Sunt sigura ca niciun barbat nu poate trece indiferent pe langa un decolteu frumos si, atunci e logic, orice femeie inteligenta va incerca sa faca din asta un avantaj.

Si pentru ca sta in firea noastra sa fim mereu nemultumite la capitolul ”sani” gasim permanent motive de insatisfactie: sunt prea mari, prea mici, prea moi, prea rotunzi, prea departati, sfarcurile sunt prea mari sau prea pigmentati si lista continua...

Dupa cum spune si proverbul „nemultumitului i se ia darul”, tot asa si voi trebuie sa constientizati ca sanul este cea mai sensibila zona din corpul unei femei, fiind influentat major si in sens negativ de: variatiile de greutate, alaptat, imbatranire(menopauza), pierderea elasticitatii pielii, expunerea la soare, obiceiul de a nu purta sutien etc.

Sanul este alcatuit din glanda mamara si grasime, acoperite de piele; nu are muschi de sustinere si va fi afectat inevitabil de gravitatie.


Evolutia sanilor cu varsta

20 ani- dezvoltarea glandei mamare este completa si sanul atinge volumul maxim. Pielea este ferma si tonica, nu necesita ingrijire speciala, ci doar purtarea sutienului ca forma de sustinere.


30 ani- consistenta sanului este in continuare tonica, iar pielea moale si elastica. In aceasta perioada apar de obicei sarcina si alaptarea, evenimente care determina modificari majore de volum si consistenta, in sensul pierderii lor; pielea trebuie ingrijita si hidratata pentru prevenirea vergeturilor.


40 ani- incepe faza de involutie, cu micsorarea glandei mamare, spatiul ramas liber fiind umplut de grasime. Sanul este mai moale, iar pielea trebuie ingrijita cu atentie pentru a-si pastra elasticitatea.


50 ani-menopauza determina scaderea productiei de estrogeni si, prin urmare, glanda mamara se atrofiaza partial. Pielea isi pierde elasticitatea, cantitaea de tesut adipos creste si sanul se lasa.


Si sanii mici pot fi ajutati!


Chiar daca marirea volumului sanilor este un atribut al chirurgiei estetice, nu strica sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • soia a fost declarata unanim alimentul capabil sa influenteze dezvoltarea sanilor; este bogata in izoflavonoide si fitoestrogeni (hormoni de origine vegetala) care au in organism o actiune similara estrogenilor umani. Efectul acestor compusi dureaza 6-8 ore, de aceea este recomandat sa consumati soia in fiecare zi. Fitoestrogenii (estrogeni vegetali) se gasesc si in alimente: germeni de grau, secara, orz, fasole verde, seminte de susan, pe care le puteti introduce in alimentatia curenta.
  • folosirea pilulelor contaceptive, datorita continutului de hormoni, poate duce la dezvoltarea suplimentara a glandei mamare-fiti atente insa ca aceasta crestere sa nu fie facuta pe baza unor kilograme de grasime in plus.
  • exercitiile fizice excesive pentru muschii pectorali nu fac miracole, concentati-va mai degraba pe exercitiile de postura. O tinuta corecta, cu spatele drept, umerii trasi inapoi si pieptul scos inainte, pune automat in evidenta sanii, oricat de mici ar fi.
  • nu va dati inapoi de la mici trucuri( sutiene cu bureti, bluze cu volane, bretelute sexy); de multe ori nu volumul conteaza, ci modul de prezentare.