Mâncăm ca să trăim, sau trăim ca să mâncăm? Departe de retorica acestui cunoscut dicton, tipul de trai cotidian face ca farfuriile cu diametru sub 25 cm. sau mesele cu fel unic fără desert sau nestropite cu nimic să pară desuete. Mai mult decât atât, discuțiile circumscrise dieteticii se rezumă de multe ori la aspectele cantitative și mai puțin la cele calitative culminând cu jenante exemple de dive care ar fi în stare să jure pe toate stelele de pe cer că au slăbit mâncând doar un anume baton de slăbit nicidecum că s-ar fi înfometat.  Exemplele de succese prin înfometare pot continua, dar ce spun fiziologii, biochimiștii și medicii ?

O persoană de 70 kg. (greutate stabilită prin convenție internațională) consumă  în condiții stabile (22°C de confort termic, și culcat la orizontală) pentru necesități fiziologice cca. 1 kilocalorie/1 kg. corp / 1 oră rezultând deci 1680 kcal. pe 24 de ore.

Spunând necesități fiziologice să nu ne gândim doar la excreție, ci să adăugăm și reglarea termică, respirația, circulația, digestia și toate cele ce ne mențin în viață din zona fiziologiei umane. Deci, pe scurt, o persoană are această necesitate de calorii pentru întreținerea viului acestă valoare poartă numele de metabolism bazal. La aceasta se mai adaugă și alte necesități cum ar fi: necesitățile de creștere și dezvoltare la organismele în creștere și dezvoltare, necesități ce decurg din activități profesionale sau sociale, activități sportive cu diferite niveluri de performanță, nu putem neglija nici eforturile pe care le depune organismul împotriva agresiunilor de tot felul la care este supus, etc.

Iată de ce atunci când ne propunem să tăiem din aportul caloric diurn nu trebuie să scădem sub valoarea metabolismului bazal, altfel riscăm să prejudiciem buna funcționare a întregului sistem. De ce totuși se apelează la înfometare? cu siguranță are efecte mai rapide și atât. Să ne gândim la valorile crescute ale glicemiei și la răspunsul insulinic de rigoare de după aceste perioade de înfometare când se revine la mese bogate. Să ne mai gândim și la faptul că o bună parte din hormonii endogeni au ca vector de transport o formă de grăsime, dar mai ales să ne gândim că toată activitatea neuronală este mare consumatoare de glucide și că tulburările de comportament sunt frecvente în rândurile celor ce recurg la aceste metode.

Ne pricepem de minune să ne calculăm leasing-ul pentru mașină sau minutele incluse sau nu ale abonamentului de telefon, dar când este vorba de un minimal calcul caloric valoros pentru sănătate preferăm să ne însușim diete prefabricate ale vreunui guru atoateștiutor sau, și mai rău, obscure pastile, poțiuni care mai de care cu nume mai exotic. Stabilirea catitativă a nutrienților confomă cu vârsta, sexul, tipul de metabolism, starea de sănătate, nivelul de angajament fizic și mental diurn nu este un exercițiu dificil, el vine să contribuie la ordonarea și ecologizarea stilului de viață.

Când cineva vă va întreba: și cât timp să mănânc în felul acesta? În urma unei discuții despre dietă, să fiți convinși că acesta nu are de gând să își creeze un modus vivendi permanent și totul a fost în van.