Efecte benefice ale consumului de cafea!

  Beneficiile cafelei sunt dezbatute de lumea medicala de ani de zile. Desi mai exista si critici ai acestei bauturi extrem de populare, tot mai multe studii sustin ca aceasta nu reprezinta numai apa cu cofeina, ci un adevarat izvor de beneficii pentru organism.

  Cat de sanatoasa este cafeaua? Ce beneficii reale aduce sanatatii in afara de faptul ca ne mai ofera o doza de energie la nevoie? In acest articol as vrea sa discutam care sunt beneficiile pe care cafeaua le aduce sanatatii dar si cata cafea este indicat sa consumam zilnic.

  Care sunt ingredientele active ale cafelei?
   Desi cu totii stim ca ingredientul de baza al cafelei este cofeina, aceasta nu reprezinta unicul motiv pentru care cafeaua merita bauta.
  Alte ingrediente pe care le contine cafeaua sunt:
•    tanina
•    acid citric
•    acid clorogenic
•    tianina
•    xantina
•    spermidina
•    gaiacol
•    acetaldehida
•    spermina
•    putrescine

  Cercetatorii au descoperit multe alte substante naturale in boabele de cafea, care furnizeaza efecte benefice pentru inima si creier. Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi.

  Ce nutrienti contine o ceasca de cafea?
•    11% din doza zilnica de vitamina B2 (n.r. riboflavina)
•    6% din doza zilnica de vitamina B5
•    3% din doza zilnica de mangan si potasiu
•    2% din doza zilnica de magneziu si niacina.

  Care sunt beneficiile consumului de cafea?

  Un studiu realizat in Japonia a relevat faptul ca persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea simpla pe zi isi reduc riscul dezvoltarii hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu pana la 20%.
  Bautorii de cafea primesc zilnic o doza importanta de antioxidanti, crom si magneziu, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie in sange, ajutand organismul sa dozeze in mod corect secretia de insulina.
  Dar sa trecem la beneficiile mai specifice ale cafelei.

     1.  Cafeaua poate preveni si combate depresia
   Un studiu realizat de institutul National de sanatate din SUA a descoperit faptul ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma niciodata cafea.
  Partea interesanta este ca acest efect nu a putut fi observat si in cazul altor bauturi ce contineau cofeina, asadar, responsabili erau de fapt antioxidantii din boabele de cafea.

     2.  Cafeaua creste capacitatile creierului
 Practic, cafeaua ne face mai destepti.
  Cafeina din cafea face ca bautorii sa simta cum le creste nivelul de energie si le scade simtitor starea de oboseala (in cazul majoritatii cel putin).

  Cafeina este un stimulant care este cea mai comuna si cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Multiple studii au aratat ca aceasta imbunatateste multe aspecte ale functionarii creierului precum memoria, vigilenta sau timpul de reactie.

  Dupa ce consumam cafea, cafeina este absorbita de fluxul sanguin, iar de acolo calatoreste spre creier. Cand acest lucru se intampla, creste nivelul altor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina si norepinefrina, ceea ce conduce la cresterea activitatii neuronilor.

   3.   Cafeaua reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II
Conform science Daily, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip ii (diabetul zaharat).

  Motivul pentru acest efect inca nu a fost descoperit insa explicatia pare a fi in efectul de inhibare a raspunsului precoce al glucozei si insulinei pe care acidul clorogenic il are.

   4.  Cafeaua ajuta la reglarea activitatii hepatice
Hepatita si boala ficatului gras sunt unele dintre cele mai comune afectiuni care ne pot lovi ficatul. Unele afectiuni pot conduce chiar si la instaurarea cirozei hepatice, situatie in care celulele ficatului sunt distruse iar tesutul normal si functional al ficatului este inlocuit de tesut cicatricial care nu poate indeplini functiile de baza ale ficatului. Functii care, trebuie subliniat, ca sunt multiple.

  Studiile au demonstrat ca unul dintre principalii aparatori ai ficatului impotriva cirozei este cafeaua. Persoanele care beau 4 sau mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au un risc cu pana la 80% mai mic de a se imbolnavi de ciroza.

     5.  Cafeaua reduce riscul imbolnavirii de Parkinson si alzheimer
  Exista suficiente dovezi stiintifice care atesta eficienta cafelei in prevenirea incidentei bolilor neurodegenerative. Un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea au cu 60% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de alzheimer si dementa, iar o alta cercetare in domeniu sustine ca aceasta bautura reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.

  Cofeina este din nou cea raspunzatoare pentru acest efect, conform neurocercetatorului Chuanhai Cao, reprezentant al Universitatii din Florida de sud, care sustine ca o doza suficienta de cofeina in organism inhiba secretia unei proteine numite beta-amiloid, care se acumuleaza la nivelul celulelor cerebrale ale celor care sufera de alzheimer. Odata cu inaintarea in varsta, proteina devine tot mai dificil de metabolizat. Excesul de beta-amiloid deterioreaza celulele creierului, de aceea cofeina este utila in eliminarea lui.

   6.  Cafeaua reduce intensitatea durerii
  Poate ca deja ai remarcat acest efect in momentul in care te durea capul si parca ai simtit cum durerea este redusa in momentul in care ai baut cafea.

  De la aceasta simpla durere de cap pana la cele de oase sau musculare, cafeaua pare a sa le atenueze prin faptul ca stimuleaza productia de serotonina si dopamina.

    7.  Cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele
  Probabil unul dintre cele mai importante beneficii ale cafelei este acela de a diminua riscul de dezvoltare a carcinomului cu celule bazale, cel mai comun tip de cancer cutanat.

  Conform unui studiu din anul 2012, efectuat de spitalul de Femei din Brigham si Harvard Medical school, si-a anuntat rezultatele culese de pe urma unei cercetari extinse pe o perioada de 20 de ani, asupra unui esantion de 112,897 de barbati si femei.

  Concluziile studiului au aratat ca persoanele care beau minimum 3 cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispuse cancerului cutanat, in raport cu persoanele care nu consuma deloc bauturi cofeinizate.

    8.  Cafeaua ne poate ajuta sa slabim
  Pe langa efectele semnificative asupra starii noastre de sanatate, cafeina mai joaca un rol extrem de important si in procesul de slabire.
  Ea produce o stimulare rapida a secretiei biliare, deschide canalele biliare si duce la eliminarea toxinelor. Pentru a beneficia de aceste virtuti ale cafelei este bine sa o beti fara indulcitori si fara lapte sau frisca. totodata, bauta inainte de masa, cafeaua neagra inhiba pofta de mancare.

    9.  Ofera beneficii in privinta aspectului pielii reducand celulita
   Daca pana acum am vorbit despre beneficiile consumului de cafea, sa vorbim si despre efectele pozitive pe care le are cafeaua la nivel extern.

  Zatul din cafea, mai exact, este cel responsabil pentru efectele benefice usor de observat la nivelul pielii. aceste reprezinta un ingredient adesea utilizat in exfolierea pielii, insa poate fi folosit si alaturi de un ou pentru crearea unei masti de ten si bust.

  Cofeina ajuta la tonifierea si cresterea fermitatii pielii si din acest motiv este atat de folosita si ca ingredient de baza in produsele anticelulitice.

  Dar daca bem cafea decofeinizata? Beneficiem de aceleasi efecte?
  Vestea buna este ca Da! Cafeaua ramane o bautura sanatoasa si daca este decofeinizata. De altfel, oamenii de stiinta sustin ca o concentratie prea mare de cofeina poate conduce la deshidratare si la cresterea starii de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate sa aduca mai multe deservicii organismului, decat beneficii.