Ce este un antrenor personal?
             Din punct de vedere teoretic, antrenorul personal reprezintă acea persoană care, în urma unor cursuri de specialitate, a obţinut o diplomă (sau atestat)  recunoscută,  atât  de către autorităţile naţionale din  domeniul educaţiei, cercetării şi formării profesionale, cât şi  de către anumite entităţi general recunoscute şi acceptate în industria fitness-ului.
             Strict legislativ, în România nu există meseria sau specializarea  de antrenor personal în fitness, echivalentul acestui concept fiind cel de Instructor de fitness, cod COR 3423.02,  această realitate neafectând, după părerea mea, imaginea în expansiune a acestui concept oarecum exotic.
             Fiind relativ nou în această industrie a fitness-ului, în calitate de profesionist,  nu am putut să nu constat lipsa de informare a practicanţilor de mişcare, vis-a-vis de ce este, ce nu este, ce poate şi ce nu poate să facă  antrenorul personal. Aşadar, având în vedere această constatare, m-am decis să aduc puţină lumină în această chestiune.
             Din punctul meu de vedere, un antrenor personal de valoare  trebuie în primul rând să posede anumite calităţi personale care să-l facă compatibil cu această meserie:
-    O percepţie fină  a societăţii actuale;
-    Un grad ridicat de înţelegere al interacţiunilor umane;
-    Capacitate ridicată de relaţionare cu cei din jurul lui;
-    O mare putere de convingere, etc.

•    Puterea exemplului
           Nu poţi fi  un bun antrenor personal dacă nu te oferi tu ca şi exemplu pentru cei din jurul tău, şi asta zi de zi, 24 de ore din 24. Din păcate, aici nu se poate aplica zicala: "să faci ce spune popa, nu ce face". Capacitatea de bun psiholog reprezintă cheia succesului în atingerea obiectivelor cu persoanele pe care le antrenăm. Motivaţia şi nevoia de motivare continuă fiind punctul nevralgic al relaţionării în acest context. Vrem, nu vrem, în primul rând antrenorul personal îşi vinde propria imagine, care bineinţeles se doreşte a fi impecabilă.
         Pentru a reliefa complexitatea acestei meserii, voi prezenta mai jos câteva din obligaţiile antrenorului personal:
-      Să îşi cunoască bine clientul prin întocmirea anamnezei (completarea fişei personale);
-      Să testeze pentru început calităţile fizice, de forţă, rezistenţă, coordonare, control şi voinţă ale clientului;
-    Să întocmească un program de antrenament specific atingerii obiectivelor reale, ţinând cont de informaţiile din anamneză;
-    Să câştige increderea clientului;
-    Să asigure siguranţa necesară desfăşurării în bune condiţii a antrenamentului;
-    Să fie consecvent şi strict în programul de antrenament;
-    Să fie un exemplu de urmat (fizic, psihic şi moral);
-    Să fie un orator bun şi să vină mereu cu dovezi ştiintifice în susţinerea explicaţiilor vis-a-vis de metodele de antrenament;
-    Să ţină minte sau să realizeze un jurnal de antrenament;
-    Să ţină cont de starea fizică şi psihică de moment a clientului;
-     Să colaboreze cu specialişti din domenii care au legatură cu scopul propus (nutriţionişti, ortopezi, kinetoterapeuţi, etc.);
-     Să nu lase motivele personale să-i afecteze antrenamentele, etc.
   
         Dacă ar trebui să evităm varianta romanţată a mitului antrenorului personal, conform căreia acesta, în mod automat trebuie să fie veşnic binedispus, atotştiutor, plin de bani  şi obligatoriu scump în ceea ce priveşte serviciile oferite, am putea spune că acesta este, la fel ca ceilalţi, un actor al vieţii de zi cu zi, cu zile bune şi mai puţin bune.
          De ce să apelezi la un antrenor personal?
          Este una din întrebările cele mai frecvente şi de bun simţ  care apare  în momentul în care,  unui  potenţial client,  i se oferă posibilitatea  de a apela la serviciile acestuia. Răspunsul, dacă ar trebui să simplificăm la maxim ar fi acesta: este un profesionist care te va ajuta în atingerea obiectivului propus, în cel mai scurt timp posibil, în siguranţă maximă şi cu eficienţă ridicată. Trebuie spus aici că siguranţa fizică a clientului reprezintă prioritatea numărul 1 pentru orice antrenor personal profesionist. De asemenea, acesta reprezintă suportul motivaţional necesar atingerii obiectivului propus, în acest context cunoscându-se cazuri de foşti sportivi de performanţă care au apelat la un antrenor personal.
          De ce poate fi considerat uneori prea scump?
          Să fim sinceri! Nu oricine îşi poate permite un antrenor personal. Costurile totale necesare scopului propus pot părea  într-adevăr uşor ridicate. Trebuie înţeles de la început că, a apela la un antrenor personal înseamnă a apela la un profesionist în adevarul sens al cuvântului, beneficiile acestui fapt fiind rezultatele pe care se scontează. Fără teama de a exagera, pot spune că beneficiile unui astfel de parteneriat sunt cu mult peste costurile materiale implicate: siguranţă fizică, echilibru fizic şi emoţional, frumuseţe estetică, stimă de sine crescută, depăşirea propriilor limite şi, nu în ultimul rând, sănătate.
      Se pare că acest nou nivel al serviciilor în industria fitness-ului din România, cel al antrenorului personal,  este într-o continuă expansiune,  această constatare fiind reflexia unei societăţi evoluate. Privită la nivel de individ, această abordare poate fi perceputa, de ce nu, ca un standard ridicat de educaţie,  ceea ce nu face decât să ne bucure.