In articolul de astazi vorbim despre l-carnitina, o substanta pusa adesea in legatura cu procesul de slabire. Vom incerca sa ne lamurim daca efectele asupra arderii grasimii corporale sunt reale si sa aflam daca beneficiile sale nu le depasesc pe cele atat de intens vehiculate.
Acetyl l-carnitina si carnitina tartrat - beneficii
Acetyl l-carnitina este una dintre multiplele forme de carnitina care se regasesc in organismul uman, ceea ce o face un aminoacid neesential. Carnitinele transporta anumiti acizi grasi catre mitocondrie pentru a fi folositi drept combustibil. Acestea conduc in afara organismului si reziduurile rezultate in urmate acestui proces.
Intr-un organism sanatos, rinichii regleaza nivelurile de carnitina, orice surplus fiind excretat de aceste organe. Daca insa prin dieta nu ne asiguram necesarul, atunci rinichii lucreaza pentru a o mentine pe cea deja existenta in organism.
Anumite persoane prezinta un deficit de carnitina, fie din cauze genetice, fie produs de administrarea anuimtor medicamente, ceea ce conduce la scaderea procesarii anumitor nutrienti in organism.
Multiplele forme de carnitina indeplinesc diferite functii in organism, astfel unele vegheaza asupra sanatatii cardiace, pe cand altele asupra metabolismului grasimii si sanatatii neurologice. Exista voci care sustin ca aminoacidul carnitina poate avea si efect antiaging , ba chiar ar putea juca un rol in preventia unor afectiuni precum Alzheimerul. Studiile arata ca Acetyl l-carnitina poate aduce beneficii persoanelor care nu au ajuns intr-un stadiu avansat de Alzheimer, insa in cazurile severe nu prea mai poate avea efect.
Cum functioneaza acetyl l-carnitina in organism?
Fara acetyl l-carnitina, mitocondria nu poate absorbi si metaboliza acizii grasi. Acesta este si motivul pentru care carnitina este promovata ca supliment de slabit.
Carnitina si-a castigat renumele de arzator de grasimi dar si energizant intrucat prin cresterea nivelurilor de carnitina din muschi este sprijinita folosirea grasimilor drept combustibil.
Efectele directe vor fi imbunatatirea performantei fizice, economisirea depozitelor de glicogenul, incetinierea secretiei de acid lactic si imbunatatirea raspunsului hormonal metabolic.
Omega-3 si carnitina pentru slabit
In combinatie cu Omega-3, carnitina tartrat are un efect si mai puternic de slabire, dat fiind faptul ca acizii grasi imbunatatesc sanatatea fiecarei celule din organism. Daca straturile de grasime ale celulei sunt alcatuite din Omega-3, atunci celula va fi mai sanatoasa, va deveni mai sensibila la insulina si astfel carnitina va fi trasnsportata mai eficient catre muschi pentru a-si indeplini „misiunile”.
Un studiu publicat in Annals of Nutrition and Metabolism a aratat ca o combinatie de carnitina, Omega-3 si polifenoli scade nivelurile de lipide din sange si conduce la o productie de energie celulara mai buna, procese ce conduc pe cale naturala la slabire.
Omega-3, polifenoli si carnitina pentru scaderea trigliceridelor
Printre efectele benefice pe care l-carnitina le are se nuara si imbunatatirea indicatorilor de colesterol, scaderea trigliceridelor si glicemiei.
Genele care imbunatatesc arderea grasimilor din organism sunt activate, astfel creandu-se un profil metabolic mai bun.
Polifenolii fac casa buna cu o combinatie de carnitina si acizi grasi Omega-3 datorita efectului lor antioxidant, care ajuta la combaterea stresului oxidativ, responsabil pentru problemele de inima si imflamatia in organism.
Carnitina reduce grasimea viscerala
Grasimea viscerala este tipul de grasime de care am ajuns cu totii sa ne temem. Este o forma de grasime de care scapam cu greu si odata ce se dezvolta, poate cauza foarte multe probleme de sanatate. Ea reprezinta de fapt grasimea din jurul abdomenului si ne afecteaza ficatul, inima, chiar si muschii.
