Cred ca nu mai vin cu vreo noutate daca spun ca legumele si fructele sunt sanatoase, pline de nutrienti si ca este recomandat sa reprezinte o mare parte din alimentatia zilnica. Totusi stiu ca inca mai exista nelamuriri legate de calitatea variantelor congelate. Sunt ele la fel de nutritive ca si cele proaspete sau isi pierd din calitati odata inghetate? Sa exploram impreuna.

Cum sunt obtinute fructele si legumele congelate

Pe parcursul transportului, produsele proaspete sunt depozitate in general in spatii racoroase, cu temperatura controlata si mai sunt si tratate chimic pentru a nu se strica.
Fructele si legumele care urmeaza sa fie congelate sunt culese in general cand ating punctul maxim de coacere, etapa in care de altfel contin cei mai multi nutrienti. Odata culese, legumele sunt spalate, oparite, taiate, congelate si impachetate in numai cateva ore. Fructele nu prea trec prin procesul de oparire pentru a nu li se schimba textura. In schimb, ele pot fi tratate cu acid ascorbic (o forma de vitamina C) sau li se poate adauga chiar zahar pentru prevenirea deteriorarii.
Nu sunt adaugate in general substante chimice inainte de congelare.

Sunt sanatoase fructele si legumele congelate?

Un studiu recent al universitatii din Georgia, desfasurat pe opt fructe si legume (afine, capsuni, broccoli, fasole verde, spanac, conopida, porumb si mazare verde), in variantele proaspete si congelate, a aratat ca, in timp, produsele congelate pot deveni chiar mai nutritive.
Variantele proaspete au fost analizate in ziua in care au fost cumparate din magazin, iar cele congelate dupa ce au stat cinci zile depozitate intr-un frigider. S-a constatat ca anumite substante nutritive s-au degradat dupa cinci zile. Trebuie mentionat din start faptul ca produsele proaspete isi pierd din nutrienti chiar si inainte de a fi cumparate, mai ales ca pana ajung pe raftul magazinelor acestea sunt culese cu 3 pana la cateva saptamani inainte. Ba chiar produse precum merele si perele pot fi depozitate chiar si 12 luni inainte de a ajunge sa fie vandute.

Partea interesanta apare atunci cand au analizat legumele si fructele congelate. Se pare ca s-a descoperit ca unele dintre ele aveau un nivel mai ridicat de vitamina A, C si folati, decat cele care au stat cinci zile pe rafturile din magazin. Studiul a fost gandit pentru a testa fructele si legumele din punctul de vedere al unei game variate de consumatori, astfel ca produsele proaspete si cele congelate au fost cumparate din magazine diferite.

Anumite vitamine se pierd pe parcursul congelarii

La modul general, congelarea produselor ajuta la retentia continutului de nutrienti din fructe si legume. Insa , o parte dintre acestia pot incepe sa se descompuna dupa ce produsele congelate au fost depozitate pentru mai mult de un an.
O parte dintre nutrienti sunt pierduti si prin procesul de oparire, cea mai mare parte de fapt.
Oparirea are loc inainte de congelare si implica introducerea produsului in apa fiarta pentru cateva minute. Astfel sunt anihilate bacteriile si se previne pierderea aromei, culorii si texturii. Din pacate, o connsecinta negativa este aceea ca sunt pierduti partial si nutrienti precum vitamine B si vitamina C. in cazul fructelor nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca, asa cum am mentionat anterior, ele nu trec prin procesul de oparire.
Dozele de nutrienti care se pierd pot varia, in functie de tipul de leguma si timpul petrecut in apa oparita. In medie, se pierd cam 50% din nutrienti.
Un studiui (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856402000486) a descoperita faptul ca oparirea poate reduce antioxidantii solubili in apa din mazare cu pana la 30% si din spanac cu pana la 50%. insa nivelurile raman constante pe timpul depozitarii la -20° C.
Totusi, exista si alte studii  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11982434 ) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155377/ ) care sugereaza faptul ca produsele congelate pot retine activitatea antioxidanta in ciuda pierderii acelor vitamine hidrosolubile.

Legumele si fructele: mai sanatoase proaspete sau congelate

Dar sa ajungem totusi la o concluzie, daca trebuie sa ne facem griji ca legumele si fructele congelate nu sunt la fel de sanatoase ca si cele proaspete.
Rezultatele studiilor care au comparat continutul de nutrienti din variantele congelate si cele proaspete au aratat ca acesta poate varia usor. Asta se intampla si pentru ca nu toate studiile sunt realizate in aceleasi conditii. Unele pun in discutie produsele proaspete abia culese, ceea ce inlatura din ecuatie efectele timpului de depozitare si transport, in timp ce alte studii folosesc produsele din magazine.
Mai mult, diferentele intre felul in care sunt procesate si metodele de masurare pot influenta si ele rezultatele.

Concluzia este ca, in general, toate dovezile conduc spre ideea ca fructele si legumele prezerveaza valorile nutritive, iar continutul de vitamine si minerale este similar intre variantele proaspete si cele congelate.
Mai mult, sustinand consumul de legume si fructe congelate se pare ca determina persoanele care nu le agreeaza foarte mult, sa le integreze mai des in alimentatie, ceea ce poate conduce la cresterea consumului de nutrienti precum vitamina D si calciu.
Nivelurile de vitamina A, carotenoide, vitamine E, minerale si fibre sunt similare in produsele proaspete si cele congelate.
Asadar, practic, ar trebui sa ne bucuram de ambele optiuni si sa nu ne mai facem griji ca daca alegem optiunile congelate, riscam sa nu consumam aceiasi nutrienti.
Legumele si fructele congelate sunt o alternativa versatila si uneori chiar mai avantajoasa ca pret decat cele proaspete.