Te-ai săturat de situația ta actuală, vrei să schimbi ceva, vrei să te apuci în sfârșit de ceea ce ți-ai propus acum doi ani, ai fost motivat și atunci, și acum un an, dar acum e sigur: de mâine te apuci.

Ai văzut iar pe youtube un filmuleț care te-a făcut să te ridici și să aduci un caiet, o agendă, și să scrii ce faci începând de mâine. În momentul ăsta toți neuronii sunt un fel de mașini de Formula 1 și circuitele tale parcă sunt mai unse ca niciodată. Adrenalina a urcat și ești sigur că, odată scrise, toate planurile tale vor merge ca pe roate. Problema este că la fel ai început și dățile trecute, dar acum a trebuit să cauți din nou un pix și un caiet pentru că le-ai aruncat sau pierdut pe cele vechi. Cum se face?
Motivația e doar o stare de spirit. Atât. Și e frumos să te simți motivat, dar ai grijă să nu ajungi de la motivație la depresie. Drumul este foarte scurt!

Încearcă să vezi totul în ansamblu și să-ți alegi obiectivele care contează cu adevărat pentru tine. Fii sigur că e foarte clar în mintea ta ce-ți dorești  și că nu e doar ceva la care te gândești acum. Trebuie să fie ceva care te face cu adevărat să te trezești dimineața, să începi ziua încercând să ajungi puțin mai aproape până în următoarea zi. Găsește ceva care să  nu te lase să stai în pat. Dacă trăiești doar pentru a ajunge la ziua de mâine, unde-i interesul? Normal că ne pierdem speranțele și lăsăm viața să curgă de la sine.

Odată ce găsești idealul de care vorbim, încearcă să faci un obicei din a te trezi dimineața. E important să ai timp pentru tot ce vrei să faci. Pune ceasul dimineața devreme, ridică-te din pat orice ar fi. Învață să te programezi  ca pe un robot, exact cum te speli pe dinți dimineața când te trezești sau înainte de culcare. E automat. Consecvența și disciplina sunt două lucruri care fac diferența.

Prefă-te că ești un robot, pentru o perioadă. Vei rămâne cu acest obicei, formând deja un tipar la nivel neuronal , în ceea ce privește consecvența. Copiilor, atunci când le cumpărăm un costum de SuperMan, chiar se cred SuperMan. E același lucru. Trebuie doar să te comporți ca un robot, în anumite privințe, pentru a dezvolta aceste tipare. Apoi totul vine de la sine.

Nu e important ce faci pentru a construi obiceiuri. Fă orice, regulat, în fiecare zi. Important este rezultatul și ceea ce devii odată cu trecerea timpului. Odată construită disciplina, o vei transmite în toate celelalte lucruri pe care le faci.

Așadar, motivația rămâne doar piatra de temelie, pe baza căruia, cu disciplină și consecvență, se poate construi un adevărat imperiu.  Învață să faci diferența și să faci câte puțin în fiecare zi, cu gândul că drumul este cel mai important, și nu rezultatul în fine. Trofeul te va bucura câteva zile, după care vrei dori altul. Ce ai învățat, însă, rămâne cu tine pentru totdeauna.