o sursa excelenta de vitamina C, vitamine din grupul B (B6 si acid folic), potasiu, magneziu, fier si calciu. Este bogat in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul, antioxidanti si steroli vegetali cu efect benefic asupra sanatatii.

5 VINETELE sunt bogate in fibre si antioxidanti si sarace in calorii, cu conditia sa nu fie prajite sau amestecate cu mult ulei. Datorita texturii spongioase pot absorbi o cantitate mare de grasime, de aceea consumati-le in tocanite, la cuptor sau coapte la gratar cu zeama de lamaie si foarte putin ulei.

6 CAISELE, PIERSICILE SI NECTARINELE isi datoreaza culoarea portocalie cantitatii mari de betacaroten, contin vitamina E fiind singurele produse neuleioase care au vitamine liposolubile. Sunt fructe cu un continut caloric redus si cu indice glicemic mic, zaharul din compozitia lor se absoarbe lent si de aceea pot fi folosite in cura de slabire.

7 PEPENELE GALBEN SAU ROSU este constituit in proportie de 95% apa, fiind un aliment hidratant si racoritor pentru sezonul de vara. O felie de pepene galben (150g) furnizeaza 2500 micrograme de betacaroten, adica intreaga doza zilnica necesara, dar si alte bioflavonoide si fitonutrienti benefici. In pepenele rosu, pe langa provitamina A, gasim si licopen, un pigment cu efect antioxidant si de protectie a pielii impotriva actiunii razelor ultraviolete. Atentie la cantitatea de pepene pe care o consumati, limitati-va la 1-2 felii/zi daca aveti probleme cu silueta sau folositi-l pe post de gustare, neasociat cu alte alimente.

8 FRUCTELE DE PADURE- zmeura, mure, fragi, afine-sunt extrem de bogate in antioxidanti cu proprietati tonice, antibacteriene, anticanceroase si de combatere a imbatranirii. Continutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic si fibre le recomanda pentru mentinerea siluetei, prevenirea constipatiei si a retentiei de lichide. Fructele de padure au un aport caloric redus, iar cantitatea mare de antioxidanti si bioflavonoide din structura lor le transforma din alimente in adevarate medicamente.

9 IERBURILE AROMATICE- faceti un obicei din a inlocui sarea din mancare cu condimente naturale: rozmarin, cimbru, oregano, patrunjel, marar, usturoi, ceapa, hrean etc. Acestea dau aroma si savoare superioara alimentelor, stimuleaza digestia si previn retentia de lichide pe care sarea o poate induce temporar.

10 ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN consumat crud si in cantitate redusa asigura aportul de vitamina E, un antioxidant cu rol esential in protectia celulelor impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi.

11 INGHETATA- este desertul cel mai sigur pentru silueta si gustarea ideala pentru vacanta. Portia corecta este de 1-2 cupe fara sosuri si toppinguri suplimentare sau o inghetata pe bat/ la cornet.



TOAMNA



Abundenta de fructe si legume din aceasta perioada nu este intamplatoare si trebuie profitat la maxim de ea, pentru ca organismul are nevoie sa intre in iarna in forma cea mai buna. Este momentul ideal pentru mancarurile si salatele de legume, pentru o cura de struguri sau de produse probiotice care sa restabilesca echilibrul intestinal.

CUMPARATURI PENTRU TOAMNA

1 LEGUMELE DIN FAMILIA CRUCIFERE: varza, conopida, broccoli si gulii. Bogate in vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu, fibre si cu continut caloric scazut sunt ideale atat pentru cei care au probleme cu silueta, cat si in prevenirea diferitelor forme de cancer.

2 GOGOSARII, ardeii capia si ardeii grasi, indiferent de culoare, sunt saraci in calorii dar au un continut crescut de vitamina C si provitamina A.

3 PRAZUL este o leguma cu un continut mare de fibre, atat solubile (pectine) cat si insolubile (celuloza). Fibrele solubile dau o consistenta gelatinoasa preparatelor cu praz si reduc absortia intestinala de zahar si colesterol. Fibrele insolubile amelioreaza constipatia dar pot provoca indigestie si balonare la persoanele cu sensibilitate digestiva.

4 SFECLA ROSIE este o leguma bogata in oligoelemente (zinc, fluor, seleniu, mangan) dar si in potasiu, magneziu, fier, fibre si acid folic. Se recomanda ca sfecla sa fie coapta la cuptor, intreaga, cu tot cu coaja, decat fiarta in apa.

5 DOVLEACUL este o sursa bogata de betacaroten, fier, zinc, potasiu si fibre cu efect antioxidant, anticancerigen si de scadere a tensiunii arteriale.