Prin eliminarea trigliceridelor si lipoproteinelor cu densitate mica din sistem, carnitina ne ajuta sa mai ardem si din grasimea viscerala, scazand si riscul instaurarii aterosclerozei.
Cat despre cealalta forma de carnitina, acetyl l-carnitina, se poate vorbi despre tratarea anumitor boli neurodegenerative precum distimia (o forma usoara de depresie), deficitul de atentie si tulburarea hiperkinetica (ADHD), Alzheimer si bolile neurodegenerative asociate cirozei si tulburarilor obsesiv-compulsive (OCD).
Carnitina reface organismul dupa efort si imbunatateste rezistenta fizica
Un studiu amplu a descoperit ca, cel putin in cazul persoanelor cu anumite probleme de sanatate, carnitina poate avea efecte benefice asupra performantei atletice.
Iar un studiu din Journal of Physiology  sugereaza faptul ca o combinatie de carnitina si carbohidrati ne-ar putea imbunatati performanta fizica.
Efectele se observa insa daca suplimentul este consumat pe o perioada mai lunga de timp. In anumite studii, nici macar dupa 3 luni nu s-au observat imbunatatiri, insa dupa 6 luni deja statisticile aratau altfel.
In plus, carnitina nu se acumuleaza, nu se "incarca" in muschi (asa cum mai auzim ca se intampla cu suplimentele de creatina) decat atunci cand este acompaniata de concentratii ridicate de insulina, Acest lucru poate reprezenta si o explicatie pentru care studiile anterioare nu au reusit sa ajunga la concluzii valide. Nu este insa necesar sa consumam carbohidrati pentru cresterea nivelului de insulina, ci este suficient sa o administram in conbinatie cu acizi grasi Omega-3 in raport de 5 la 1.
Carnitina sustine recuperarea musculara
Suplimentele de carnitina vor accelera atat recuperarea musculara de scurta durata cat si cea de lunga durata necesare dupa antrenamentele intense. Aminoacidul reduce febra musculara, scade productia de acid lactic si ne da mai multa energie.
Consumul de carnitina va sprijini si raspunsul anabolic la exercitii prin reglarea receptorilor androgeni, conducand astfel la o recuperare mai rapida, dar si la o productie mai mare de testosteron si o imbunatatire a sintezei proteice. Sinteza proteica eficienta permite o regenerare mai rapida a tesuturilor deteriorate in timpul antrenamentului si conduce la o perioada de recuperare mai scurta.
Acetyl l-carnitina previne diabetul zaharat
Din ce in ce mai multe studii sustin faptul ca suplimentele de carnitina pot preveni diabetul zaharat datorita capacitatii acesteia de a imbunatati metabolismul grasimilor. Dar dezbaterea este inca deschisa.
Carnitina sustine densitatea osoasa
Densitatea osoasa este in continua scadere odata cu trecerea anilor, in special in cazul femeilor. Asta poate duce la fracturi, osteoporoza sau artrita.
Alimentatia neadecvata, dar si predispozitia genetica isi pun amprenta asupra masei oasoase. Suplimentarea cu l-carnitina incetineste pierderea tesutului osos si imbunatateste proprietatile micro structurale ale oaselor.
Carnitina sustine femeile in perioada alaptarii
Un efect secundar al alaptarii, este descresterea nivelelor de carnitina din organism. Chiar daca in timpul sarcinii nivelel sunt normale, suplimentarea cu l-carnitina poate preveni o descrestere a acesteia mai tarziu. Alaptarea combinata cu suplimentarea de l-carnitina, duce si la pierderea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii.
Carnitina poate sustine potenta
Pentru cei care vor sa aibe copii, dar au un numar de spermatozoizi scazut, l-carnitinamareste numarul spermatozoizilor si calitatea spermei.
Sursele alimentare de carnitina
Daca nu va doriti sa consumati un supliment de carnitina, atunci incercati sa consumati cat mai multe alimente care o contin: carnea rosie si produsele lactate - sunt principalele surse de l-carnitina, dar o mai putem gasi si in nuci si seminte, broccoli, varza de Bruxelles, usturoi, boabe de mustar, patrunjel, banane, polen de albine, drojdie de bere, ovaz, porumb, etc.
Doza recomanda de carnitina este insa destul de ridicata pentru a se observa efectele, intre 2 si 4 grame zilnic.