Zilnic suntem expuşi radicalilor liberi - molecule instabile care fură sau “dezactivează” electroni din alte molecule. Multe dintre efectele fizice pe care le denumim îmbătrânire sunt rezultatul răului provocat de radicalii liberi. Și oricât de sănătoşi încercaţi să fiţi, nu este zi în care să nu fiţi expuşi răului provocat de radicalii liberi.

Riscul activităţilor radicalilor liberi face parte din viaţă în mod firesc, însă în lumea atât de stresantă şi agitată de azi este posibil să fiţi supraexpuşi şi să suportaţi consecinţe mai grave ale răului provocat de radicalii liberi. Poluarea mediului, regimul alimentar dezechilibrat, conservanţii şi aditivii din alimente, exerciţiul fizic insuficient, stresul fizic şi chair respiraţia introduce radicalii liberi în organismul dumneavoastră. Scăpat de sub control, răul provocat de radicalii liberi celulelor dumneavoastră se acumulează şi poate conduce la probleme serioase de sănătate mai târziu. În realitate, radicalii liberi pot fi cauza îmbătrânirii premature şi reprezintă un factor important în deteriorarea stării de sănătate în timp.

Răul provocat de radicalii liberi
Un bun exemplu privind răul pe care-l provoacă radicalii liberi îl reprezintă un măr lăsat expus la aer. Jumătatea care nu este protejată îşi schimbă culoarea în maroniu, ceea ce demonstrează răul provocat de radicalii liberi care, în cele din urmă, duce la putrezirea mărului. Dacă însă aplicaţi pe partea expusă a mărului suc de lămâie, acesta nu-şi schimbă culoarea atât de rapid. Aceasta demonstrează că antioxidanţii au capacitatea de a proteja suprafaţa expusă a mărului de acţiunea distrugătoare a radicalilor liberi.

Soluția naturii
Antioxidanţii sunt primul dumneavoastră mijloc de apărare împotriva radicalilor liberi – ei eliberează electroni care opresc reacţia degenerativă în lanţ a radicalilor liberi. Organismul nostru produce, în mod natural, unii antioxidanţi, iar anumite alimente conţin, de asemenea, antioxidanţi. Cu toate acestea, cercetările de ultimă oră arată că sursele suplimentare de antioxidanţi pot asigura mai multă protecţie împotriva unei cohorte tot mai mari de invadatori din categoria radicalilor liberi.

Cum să mă preotejez de radicalii liberi?
Pentru a vă proteja de radicalii liberi trebuie să depindeţi şi să menţineţi un stil de viaţă sănătos. Puteţi să vă limitaţi expunerea la radicalii liberi astfel:
•    Evitaţi poluarea şi alte toxine.
•    Nu fumaţi şi evitaţi inhalarea pasivă de fum de ţigară.
•    Limitaţi-vă expunerea la soare.
•    Adoptaţi un regim alimentar echilibrat.
•    Consumaţi cel puţin 5 până la 10 porţii de fructe şi legume zilnic.
•    Alegeţi fructele şi legumele care conţin carotenoizi, în special pe cele de culoare roşie, galbenă şi portocalie.
•    Luaţi suplimente nutritive.