6 STRUGURII efectul diuretic si depurativ, tonusul si energia pe care le confera efectul lor, ameliorarea dispozitiei si a calitatii somnului fac din struguri produsul vedeta al toamnei.

7 PRUNELE sunt bogate in potasiu, magneziu, calciu, fier, iar continutul crescut de fibre le confera proprietati laxative.

8 PERELE au un indice glicemic mic si desi sunt dulci, zaharul pe care il contin se absoarbe treptat in sange. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile si insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri si previn aparitia poftelor alimentare si a senzatiei de foame.

9 GUTUIA este un fruct putin caloric cu proprietati gelifiante datorita continutului mare de pectina, o fibra solubila. Consumata pe post de gustare tine stomacul plin pentru mult timp, impiedica senzatia de foame si pofta de dulciuri, este bogata in vitamina C.

10 MERELE sunt fructele sanatatii, au putine calorii si sunt bogate in fibre solubile, potasiu si flavonoide antioxidante.

11 NUCILE desi sunt hipercalorice, reprezinta o sursa pretioasa de acizi grasi mono si polisaturati benefici pentru sanatate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale si fibre.

12 CURCANUL- carnea de curcan are cel mai scazut continut de grasime si de calorii dintre toate tipurile de carne, abunda in vitamine din grupul B, minerale (zinc, fier, cupru, seleniu) si triptofan, un aminoacid esential responsabil cu starea de bine.





IARNA



Chiar daca iarna purtati haine mai groase care pot acoperi micile modificari ale siluetei, chiar daca perioada sarbatorilor de iarna este bogata in ispite culinare, chiar daca stati in fata televizorului nepermis de multe ore, nu exista scuze reale pentru o alimentatie excesiva si dezechilibrata.

CUMPARATURI PENTRU IARNA

1 CURCANUL carnea de curcan este campioana la categoria alimente pentru slabit.

2 PESTELE GRAS (somon, ton, macrou, sardine) este sursa principala de acizi grasi polinesaturati, pe care organismul nu ii poate sintetiza si trebuie adusi prin alimentatie. Tot in pestele gras gasim cantitati mari de vitamina D, calciu, fier, seleniu, zinc, iod, cu rol benefic asupra metabolismului energetic si de crestere a capacitatii de adaptare la frig.

3 FRUCTELE DE SEZON – kiwi, bananele, grepfrutul roz, ananasul,sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si apa, alturi de cantitati mari de fitonutrienti, substante de origine vegetala cu actiune benefica asupra sanatatii. Atentie, fructele sunt dulci, contin fructoza ( un glucid simplu, similar zaharului) si trebuie consumate in cantitati moderate, in prima parte a zilei, deoarece dupa ora 18 metabolismul incetineste si surplusul de carbohidrati risca sa fie transformat in grasime de depozit.

Ananasul proaspat, pe langa vitamina C si fibre, contine bromelina, o enzima care dizolva proteinele din carne si le fac mai usor de digerat. Deci ananasul este desertul perfect dupa mesele copioase, foarte des intalnite in aceasta perioada a anului.

4 SEMINTELE de floarea soarelui sau dovleac si fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale) consumate in cantitati mici asigura necesarul de vitamina E cu actiune antioxidanta, de protectie a pielii si celulelor impotriva actiunii radicalilor liberi si de stimulare a imunitatii organismului.

5 FASOLEA BOABE SI MAZAREA- fasolea este cea mai valoroasa sursa de proteine vegetale, contine calciu, fier si fibre solubile care scad colesterolul din sange.

6 CIUPERCILE sunt sarace in calorii si bogate in proteine, putand fi consumate inclusiv de persoanele care au probleme cu greutatea.

7 MORCOVUL -alaturi de ardei gras, reprezinta sursa vegetala de betacaroten, un precursor al vitaminei A.

8 LEGUMELE CONGELATE SAU IN CONSERVA- prin conservare se pastreaza toate calitatiler nutritive ale legumelor proaspete cu exceptia vitaminei C, care este distrusa prin incalzire. Alegeti variantele fara adaos de zahar, conservanti sau ulei si cu continut de sare cat mai redus.

9 SUCUL DE ROSII si bulionul trebuie sa fie prezente in majoritatea mancarurilor de iarna pentru ca sunt bogate in licopen (protejeaza pielea de frig), au un continut caloric nesemnificativ fata de ulei si dau un gust placut. Proteinele din carne sunt mai usor de digerat atunci cand sunt gatite in mediu umed (cu sos), iar aciditatea rosiilor creste absorbtia fierului din alimente.